logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Korepetycje z rysowania schematów: rozmieszczenie i dobór elementów na płytce

sm950 27 Cze 2014 13:07 1188 4
  • #1 13746530
    sm950
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Znalazł by się tu ktoś taki kto by mi poudzielał kilku korepetycji związanych z rysowaniem schematów, jak rozmieszczać elementy na płytce, jak dobierać elementy itp ?
  • #2 13747641
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6056
    Cytat:
    Znalazł by się tu ktoś taki kto by mi poudzielał kilku korepetycji związanych z rysowaniem schematów

Tu nie ma czego uczyć, potrzeba ci listy syboli:
    Link
    Link
    i kilku prostych zasad, jak te że sygnały prowadzimy z lewej na prawo, a prądy płyną z góry do dołu, ale to tylko zasady poprawiające czytelność.

Cytat:
    , jak rozmieszczać elementy na płytce, jak dobierać elementy itp ?

Oj, tobie chyba nie chodzi o rysowanie, tylko o projektowanie, tu korepetycje nic nie dadzą, trzeba uczyć się samemu, czytać książki i artykuły, budować urządzenia, mierzyć parametry, modyfikować właściwości, najpierw musiał byś określić konkretnie jakie układy cie interesują, bo na wszystkie życia nie starczy ;)
  • #3 13748528
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 13749227
    sm950
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Na początek to interesowały by mnie schematy jakiś prostych zasilaczy, potem coraz trudniejsze rzeczy. Lub prosty układ z diodami jak przykładowo wyliczyc potrzebne rezystory do tego.
    Dzięki za pomoc.
  • #5 13749351
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA