Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kolumna aktywna uszkodzona co i jak

ptoks 27 Cze 2014 17:28 1251 15
  • #1 27 Cze 2014 17:28
    ptoks
    Poziom 8  

    Witam. Posiadam kolumnę aktywną znajdują się w niej dwa głośniki. Nagle przestała działać, tzn. na głośniku niskotonowym nic nie słychać a na wysokotonowym słychać wszystko. Podłączam do niej mp3 i odtwarzacz cd. Regulacja głośności jest słyszalna na małym głośniczku. Stąd moje pytanie co może być uszkodzone.

    0 15
  • #2 27 Cze 2014 17:42
    volt1
    Poziom 25  

    Co to dokładnie za kolumna?

    0
  • #3 27 Cze 2014 17:46
    ptoks
    Poziom 8  

    Jakaś LDM pss- chyba 200.

    0
  • #4 27 Cze 2014 17:49
    volt1
    Poziom 25  

    Najbardziej prawdopodobne mogą być dwa powody, spalony głośnik niskotonowy, lub końcówka mocy napędzająca go. Odłącz głośnik basowy i sprawdź jego rezystancję, przynajmniej to można będzie wyeliminować.

    0
  • #5 27 Cze 2014 17:57
    ptoks
    Poziom 8  

    Jeśli dobrze pomierzyłem to waha się od 10 do 22 Ohmów

    0
  • #6 27 Cze 2014 19:12
    volt1
    Poziom 25  

    Trochę dużo,ale zależy czym mierzyłeś :) Głośnik raczej sprawny, w następnej kolejności końcówka mocy, zmierz napięcia między masą a zaciskami głośnika.

    0
  • #7 27 Cze 2014 19:45
    ptoks
    Poziom 8  

    Jeśli powinno być jakieś napięcie to go niema

    0
  • Pomocny post
    #8 27 Cze 2014 21:05
    volt1
    Poziom 25  

    Napięcia zasilania końcówki? Tak od tyły ale czasem prościej.

    0
  • #9 27 Cze 2014 21:11
    ptoks
    Poziom 8  

    Już nic nie wiem. Co jeszcze mogę sprawdzić. I jak tylko jeśli można tak łopatologicznie.

    0
  • #10 27 Cze 2014 21:22
    MDD
    Poziom 26  

    1-Podaj typ kolumny
    2-Masz 2-końcówki mocy czy jedną
    3-Podepnij jakiś głośnik min. 8Ω i zobacz co będzie
    4-Od 10Ω do 22Ω dziwne

    0
  • #11 27 Cze 2014 21:35
    ptoks
    Poziom 8  

    Kolumna to ldm pss-200 wzmacniacz na układzie tda1562q tyle wiem idę jeszcze raz zmierzyć rezystancję

    Dodano po 4 [minuty]:

    OK wylutowałem głośnik i pomierzyłem jeszcze raz i pokazuje 10,1 - 10,4 - 10,7 - 11,1


    Głośnik jest 4 Ohmowy a nie mam innego na sprawdzenie.

    0
  • Pomocny post
    #12 27 Cze 2014 21:48
    MDD
    Poziom 26  

    To wlutuj tylko powoli ze wzmocnieniem (gałka)

    Dodano po 2 [minuty]:

    Co pisze na głośniku (orginalnym)

    0
  • #13 27 Cze 2014 22:25
    ptoks
    Poziom 8  

    Oryginalny ma 4 ohmy. i nic wiecej. Wlutowałem i nic.

    Dodano po 19 [minuty]:

    Chyba czas oddać sprzęt w fachowe ręce. Tylko przeraża mnie możliwa cena naprawy. Wielkie dzięki wam za okazaną pomoc

    0
  • #14 27 Cze 2014 22:36
    1926100
    Użytkownik usunął konto  
  • #15 27 Cze 2014 23:00
    MDD
    Poziom 26  

    Wpisz symbol końcówki w wyszukiwarkę a potem po ścieżkach może masz zimne luty lub przerwę od końcówki do głośnika. To mono .

    0
  • #16 28 Cze 2014 22:52
    ptoks
    Poziom 8  

    Już działa. Zimny lut do głośnika. Zlutowane i po sprawie. Wielkie dzięki naprawdę wielkie dzięki. W poniedziałek mam spotkanie i było mi to niezbędne.

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo