Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Marantz PM-80 - Uruchomienie końcowki mocy

chudy_b 01 Lip 2014 00:38 12261 175
  • #91 01 Lip 2014 00:38
    chudy_b
    Poziom 19  

    SlawekKedra napisał:
    Nowe darlingtony tak pokazują?
    Na których nóżkach jest to 0,6V?


    Stare. Pomiędzy kolektorem i bazą. Nowych jeszcze nie dostałem. Zamówiłem w polskiej firmie, miały być w zeszły czwartek, jutro tam zadzwonię.

    SlawekKedra napisał:
    Dodano po 7 [minuty]:

    Znikam już. Pstryk*


    No jasne, najwyższy czas. Dzięki

  • #92 01 Lip 2014 08:21
    SlawekKedra
    Poziom 40  

    Darlington NPN powinien pokazać pomiędzy bazą i kolektorem 0,6V, pomiędzy bazą i emiterem 1,2V

    Jeśli tak nie jest to jest to złom.
    Bez tych tranzystorów nic tu więcej na razie nie zrobimy.

  • #93 01 Lip 2014 09:00
    chudy_b
    Poziom 19  

    Z przekaźnikami wyjaśniło się. Jeden jest uszkodzony, mimo że cewka wygląda na sprawną. Może się zużył mechanicznie. Zamieniłem je miejscami i teraz mam sprawne wyjście A. Muszę dobrać jakiś zamiennik. Z rozstawem nóg nie ma problemu, jest typowa. Czy impedancja cewki ma jakieś znaczenie?? Oryginał ma 800om, zamienniki z reguły trochę więcej.

  • #94 01 Lip 2014 13:14
    SlawekKedra
    Poziom 40  

    Więcej może być, mniej raczej nie ale jeśli niewiele mniej to też będzie dobrze.

  • #95 01 Lip 2014 22:04
    chudy_b
    Poziom 19  

    Niestety żadne części dziś nie dotarły, więc na razie plaża. Napisz w wolnej chwili co robimy dalej, zacznę to przygotowywać

  • #96 02 Lip 2014 18:54
    chudy_b
    Poziom 19  

    Tranzystory dotarły. Przynajmniej część. Rozumiem, że mam wlutować Q701,Q702

  • #97 02 Lip 2014 20:04
    SlawekKedra
    Poziom 40  

    Tak, wlutuj je. Rozłącz te zwarcia kolektora z emiterem. Pozostaw połączenie emitera z wyjściem. Następnie zmierz w obu kanałach napięcia pomiędzy emiterem i kolektorem tych tranzystorów w obu położeniach przełącznika klasy pracy.

    Wczoraj pisałem na ten temat ale elektroda się wysypała i to nie weszło niestety.

  • #98 02 Lip 2014 20:15
    chudy_b
    Poziom 19  

    Ok, Czy potencjometry regulacji prądu spoczynkowego na tym etapie mają jakieś znaczenie?

  • #99 02 Lip 2014 20:21
    SlawekKedra
    Poziom 40  

    Nie, ale po tym teście trzeba je będzie przestawić maksymalnie w lewo.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Ten test jest testem porównawczym. Chodzi o to czy po przełączeniu zmienią się napięcia C-E tranzystorów

  • #100 02 Lip 2014 21:27
    chudy_b
    Poziom 19  

    Nie wygląda to najlepiej. Przełącznik class A nic nie zmienia. Napięcia E - 0V C - 3,3V B - 1,2V

  • #101 02 Lip 2014 21:29
    SlawekKedra
    Poziom 40  

    Nie chodziło o napięcia względem masy tylko o napięcie pomiędzy kolektorem i emiterem

  • #102 02 Lip 2014 21:34
    chudy_b
    Poziom 19  

    W jednym kanale 3,2V, w drugim 3,4. Wciśnięcie przycisku podnosi napięcie o 0,2V

  • #103 02 Lip 2014 21:42
    SlawekKedra
    Poziom 40  

    Ok, to wszystko w porządku w takim razie

    Przed dalszym etapem upewnij się czy masz sprawne wszystkie rezystory z obszaru ujętego na rysunku oraz czy kondensatory z tego obszaru nie mają zwarć.
    Marantz PM-80 - Uruchomienie końcowki mocy

  • #104 02 Lip 2014 21:43
    chudy_b
    Poziom 19  

    Na diodzie transoptora napięcie 24 załącza się. Przy wyłączonym przycisku na C - 1,1 na E - 0
    Przy włączonym przycisku C - 0 E - 0

  • #105 02 Lip 2014 21:44
    SlawekKedra
    Poziom 40  

    Tych na lewo od Q701 nie musisz sprawdzać gdyż ten blok działa poprawnie

  • #106 02 Lip 2014 21:45
    chudy_b
    Poziom 19  

    Tranzystory mam. Ale nie parowane.

