Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

excel - wyszukaj pionowo w inny pliku

25 Cze 2014 14:38 2169 9
  • Poziom 7  
    Mam ot taki wpis w komórce:

    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Potrzebuje aby:
    - ścieżka do pliku
    - data w ścieżce do pliku
    - nazwa pliku
    były pobierane z innych komórek.

    najlepiej było by wstawić:

    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    ale nie działa ;/
  • Poziom 7  
    jasne... to chyba pozostałość po testach...

    nie, nie działa..
  • Specjalista - VBA, Excel
    ADR.POŚR - ale z książki zamkniętej problematyczne
  • Poziom 7  
    też już próbowałem ale 14 plików musiał bym otwierać...

    inny sposób obejścia to makro? czy jednak jest jakaś możliwość?
  • Specjalista - VBA, Excel
    za pomocą kwerendy z parametrem J6 + makro
  • Pomocny post
    Poziom 33  
    Dobry wieczór,
    Nie wiem, ile jest tych wzorów i czy będą w nich w danej chwili identyczne ścieżki czy różne. Ale można spróbować tak.
    W edytorze Visual Basica wpisać sobie proste makro wstawiające do aktywnej komórki albo do komórki o określonym adresie formułę z funkcją WYSZUKAJ.PIONOWO.
    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    Komórki zawierają fragmenty ścieżki i nazwy pliku
    N6 = 2014
    N7 = 06
    N8 = nazwa
    Jeśli wzorów jest więcej można to załatwić jednym makrem tylko wtedy zamiast ActiveCell trzeba wpisać odwołania do komórek przez ich adresy.
    W arkuszu można sobie zrobić przycisk do uruchamiania tego makra albo zdefiniować skrót klawiaturowy.
    Powodzenia
  • Poziom 7  
    i tak trzeba będzie zrobić :)
  • Poziom 33  
    cześć

    możesz użyć funkcji INDIRECT.EXT() tylko musisz doinstalować dodatek morefunc

    Code:
    =WYSZUKAJ.PIONOWO(J6;INDIRECT.EXT("'C:\Users\user\Desktop\"&N6&"\"&N7&"\["&N8&".xls]Zestawienie'!E1:F1000");2;0)


    dodatek
  • Poziom 7  
    clubs ale O2013 tego chyba nie przetrawi... a było by najlepiej :)