Chcę kupić drukarkę laserową kolorową do użytku domowego, ale jestem też modelarzem i chciałbym kilka razy w miesiącu wydrukować kilka kartek a4 prostych kalkomanii wodnej na papierze takim jak tu:
Moje pytanie czy drukarką Samsung CLP-365 wolno drukować na takim papierze,podobno nie wszystkie drukarki laserowe mają taką możliwość,a jeśli nie to jaki model polecacie?
Te drukarki nie mają dobrych zespołów utrwalania więc zalecam ostrożność. Czujniki także nawalają.
Papieru (firmy) nie znam ale w opisie, który podałeś jest tzw. Tabela kompatybilności !
Raczej wybieraj drukarkę, która ma małą temperaturę utrwalania lub honoruje druk na bardzo cienkim i bardzo grubym papierze. Chodzi o wolniejsze i szybsze przejście papieru przy druku na innej grubości.
Takie funkcje na pewno mają duże drukarki A3 Konica Minolta ale to są duże sprzęty ;( Ty zapewne szukasz małej, domowej zabawki
Dzięki za zainteresowanie,tak szukam domowej jak najmniejszej drukarki do sporadycznego drukowania,cześć wydruków zlecam drukarni(np gdy trzeba wydrukować biały kolor) ale chciałbym też mieć w domu możliwość druku takich kalek. Moje wymagania są takie: Drukarka musi być laserowa,do 500zł ale niekoniecznie musi drukować w kolorze,choć najlepiej by tak było. Tonery mogą być drogie bo będę drukował bardzo mało,a druk w drukarni małonakładowy też swoje kosztuje,ważne żeby drukarka była w miarę niezawodna.Właśnie czekam na odpowiedź z kilku firm sprzedających te kalki co do możliwość druku na samsungu,ale większość firm sprzedających kalki do druku (np na allegro)nie robi żadnych ograniczeń co do drukarek i nie widzę u nich negatywnych komentarzy więc chyba nie jest to aż tak trudny materiał do druku np tu:
Piszę że jest przeznaczony do:kolorowych drukarek laserowych lub kopiarek wyposażonych w moduł utrwalający z olejem silikonowym jak również urządzeń nowej generacji o wysokiej temperaturze wygrzewania.
Kalkomanie można drukowac na drukarkach z płaskim przelotem.
Próby drukowania na jakichkolwiek innych, zapewne skończą się uszkodzeniem drukarki.
W odpowiedzi na Pana zapytanie informuje, że papier Waterslide występuje tylko w wersji przezroczystej i nie można go zadrukować w drukarkach Samsung z powodu zbyt wysokiej temperatury wgrzewania tonera na papier.
Do zadruku papierów termotrasferowych polecamy drukarki takich producentów jak: Oki. Konica Minolta, Develop.
To moja pierwsza drukarka laserowa i nie bardzo rozumiem niektóre odpowiedzi. Już wiem że na pewno samsungiem nie podrukuje,w takim razie jaki sprzęt polecacie czy jestem skazany tylko na używane drukarki?
Tak myślałem. Zespół utrwalania to można by w skrócie rzec - moduł wyjściowy, w którym proszek (toner) wtapiany jest w kartę - utrwalany!
Nałożony już ostatecznym obrazem na kartkę (toner) wędruje do zespołu utrwalania (potocznie: fusing unit/ lub heater unit lub nieładnie fusera - polski neologizm) Tam kartka z obrazem z toneru (który można zmazać palcem) jest spiekany za pomocą ścisku i temperatury, a czasem tylko temperatury. Teraz sęk w tm czy dane urządzenie ma odpowiednią temperaturę grzania lub ścisku i wygrzewania kartki z tonerem. W Konica Minolta (większe, przeważnie już formatu A3 urządzenia) temperaturę można regulować, co więcej można zmieniać szybkość przejścia papieru/ kartonu przez zespoły. Producent (Minolta) przewidział takie manipulacje dla samego Użytkownika, z pulpitu (np seria Bizhub C - 2xx/ 3xx).
