Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mechanika i Budowa Maszyn - kilka nurtujących pytań.

FraNeso 28 Jun 2014 15:11 1557 2
    FraNeso
    Level 9  
    Witam.
    Wiem, że własnie rozpoczęły się wakacje, ale ja jakoś teraz postanowiłem pomyśleć o przyszłości.
    Od września będę w klasie maturalnej w technikum mechatronicznym i chciałbym kontynuować naukę na Politechnice Poznańskiej na kierunku Mechanika i Budowa Maszyn. Myślałem też nad elektrotechnika, ale raczej MIBM.
    Jako, że poziom nauki matmy jest u mnie dość wysoki, więc o maturę z matmy jestem spokojny.
    Mam do Was kilka pytań:
    1)Ostatnio słyszałem od kolegi, że podczas rekrutacji na PP liczą niektóre przedmioty na maturze tak samo, Sprawdziłem i napisane tam jest, że np. geografia i fizyka liczą się tak samo, więc mam pytanie czy to jest prawda, bo jakoś nie jestem pewny do końca czy ja to dobrze rozumie? (wolałbym zdawać w takim wypadku geografię, bo fizykę miałem, ale raczej była to jedna farsa niż normalna nauka)
    2)Czy jest bardzo trudny kierunek jak mówią niektórzy?
    sad_madman
    Level 27  
    Żaden kierunek nie jest trudny - wszystko zależy czy masz wystarczająco samozaparcia i czy jesteś w stanie przyzwyczaić się do systemu nauczania na studiach. Wyniki z matury tak naprawdę nie mają znaczenia - u mnie wylatywali po pierwszym semestrze ludzie, którzy pięknie napisali rozszerzenia z kolei osoby, które z matmy były słabe bez problemu kończyły studia.
    buczo11
    Level 28  
    Witam!
    FraNeso wrote:
    bo fizykę miałem, ale raczej była to jedna farsa niż normalna nauka)

Skoro decydujesz się na kierunek techniczny, to niestety matematyka (na szczęście o nią jesteś spokojny) i fizyka (tu jest gorzej , jak twierdzisz) to podstawowe przedmioty przewijające się przez całe studia. Do tego dochodzi masa innych przedmiotów z "zabarwieniem matematyczno-fizycznym".
    sad_madman wrote:
    Ostatnio słyszałem od kolegi, że podczas rekrutacji na PP liczą niektóre przedmioty na maturze tak samo, Sprawdziłem i napisane tam jest, że np. geografia i fizyka liczą się tak samo, więc mam pytanie czy to jest prawda

Może warto "zasięgnąć języka" bezpośrednio w dziekanacie danej uczelni i wydziału.
    FraNeso wrote:
    Czy jest bardzo trudny kierunek jak mówią niektórzy?

Jeśli wystarczająco interesujesz się określonym tematem, to nawet jeśli jest on trudny, z chęcią powinieneś się tego uczyć i wykonywać przyszłą pracę w tym kierunku.
    Większość kierunków technicznych do łatwych nie należy, szczególnie obecnie, gdzie poziom zaawansowania technicznego wciąż jest udoskonalany i należy być na bieżąco (a to już w większości we własnym zakresie). Często gęsto reguła mówi: "łatwe i przyjemne studia, to potem trudności ze znalezieniem i z samą pracą".