Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wykrywacz Impulsowy AVT5196

adamp9 25 Jun 2014 16:05 12921 16
Altium Designer Computer Controls
  • Przedstawiam moje wykonanie wykrywacza metali przedstawionego jakiś czas temu w dziale DIY oraz opisanego na stronie www.lucaslab.grandhost.pl/lucaslab/wykrywacz_PI.htm Obecnie jest też sprzedawany jako kit avt5196. Ja wykonałem samodzielnie płytkę (papier kredowy+żelazko+wytrawiacz) a resztę podzespołów miałem w szufladzie poza maa502 (wstawiłem zamiast lf357) i potencjometrami obrotowymi.

Zasilanie to 8 "paluszków" w zasobniku na baterie i zamknięte w oddzielnej obudowie. Mało używam wykrywacza więc obecnie nie potrzebuje akumulatora. Stelaż wykonany z rurki od instalacji elektrycznej plus kolanko i złącze do rur. Podłokietnik to kawałek rury pcv . Pomalowany czarną matową farbą .
    Cewka to 16 m. o średnicy 0.5 mm. drutu nawiniętego na okrąg 24 cm. , zalana klejem typu kropelka. Przewód łączący sondę z elektroniką to 80 cm. zwykłego kabla od zasilania urządzeń elektrycznych, 2 żyły i zakończony wtykiem db-9 .
    Obudowa sondy to dwa wycięte okręgi z tworzywa o nazwie Hips. Klejone klejem na bazie żywicy.

Zasięgi zależne od średnicy cewki. Im większa cewka zasięg na większe przedmioty rośnie a na małe zasięg maleje.

Wykrywacz Impulsowy AVT5196 Wykrywacz Impulsowy AVT5196 Wykrywacz Impulsowy AVT5196 Wykrywacz Impulsowy AVT5196 Wykrywacz Impulsowy AVT5196

Kosztów dokładnie nie liczyłem. Większość podzespołów miałem w swoich zapasach. Musiałem kupić obudowy plastikowe i elementy na stelaż.
    Sądzę że nie kosztował mnie więcej jak 80 -100 zł.

Artykuł o tym wykrywaczu został zamieszczony w Elektronice Praktycznej 7/2009 W archiwum gazety jest do pobrania wzór pcb do otworzenia w Eagle, KiCAD lub link wyżej na stronie autora.

Artykuł ma błędy, miedzy innymi nie kompletnie został opisany przebieg montażu. Więcej można poczytać w https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1877325.html

Cool? Ranking DIY
    About Author
    adamp9
    Level 16  
    adamp9 wrote 336 posts with rating 35, helped 11 times. Live in city Białystok. Been with us since 2007 year.
  • Altium Designer Computer Controls
    c4r0
    Level 36  
    adamp9 wrote:
    Zasięgi zależne od średnicy cewki. Im większa cewka zasięg na większe przedmioty rośnie a na małe zasięg maleje.
    No dobra, ale może podaj jakieś konkretne liczby, jakie osiągi uzyskałeś?
  • Altium Designer Computer Controls
    adamp9
    Level 16  
    Na tej cewce 24 cm jak w monetę 5 zł łapie już w granicach 20 cm, puszka z kalafonią około 40 cm , baterie paluszek z około 15 cm. Zauważyłem że gorzej jest z osiągami na aluminium .
    Nawinołem do testów cewkę 30cm i zasięgi dla monetki i puszki z kalafonią wzrosły około 8 cm .
    Testowałem też małą cewkę 12 cm , nawiniętą na kawałku rury pcv i zasięgi też były b. dobre w granicach 12 cm . dla monety 5 zł. Można zrobić drugą elektronikę i używać jaki pin-point :)
    Testy wykonane w powietrzu . W ziemi będą nieco słabsze. Choć w wykrywaczach Pi nie spadają tak drastycznie jak w innych typach wykrywaczy.