Niestety malusia drukarka sprzedawana pod szyldem Konica-Minolta o symbolu: 1600w nie ma takiej opcji. Poza tym jest to produkt firmy Muratec, to nie Konica-Minolta! To przypadkowo (omyłkowo) wzięty od Murrateca taki sobie (masowy) produkt sprzedawany pod dobrą marką, więc o jakości nie ma co dywagować! Tonery dość małe (1500 wydruków), jakość jak podobnych w tej klasie, porównywalnie. Temperatura utrwalania jak w HP czy Canon.
Jedyne może zalety:
- pobieranie papieru płaskie (Twój przypadek, Twoje wymagania)
(po pobraniu na dole kartka wędruje do góry, wygina się przy wyjściu w stronę do użytkownika)
- zespołu utrwalania drukarki to taka że jest mocniejszy, lepszy od konkurencyjnych (oczywiście tej strefy cenowej).
Najlepiej kup próbkę tego papieru (parę arkuszy), znajdź kogoś kto ma drukarkę i sprawdź osobiście zachowanie tego, nietypowego papieru. Nie musi to być znana czy wiadoma marka drukarki: X albo Y. Sprawdź każda jaką będziesz miał akurat udostępnioną. Pamiętaj że w punktach usługowych także czasami mają drukarki, może tam posprawdzać jak się właściciel czy szefostwo zgodzi? Firmy które sprzedają drukarki (najlepiej używane) także odwiedź i zapytaj czy mógłbyś sprawdzić. Na pewno Ci udostępnią. Zresztą w firmie w której pracuję tak czasami robią. Klient nasz Pan! Cześć
Dzięki za rozległe wyjaśnienie... Rozmawiałem z znajomym który kiedyś drukował dla mnie na tym papierze i posiada on drukarki:
OKI C5200
HP M1120
i nigdy nie miał problemów z drukiem i ja sobie bardzo te kalki chwaliłem a z tego co się zorientowałem to nie najnowsze maszyny,raczej nic specjalnego więc może kupić jakoś używkę? Piszesz żebym sprawdzał papier na każdej drukarce,a nie spowoduje to uszkodzenia np papier przylepi się do wałków pod wpływem temperatury?
Dzięki za rozległe wyjaśnienie... Rozmawiałem z znajomym który kiedyś drukował dla mnie na tym papierze i posiada on drukarki:
OKI C5200
HP M1120
i nigdy nie miał problemów z drukiem i ja sobie bardzo te kalki chwaliłem a z tego co się zorientowałem to nie najnowsze maszyny,raczej nic specjalnego więc może kupić jakoś używkę? Piszesz żebym sprawdzał papier na każdej drukarce,a nie spowoduje to uszkodzenia np papier przylepi się do wałków pod wpływem temperatury?
No właśnie, kalka się owinie na foli pieca, lub wałku dociskowym i może być problem. Z tego co pamiętam, HP M1120 nie ma prostego przejścia papieru. Jeśli drukował na M1120, to może pójdzie na M1132/nowa/ ale trzeba się dowiedzieć, a bez praktycznego sprawdzenia będzie trudno.
Ale ona zawija papier jak mój stary hp atramentowy. Teraz to już nic nie rozumiem ...a jeśli drukarka ma możliwość druku na folii to chyba na kalkomanii też da radę bo to taki rodzaj folii,filmu,znalazłem kilka takich modeli,ale jak się wkurzę to kupię jakoś niedrogą używkę i ją wypróbuję,najwyżej pójdzie to kosza.Już nawet chyba znalazłem ofiarę:
gramatura papieru do 163g/m2
możliwość druku na folii
Papier o gramaturze 160 ma być podawany nie z zasobnika tylko z tacy ręcznęj
Jest nieduża,toner na 1000 stron ,zobaczymy co z tego wyjdzie.
