Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sony Xperia Z spowolniona po aktualizacji Androida 4.4

k0rdian 26 Jun 2014 12:03 2904 5
    k0rdian
    Level 17  
    Witam.

Odkąd pojawiła się aktualizacja do Androida 4.4 w sieci Play dla Xperii Z, mój telefon po aktualizacji znacznie zwolnił. Ekran blokowania czasem się zacina, przez co nie mogę za pierwszym razem wpisać wzoru odblokowania, gdy wybieram np. jakiś formularz do wpisania, klawiatura czasem się nie uaktywnia, gdy wchodzę w "Ustawienia", animacja "szarpie" przy przesuwaniu listy elementów. No spadek wydajności jest według mnie rzędu 40%-50%. Używałem Clean Mastera do czyszczenia, bo myślałem, że może system się czymś "zapchał", ale jednak tak się nie stało, poza tym z tego, co się orientuję, Android "potrafi" sam zwalniać RAM, podczas pracy. Proszę o informację, jak ewentualnie mogę sobie z tym poradzić i czy ktoś może miał podobny problem na Xperii.
    rtvkce
    Level 29  
    Zawsze przy kolejnej aktualizacji telefon będzie zwalniał. Wg mnie celowy zabieg producenta:)
    kup pan nowego flagowca.. takie rozumowanie producenta.
    Na początek dobrze było by wgrać softa bez brandu play.
    k0rdian
    Level 17  
    Kompletnie nie znam się na instalacji softów, to po pierwsze, po drugie obawiam się, że przy reinstalacji Androida stracę gwarancję.
    tino2003
    Admin of GSM Group
    Po zrobieniu aktualizacji zawsze trzeba zrobić vipe, robiłeś?
    k0rdian
    Level 17  
    Nie robiłem, jednak po przeszukaniu krańców "Internetów", znalazłem sposób, który jest logiczny, a co więcej - efektywny, ściślej mówiąc Sony znalazło problem powodujący obniżenie wydajności. Jest to aplikacja Google Play Services. Można ją odinstalować, lub zdezaktywować poprzez włączenie opcji „Zrezygnuj z reklam opartych na zainteresowaniach” znajdującej się w menu: Ustawienia->Konta->Google->Reklamy oraz jednoczesne wyłączenie opcji „Tworzenie kopii zapas. danych” znajdującej się w menu: Ustawienia->Kopia zapasowa i resetowanie.

Drugim krokiem, który okazał się skuteczny jest uruchomienie opcji programistycznych (kilkakrotnie dotknięcie numeru kompilacji: Ustawienia>Informacje o telefonie>Numer kompilacji, potem trzeba się cofnąć i pojawiają się “Opcje programistyczne”). Tam włączyć “Wymuś renderowanie na GPU” oraz wszystkie “Skala animacji…” i Skala długości animacji” ustawić na 0,5x.

Telefon się nie grzeje i działa jak przed aktualizacją
    TomekxD
    Level 29  
    Ja polecam calkiem te animacje wylaczyc - i tak sa zbedne. Kolega radzil Wipe - na miejscu autora pytanie od razu bym zrobil.