Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ford Galaxy MK2 - Kontrolka otwartych drzwi w liczniku - dziwne zachowanie

e-Alarmy 26 Jun 2014 09:04 2640 8
    e-Alarmy
    Level 10  
    WITAM

Problem dotyczy Forda Galaxy MK2 rok 2001. Nie prawidłowo zapala się kontrolka otwartych drzwi w liczniku, a mianowicie kontrolka ta świeci się cały czas i gaśnie dopiero po włączeniu tylnych świateł przeciw mgielnych. Wszystkie krańcówki zapalają oświetlenie we wnętrzu pojazdu prawidłowo, a kiedy włączę tylne światła przeciwmgielne to wszystkie krańcówki prawidłowo zapalają również kontrolkę w liczniku. Uszkodzone były 3 przewody w "harmonijce" tylnej klapy, (w tym uszkodzony był przewód od krańcówki w zamku i mógł się zewrzeć z innym przewodem), ale ta usterka została usunięta.

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu, być może Ktoś miał taki przypadek...

POZDRAWIAM
    piotrekwoj1
    Level 41  
    Witam jesteś na 100% pewny że dobrze połączyłeś te przewody (kolory przewodów się zgadzają)?
    e-Alarmy
    Level 10  
    Na 100% zostały podłączone prawidłowo (wielokrotnie to sprawdzałem), poza tym oświetlenie w tylnej klapie działa prawidłowo.
    Podejrzewam, że nastąpiło jakieś uszkodzenie wskutek zwarcia przewodów w "harmonijce" w tylnej klapie.
    piotrekwoj1
    Level 41  
    Na moje to nadal gdzieś jest zwarcie z tymi przeciwmgielnymi. Zrób test i wyjmij żarówki od tych świateł. Jeżeli wtedy będzie ok to potwierdza się to co wyżej napisałem. Daj znać co ustalisz.

Dodano po 1 [minuty]:

Gdzie masz kontrolkę od przeciwmgielnych?
    e-Alarmy
    Level 10  
    ok. zrobię taki test, a kontrolka tylnych świateł przeciwmgielnych znajduje się w włączniku.
    e-Alarmy
    Level 10  
    Po wyjęciu żarówek tylnych świateł przeciwmgielnych kontrolka otwartych drzwi w liczniku zgasła, a zaczęła żarzyć kontrolka świateł przeciwmgielnych w włączniku.
    Z powyższego wynika, iż prawdopodobnie usterka będzie w instalacji, posprawdzam wszystkie kable wchodzące do tylnej klapy.
    O rezultatach powiadomię.
    piotrekwoj1
    Level 41  
    Czekamy co ustalisz.
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Podłącz na próbę osobną masę do wiązki klapy. To będzie to!
    e-Alarmy
    Level 10  
    Małe sprostowanie - kontrolka tylnych świateł przeciwmgielnych znajduje się w liczniku.
    Podanie masy nic nie zmieniło, przejrzałem całą wiązkę w tylnej klapie i nic podejrzanego nie znalazłem. Odpiąłem całą wiązkę tylnej klapy (kostki w bagażniku, prawy boczek - przy lampie) i nadal to samo. Zacząłem szukać dalej i "wylądowałem" przy skrzynce bezpieczników, następnie chciałem zdemontować licznik ale przy ruszaniu wiązki wchodzącej do licznika kontrolka tylnych świateł przeciwmgielnych (żarówki były wyjęte) naprzemiennie żarzyła i gasła, aż w końcu całkowicie zgasła. Obecnie kontrolki źle działające działają poprawnie, licznika nie demontowałem, tylko przejrzałem wiązkę wchodzącą do licznika - wygląda na "całą".
    Zobaczymy, czy coś dalej będzie się z tym działo... Wygląda na to, że to coś z licznikiem.