Ale ona zawija papier jak mój stary hp atramentowy. Teraz to już nic nie rozumiem ...a jeśli drukarka ma możliwość druku na folii to chyba na kalkomanii też da radę bo to taki rodzaj folii,filmu,znalazłem kilka
Z tego co widzę nie jest to zbyt poszukiwany model więc cena też nie powinna być wygórowana.Według karty producenta :
Ten Ricoh to znowu tylko nadruk innego producenta, sama drukarka bardziej jest popularna pod marką Brother Z tych drukarek robili także urządzenia wielofunkcyjne np. Brother DCP 7030, http://allegro.pl/drukarka-laserowa-brother-dcp-7030-ze-skanerem-i4367819362.html (ale nazwa na obudowie nie ma przecież znaczenia)
Wydaje mi się że wybór jako tzw.królika doświadczalnego jest rozsądny (małe wałeczki utrwalania więc temperatura nie powinna być za wysoka)
Tacka poboru ręcznego to taka maleńka odchylana z przodu klapka - prowadnica, raczej tacunieczka , łapie kawałkiem papier a reszta zwisa (ale to nie istotny szczegół)
Jak już sprawdzisz, opisz wynik doświadczenia!
Cześć
Niestety aukcja nie wygrana,musiała się komuś spodobać bardziej niż mi...szukam dalej. Choć myślałem że taką drukarkę można taniej kupić, w tej cenie jest już dużo nowych drukarek z gwarancją...
Znalazłem potencjalne następne ofiary:
BROTHER HL-2130 i BROTHER HL-2135 to chyba bliźniaki tego ricoha. Ciekawe czy brother produkuje też takie drukarki kolorowe z ręcznym podajnikiem papieru?
Niestety aukcja nie wygrana,musiała się komuś spodobać bardziej niż mi...szukam dalej. Choć myślałem że taką drukarkę można taniej kupić, w tej cenie jest już dużo nowych drukarek z gwarancją...
Znalazłem potencjalne następne ofiary:
BROTHER HL-2130 i BROTHER HL-2135 to chyba bliźniaki tego ricoha. Ciekawe czy brother produkuje też takie drukarki kolorowe z ręcznym podajnikiem papieru?
Brother chyba nie ale OKI tak,chyba ten model:
OKI C301dn
Upatrz sobie sprzęt ale nie podawaj odnośników lub adresów gdzie go można tanio kupić. Nie ułatwiaj konkurentom zadania, mogą podkupić Ci z przed nosa jedyny ładny sprzęcik i Twój misterny plan szybko spali na panewce.
Po części sami ludzie są sobie winni. Po za tym tak to jest z allegro Ludziska sami dają się nakręcać na coś co nie jest warte zbyt wiele. To wirtualna rzeczywistość. Nie widzisz osobiście, a czytasz to co chciałbyś usłyszeć, bez filtra - marzenia. Co więcej, nawet materiały, tonery, ba leki czy żarcie próbują na allegro kupować, a serwis (lekarz) potem kosi, aż piszczy. Jak zwykle, super niska nieprawdopodobna cena kusi, a rybki wpadają. 50-70% klientów punktów serwisu napraw to naiwni internauci allegro lub pochodne wirtualnych sieci. Kolejny zawód i wydana niepotrzebnie kasa, bo miało być tak pięknie.
Teksty typu: zapoznaj się z regulaminem lub tekstem z zakładce o mnie (a w regulaminie - cuda na patyku), sprzedaż tylko z umową serwisową (są takie cwane Asy na Allegro do dzisiaj, choć jest niezgodne z prawem, rozsądkiem, normą społeczną czy regulaminem portalu, admin allegro notorycznie to olewa, dlaczego koledzy wiedzą ), sprzedaż z umową lub do tego umowa (i tu nic nie mówiący skrót 2, 3 lub paru innych liter), gwarancja rozruchowa (co to niby ma być? nie ma takiego pojęcia w prawie handlowym), czy drukarka bez tonerów (no i niby nie można do końca jej sprawdzić) to już standard niektórych sprzedawców marzeń. Najlepiej pojechać osobiście, pomacać, sprawdzić zanim się straci czas, nadzieję i pieniądze.
