Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Obniżone progi opłat roamingowych w UE od 1 lipca 2014 roku

pseven 25 Jun 2014 15:05 2145 3
  • Obniżone progi opłat roamingowych w UE od 1 lipca 2014 rokuNa mocy nowej uchwały Komisji Europejskiej od 1 lipca 2014 roku zaczną obowiązywać nowe, niższe progi opłat naliczanych za komórkowe połączenia międzynarodowe na terenie Unii Europejskiej.

Począwszy od 1 lipca 2014 roku przebywający za granicą własnego kraju użytkownicy telefonów komórkowych za 1 minutę połączenia wychodzącego zapłacą nie więcej niż 0,97 zł, natomiast za minutę połączenia przychodzącego maksymalnie 0,25 zł.

Wysłanie wiadomości SMS lub MMS wiązać będzie się z pobraniem opłaty nie przekraczającej odpowiednio: 0,31 lub 1,02 zł, a transfer 1 MB danych kosztować będzie maksymalnie 1,02 zł.

Podane wyżej ceny są cenami brutto w PLN z VAT obliczonymi z użyciem średniej kursów euro z 1 marca, 1 kwietnia i 1 maja 2014 roku.

Źródło:
    http://www.engadget.com/2014/06/24/eu-slashes-data-call-text-charges/
    http://www.uke.gov.pl/nowe-stawki-za-roaming-w-ue-od-1-lipca-2014-13806

Cool? Ranking DIY
    About Author
    pseven
    Translator, editor
    Z wykształcenia - technik elektronik. Pasja - nowe technologie. Dla portalu Elektroda opracowuje informacje produktowe z dziedziny elektroniki, elektroniki przemysłowej.
    Has specialization in: tłumaczenia, copywriting
    pseven wrote 8990 posts with rating 1984. Been with us since 2009 year.
    gbd.reg
    Level 21  
    Co warto jeszcze zaznaczyć, będziemy mogli wybrać operatora świadczącego roaming, nie musi być to operator z którym nas wiąże karta sim, może to być inny, np zagraniczny operator komórkowy świadczący usługi w danym kraju (oczywiście ceny nie muszą być równe tym, które taki operator świadczy swoim rodzimym klientom)
    iagre
    Level 35  
    Ciekawe jak te cenniki wyjdą w „praktyce”. Jakiś czas temu kilka razy byłem w Niemczech. Jak tylko przekraczałem granicę to dostawałem serię SMSów z heyah.pl na temat kosztów roamingu. Z ciekawości przyjrzałem się temu co w tych SMSach napisano i... rzuciło mi się w oczy że cennik był tak skonstruowany że bardziej opłacalne było połączenie foniczne niż SMS. W połączeniu fonicznym w kosztach SMSu można było przekazać znacznie więcej informacji niż w SMSie.
    szymon122
    Level 38  
    Ciekawe jak to się ma do korzystania z telefonu na morzu, ja gdy płynąłem z Włoch do Grecji dostałem sms o cenach połączeń i zaszokowała mnie cena 1 minuty - około 25zł brutto, sms coś koło 5zł. Co prawda to było dobre kilkanaście lat temu, nie wiem jak dzisiaj to wygląda.