Nie jest to moja pierwsza konstrukcja , wykonałem już parę egzemplarzy i osiągi dla tych samych cewek są powtarzalne.
    bambus94
    Level 32  
    A ja na pin-pointa ma patent, elektronika jest ta sama. Mała cewka ok 8cm średnicy jest przyczepiona do puszki z elektroniką do której też jest przymocowany przełącznik. W normalnym trybie mam zasilanie dużej cewki 32cm, a gdy zdejmę małą cewkę załącza się ona a odłącza główna. Szybkie, wygodne, sprytne i wymaga tylko bardzo małych przeróbek a właściwie to doróbek. Kolega też już sobie dorobił taki patent do swojego PIkacza.
    opu
    Level 12  
    metale kolorowe inaczej zaburzają pole magnatyczne dla tego wykrywacz słabiej na nie reaguje. Jeśli byś zmienił przewód który dochodzi do cewki na głośnikowy "miedzianą linkę" 2x2,5mm2 i jeszcze raz dostroisz układ, poprawi się zasięg minimalnie. Strojenie maszyny gdzieś na jakimś polu z dala od wszelkiego żelastwa. 10cm powinieneś jeszcze zyskać.
    tigerek3
    Level 11  
    Nie trzeba budować nowej elektroniki ani cewki osobno. Ja zrobiłem dużą i małą cewką w jednej obudowie. O dziwo nie zakłócają się i nie spada czułość. Połączone są równolegle i przełączane między sobą przełącznikiem na obudowie. Sprawa idealna. Duża, czuła cewka jest roboczą a po trafieniu na przedmiot, przełączam tylko na małą i mam obszar kopania akurat na sztycha saperki :-) Wykrywacz Impulsowy AVT5196 Wykrywacz Impulsowy AVT5196

Do Moderatora. Wstyd mi :oops: Już poprawiłem.
    Dziękuję za poprawienie - ANUBIS
    litwincrew
    Level 10  
    Witam

Chciałbym również dorobić pinpointera do lucaslabowego wykrywacza. Myślę, aby użyć przełącznika aby zmieniać pomiędzy działaniem dużej i małej cewki. Czy na małą cewkę od pinpointera też trzeba nawinąć 16 metrów drutu czy jakoś mniej?
    myślałem aby drut nawinąć na coś w stylu nawijaczki na zestaw wędkarski i zamknąć w rurce od instalacji elektrycznej, ale nawinąć aż 16 metrów drutu nie będzie łatwe - rurka by musiała być dosyć gruba.
    tigerek3
    Level 11  
    Ja na małą dałem tyle samo drutu co na dużą. Prawdopodobnie będziesz musiał dorobić dodatkowy potencjometr do dostrajania małej cewki. Ja musiałem dać, żeby nie kręcić za każdą zmianą cewki.
    adamp9
    Level 16  
    Ja jak testowałem te pinpointery też nawijałem 16 metrów drutu. Nawijałem na kawałku rury pcv od kanalizacji i na rurce od instalacji elektrycznej.
    Jak już napisał tigerek3 konieczne jest dostrajanie cewki do elektroniki . Przy każdej jej zmianie . Można to ominąć i dodać drugi pot. montażowy plus przełącznik wielopozycyjny/sekcyjny.
    litwincrew
    Level 10  
    Nie bardzo rozumiem gdzie miałbym dołożyć te dodatkowe potencjometry? oraz jakiej miałyby być wartości?
    tigerek3
    Level 11  
    Ja wywaliłem ten 2,2k i w to miejsce dałem ten do strojenia mniejszej cewki. W zupełności wystarcza mi do strojenia ten 10k.
    engobos
    Level 1  
    [quote="tigerek3"]Nie trzeba budować nowej elektroniki ani cewki osobno. Ja zrobiłem dużą i małą cewką w jednej obudowie. O dziwo nie zakłócają się i nie spada czułość. Połączone są równolegle i przełączane między sobą przełącznikiem na obudowie. Sprawa idealna. Duża, czuła cewka jest roboczą a po trafieniu na przedmiot, przełączam tylko na małą i mam obszar kopania akurat na sztycha saperki :-)

Dwie cewki w jednej obudowie, czy aby się wzajemnie nie zakłócały konieczne było jakieś ich specjalne ekranowanie np:folią aluminiową?
    tigerek3
    Level 11  
    Właśnie ku mojemu zdziwieniu nie było zadnych zakłóceń. Cewki nie straciły też na zasięgu.
    cwg
    Level 9  
    Witam

Mam pytanie do forumowiczów odnośnie AVT5196 - w opisie jest mowa o kondensatorze C4 o wartości 100nF ale nie mogę go znaleźć ani na schemacie ideowym ani na płytce albo jestem ślepy... Gdzie on miałby być połaczony?
    mariann
    Level 37  
    Witam
    adamp9 wrote:
    Na tej cewce 24 cm jak w monetę 5 zł łapie już w granicach 20 cm, puszka z kalafonią około 40 cm , baterie paluszek z około 15 cm.

Czy podane odległości, są zmierzone w "powietrzu czy w ziemi"?
    PozdrawiaM.