  • #108 02 Lip 2014 22:01
    chudy_b
    Poziom 19  

    Tak, ale po dwa 2sc1265 z dwóch różnych źródeł i różnych producentów. Za kilka dni wszystkie końcowe (Q711-Q718) bedę miał teoretycznie parowane i od tego samego producenta. Popieprzyło mi się zamówienie

  • #109 02 Lip 2014 22:05
    SlawekKedra
    Poziom 40  

    No to już Twój wybór czy chcesz uruchomić go na tych co masz, czy chcesz poczekać.
    To czy są one parowane ma dużo mniejsze znaczenie niż to aby były to dobrej jakości tranzystory, nie takie ze strukturą 2x2mm.

  • #110 02 Lip 2014 22:16
    chudy_b
    Poziom 19  

    Kondensatory OK.
    Miałbym docelowy komplet na jeden kanał. Jakie struktury maja to nie wiem. Te parowane, które jeszcze dojdą maja wydrukowaną literę F, te nieparowane mają napis ISC.

  • #111 02 Lip 2014 22:18
    101823
    Użytkownik usunął konto  
  • #112 02 Lip 2014 22:21
    SlawekKedra
    Poziom 40  

    chudy_b napisał:
    Kondensatory OK.
    Jakie struktury maja to nie wiem. Te parowane, które jeszcze dojdą maja wydrukowaną literę F, te nieparowane mają napis ISC.

    Struktury nie można zobaczyć dopóki tranzystor nie zostanie rozbity. Rzecz w tym że często zdarzają się podróbki które mają malutkie struktury. Napisy na nich mogą być całkiem w porządku. Palą się one już przy niezbyt dużych poziomach mocy.

  • #113 02 Lip 2014 22:25
    chudy_b
    Poziom 19  

    ISC dostałem od polskiego dostawcy. F-y zamawiałem na ebay-u w Niemczech w firmie IT-Tronics.

    Napisz jaki masz plan. Druk jest w opłakanym stanie, będzie sporo drutowania, zajmie mi to kupę czasu.

  • #114 02 Lip 2014 22:27
    SlawekKedra
    Poziom 40  

    Jeśli tranzystory będą sprawne i dobrej jakości to po zamontowaniu i wyregulowaniu wzmacniacz powinien działać normalnie.
    Przed wmontowaniem tranzystorów rozłącz te mostki pomiędzy wyjściem a emiterem darlingtonów i ustaw na lewo potencjometry regulujące prąd spoczynkowy.
    Po wlutowaniu tranzystorów pozostanie jeszcze wyregulowanie prądów spoczynkowych dla obu klas dokładnie według instrukcji i już.

  • #115 02 Lip 2014 22:28
    chudy_b
    Poziom 19  

    Mogę próbować odpalić tylko jeden kanał? Tzn wlutować tam wszystkie tranzystory, w drugim kanale zostawić tak jak jest teraz?

  • #116 02 Lip 2014 22:29
    SlawekKedra
    Poziom 40  

    Tak, oczywiście, tylko w tym kanale który nie będzie uruchamiany nie rozłączaj tego mostka

  • #117 02 Lip 2014 22:31
    chudy_b
    Poziom 19  

    OK, to na dzisiaj juz nie zawracam głowy. Zabieram się za montaż. Jak coś się wydarzy, dam znać. Dzięki.

  • #118 13 Lip 2014 21:04
    chudy_b
    Poziom 19  

    Przepraszam za kilkudniową ciszę. W tzw. międzyczasie dotarły lepsiejsze tranzystory, zaliczyłem chwilę urlopu.

    Do rzeczy. Wlutowałem wszystkie tranzystory, sprawdziłem połączenia, przypadkowe zwarcia, siła głosu na zero, potki regulacji prądu spoczynkowego w lewo i odpaliłem wzmacniacz.

    Wyleciały wszystkie bezpieczniki - F801,F802 w zasilaniu pre-ampa, i jeszcze jakieś dwa których nie ma w serwisówce. Głowny bezpiecznik w pierwotnym trafa ocalał. Te największe tranzystory w końcówce najprawdopodobniej poszły się paść. Jestem w punkcie wyjścia. Gdzieś jest grube zwarcie, które prawdopodobnie było pierwotną przyczyną uszkodzenia wzmacniacza.

  • #119 13 Lip 2014 21:23
    SlawekKedra
    Poziom 40  

    Nie wiem co tam się stało i dlaczego. W tym sprzęcie wszystko działało jak trzeba oprócz tego że nie były wlutowane tranzystory. Poprawne wlutowanie dobrej jakości tranzystorów do sprawnie działającej reszty nie może powodować takich efektów.
    Jesteś więc w punkcie wyjścia i to co możesz zrobić teraz to wylutować wszystkie tranzystory z końcówek, sprawdzić je, napisać które się uszkodziły i sprawdzić resztę bez nich tak jak to robiliśmy wcześniej

  • #120 13 Lip 2014 21:49
    chudy_b
    Poziom 19  

    Tak, wiem. Przewinę sobie temat i zacznę od początku. Teraz zanim włączę zasilanie, sprawdzę opór na złączach zasilacza. Ale na dziś mam dość.

  Szukaj w 5mln produktów