Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung 941MP - Po 2 sekundach gaśnie obraz

momo102 26 Cze 2014 22:01 3045 8
  • #1 26 Cze 2014 22:01
    momo102
    Poziom 8  

    Od paru dni mam problem z Monitorem / TV Samsunga 941 MP .
    Po włączeniu gaśnie po 2 sekundach podświetlanie matrycy.
    Problem jest w module zasilacza PWI1704SM, gdyż mam podobny model monitora 204B z podobnym modułem i zamiana modułów zasilacza powoduje przejście efektu.
    Czyli ewidentnie ten moduł.
    Na forach zalecają wymianę wszystkich kondensatorów elektrolitycznych ale u mnie wyglądają one nienagannie.Jeszcze jutro pewnie wymienię je profilaktycznie ale nie mam nadziei ,że to one.
    Najchętniej kupiłbym sam taki moduł .
    Może ktoś wie,gdzie w Warszawie można by kupić części do już nie produkowanego modelu samsunga.
    Może tez ktoś bardziej doświadczony ma jakieś pomysły, co oprócz tych kondensatorów może powodować taki efekt.

    Pozdrawiam

    0 8
  • #2 27 Cze 2014 06:08
    noak
    Poziom 18  

    Naprawę sprzętu zaczynamy od pomiarów napięć.
    Śmieszne jest to bo wszyscy myślą,że sprzęt będzie działał po wymianie kondensatorów.W tym przypadku pomiar w inwerterze transformatorka,świetlówki.

    0
  • #4 27 Cze 2014 13:32
    Dj Haker
    Poziom 35  

    Sprawdź rezystancję transformatorów, oporności porównaj z wartościami na sprawnej płytce, podaj je na forum.

    Nie sądzę aby w Twoim wypadku kondensatory były winne, świetlówki już wykluczone więc kolej na trafo.

    0
  • #5 27 Cze 2014 19:46
    momo102
    Poziom 8  

    Dziękuje za dobre rady, szczególnie DJ Haker.

    Omomierzem zmierzyłem wtórne:
    5-6 918 om
    7-8 niestabilne 80-100 kom

    Pierwotne wychodzi mi poniżej 1

    Nie porównywałem z płytką od dobrego monitora , bo muszę go używać i tam jest nieco inne trafo (są dwa oddzielne mimo wszystkich złączek identycznych),
    ale z danych serwisowych znalezionych w necie wynika
    http://greylight.ru/TMS91365CT.htm

    że powinno być 950 om +- 50 na obu wtórnych.

    Wygląda na to , że coś nie kontaktuje na jednym wtórnym albo przerwa w uzwojeniu.

    Czy ktoś ma może jakiś patent na naprawę takiego trafa czy szukać do wymiany?

    Dodatkowa informacja, po pojawieniu się tych objawów na jeden dzień objawy znikły, ale teraz są już na stałe.

    0
  • Pomocny post
    #6 27 Cze 2014 21:12
    Dj Haker
    Poziom 35  

    Trafo do wymiany ( o ile dobrze zmierzyłeś bo to spora różnica ale i takie widywałem ). TMS91365CT kupisz w North.pl

    Przed wlutowaniem nowego sprawdź jego rezystancję, możliwe że będzie większa niż fabryczne 950Ohm ale tym się nie przejmuj, byleby nie było dużej różnicy między wtórnymi.

    Ponadto taka moja rada, jak wylutujesz obecne to igłą, czy malutkim śrubokrętem doprowadź do tego aby otwory na piny pod trafkiem były przygotowane do włożenia nowego, trzeba ograniczyć czas nagrzewania :) Może niepotrzeba rada ale niektórzy wolą grzać pola lutownicze aż cyna przepuści nóżki.

    0
  • #7 01 Lip 2014 14:52
    momo102
    Poziom 8  

    Wlutowałem trafo, jeszcze miałem nadzieje na widoczną przerwę miedzy nóżką, a uzwojeniem, ale nic z tego.Zamówiłem nowy w North.
    Dzisiaj przysłali, koszt z przesyłką 41 zł.
    Mogłem też kupić od prywatnej osoby z ogłoszenia na olx.pl
    http://olx.pl/oferta/transformator-trafo-tms91365ct-CID99-ID3ZAUt.html
    za 32 z z przesyłką ale jednak, co znana firma, to firma i nie ma, co 10 zł oszczędzać, a później może coś być nie tak.
    Po wlutowaniu trafa , TV działa znów bez zarzutu.
    Temat właściwie do zamknięcia.

    Ale ciekawi mnie jeszcze dlaczego akurat wysiada trafo w tym inwerterze, bo kondensatory elektrolityczne, to rozumiem, starzeją się, puchną, od temperatury i po jakimś czasie wysiadają.
    Ale uzwojenia transformatora, nie powinny się psuć nawet po wielu latach, a jak widać psują się dosyć często.
    Może ktoś ma jakąś teorie, dlaczego tak się dzieje?
    Pozdrowienia dla Dj Haker

    0
  • #8 01 Lip 2014 18:47
    lisek
    Spec od monitorów

    O to to już zapytaj "producenta made in China".
    Z tego co widziałem po rozebraniu: mniej zwojów , inny drut (srednica) , inna rezystancja ... niż w dawnych modelach.(dziwna oszczednośc na materiale lub "zagrywka" bo kto kupi nowe ciągle wprowadzane modele monitorów)
    Wyliczono , że ma sie zepsuć i już > zaś klient albo szuka trafka (np. w takim kraju jak PL) lub kupuje nowy model (reszta UE np. Link_ inne 19"-20" _ od £63
    Bo ktoś musi to kupić (':D') * nie po to idzie produkcja dla samego z siebie

    0
  • #9 16 Lip 2014 10:02
    momo102
    Poziom 8  

    Temat zamknięty
    Rozwiązaniem była wymiana transformatora na płytce inwertera.

    0
  Szukaj w 5mln produktów