Z Oki bądź wyjątkowo ostrożny! To specyficzna marka. Nie mogę pisać wszystkiego na publicznym forum, nie chcę być posądzony o tendencyjność i psuć forum! Jak bym znał zalety urządzeń OKI na pewno bym o nich napisał Dobre i przydatne urządzenia pod Oki to stare drukarki igłowe i to by było moim zdaniem na tyle
cena 199zł -prosty przebieg papieru,tonery tanie,gwarancja a cena z odbiorem osobistym jak tego ricoha z allegro. Rozmawiałem kiedyś z gościem który mówił mi że gdyby były problemy z drukowaniem samsungiem na kalkomanii to żeby podjechać do serwisu samsunga na zmniejszenie temperatury chyba bębna. Poczekam jescze trochę na allegro jak nic się nie trafi to kupię tego samsunga.
cena 199zł .................Rozmawiałem kiedyś z gościem który mówił mi że gdyby były problemy z drukowaniem samsungiem na kalkomanii to żeby podjechać do serwisu samsunga na zmniejszenie temperatury chyba bębna. .......
No to czarodziej żartowniś ze Sprzedawcy :sm8: :turn-l: Nie ma możliwości zmniejszenia temperatury z poziomu serwisu w takich drukarkach. To tzw.maluszki, tam nie ma takich funkcji. Można w sposób bardzo warsztatowo partyzancki przyspieszyć pewnie szybkość utrwalania ale kartka będzie się zacinać a sam obraz rozmazany
A to oszust ,znajomy pracuje w serwisie samsunga oni bardziej telewizory robią ale miałem jechać i go zapytać- teraz już nie muszę. Zresztą nie drukarka nie pieniądze. Im dłużej szukam tym bardziej dochodzę do tego że nie spotkałem osoby której ten papier narobiłby bałaganu w drukarce,a przecież mało kto z domowych użytkowników ma profesjonalne drukarki.
A to oszust ,znajomy pracuje w serwisie samsunga oni bardziej telewizory robią ale miałem jechać i go zapytać- teraz już nie muszę. Zresztą nie drukarka nie pieniądze. Im dłużej szukam tym bardziej dochodzę do tego że nie spotkałem osoby której ten papier narobiłby bałaganu w drukarce,a przecież mało kto z domowych użytkowników ma profesjonalne drukarki.
I sam Sobie odpowiedziałeś na pytanie Po prostu weź ten papier i sprawdź na każdej drukarce jaką masz pod ręką.
Ale rozumiem, pytać zawsze warto bo wiedza to przysłowiowy klucz!
Telewizory Samsung są podobno dobre - ok ale się nie dotykam, bo i nie znam.
TV z drukarkami nie mają za wiele wspólnego To zupełnie inny serwis, branża!
To tak jak by z czołgiem do weterynarza podjechać i zapytać pracownika co się stało bo jedna gąsienica się czasem nie rusza Cześć
Tylko głupio się przyznać ale nigdy nie miałem drukarki laserowej w rękach, gdybym to chodziło o atramentówkę to mam do wyrzucenia więc bym zrobił test i byłoby po sprawie. Tak jest jak człowiek jest zacofany w technologii.
Tak jak obiecałem do końca lipca drukarka kupiona. Wybór padł na KYOCERA FS-1120D. Drukarka już po testach. Papier typu kalkomania wydrukowała bez żadnego problemu ale jej żywiołem jest raczej małe biuro bo ja z dupleksem kalek nie będę raczej drukował. Wszystkim którzy pomagali mi wyjaśnić zagadnienia związane z drukiem laserowym bardzo dziękuje i pozdrawiam.