logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie lampy metalohalogenkowe do oświetlenia placu 35x100m?

PrzemekZZ 28 Cze 2014 18:27 3300 9
  • #1 13750022
    PrzemekZZ
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam,
    Będę wdzięczny za pomoc w następującym temacie:
    Potrzebuję oświetlić plac o wymiarach 35 x 100 metrów. Słup, na którym znalazłyby się lampy (tu proszę o pomoc, ile sztuk, jakie) może mieć 12m wysokości i byłby zlokalizowany w połowie szerokości i ok 1/3 długości placu. W okolicy brak jest lamp ulicznych, a efekt jaki chciałbym uzyskać to odstraszanie złodziei, którzy czasami się w nocy kręcą po placu. Gazet tam w nocy nie będę tam czytał :) Być może w przyszłości zainstaluję kamery do monitoringu, oświetlenie z lamp na pewno będzie pomocne dla kamery.
    Wzdłuż dłuższych boków graniczę z sąsiadami, nie chciałbym im świecić po oknach. Ich domy są na wysokości słupa.
    Myślę o lampach metalohalogenkowych ze względu na przyjemniejszą barwę w porównaniu do lamp sodowych.
    Nie mam pojęcia jakiego typu oprawy, o jakich mocach i w jakiej ilości powinienem zainstalować. Myślę o dwóch sztukach: np uliczna w kierunku krótszej części i jakaś druga oprawa, o większej mocy w kierunku dłuższej części.
    Z góry dziękuję za komentarze, wskazówki. Jeśli czegoś nie dopowiedziałem to chętnie doprecyzuję.
    Pozdrawiam,
    Przemek.

Załączam rysunek poglądowy z zaznaczoną lokalizacją słupa.
    Jakie lampy metalohalogenkowe do oświetlenia placu 35x100m?
  • #2 13750049
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 816
    PrzemekZZ napisał:
    Myślę o lampach metalohalogenkowych ze względu na przyjemniejszą barwę w porównaniu do lamp sodowych.

Lampy sodowe są trwalsze w porównaniu do halogenów, chyba że dla kolegi nie ma problemu z ich wymianą (podnośnik).
  • #3 13750091
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    kosmos99 napisał:
    Lampy sodowe są trwalsze w porównaniu do halogenów

W porównaniu do lamp metalohalogenkowych.
    Racja, te lampy sodowe wysokoprężne utrzymują sie na pierwszym miejscu co do trwałości, z tym, że ograniczają się jedynie do promieniowania monochromatycznego.

Co do placu, to wypadałoby to policzyć (jakiś projekt na to? np. w dialuxie). Propozycja to naświetlacz asymetryczny. Te 100m... to może być problem.

Narysuj jak wygląda ta lokalizacja domów twoich sąsiadów. Gdzie konkretnie, wymiary, okna, cokolwiek więcej?
  • #4 13750414
    TWK
    Specjalista elektryk
    Ocena: 509
    Dla ograniczenia olśnienia można stosować oprawy z płaskim kloszem (flat glass), ale cokolwiek można powiedzieć po poznaniu większej ilości danych i przeprowadzeniu obliczeń fotometrycznych w programie np. dialux. Jeden słup oświetleniowy na 100 m boku placu to raczej nieporozumienie. W praktyce projektowania dla dróg wychodzą w odległościach co ok. 30 metrów. Co ma się na tym placu odbywać poza "odstraszaniem"? Jakie są wymagania fotometryczne?
  • #5 13750674
    Krzysztof Reszka
    Ocena: 1547
    PrzemekZZ napisał:
    Myślę o dwóch sztukach

Raczej przy tej długości nieosiągalne 4 oprawy to minimum w stronę krótszego boku dałbym dwie lampy 150W a na dłuższym 2 lampy 250W . I dobra rada kupić dobrej markowej firmy żarnik lub lampę do tej oprawy to się opłaci .
  • #6 13753759
    PrzemekZZ
    Poziom 11  
    Dzięki za komentarze.
    Co do niższej trwałości lamp metalohalogenkowych nie jest to dużym problemem, mam dostęp do podnośnika.
    Zamieszkiwany dom sąsiada jest na wysokości słupa (sąsiad po lewej stronie). Wysokość od ziemi na której znajduje się dolna linia okien tj. ok. 6-7 metrów. Co do sąsiada po prawej stronie - to jego dom jest w głębi, nie jest zamieszkiwany, można pominąć.
    Na placu poza "odstraszaniem" nic nie jest więcej przewidziane. Żadnych prac w nocy itp. Jeśli oświetlenie terenu o długości 65 m jest niemożliwe z jednego słupa mogę zrezygnować z takich wymagań. Chciałbym po prostu oświetlić tyle, ile się da, żeby intruz nie czuł się niezauważony. W tej chwili, jeśli jest zachmurzone niebo i brak księżyca jest tam na prawdę ciemno - teren daleko od miasta, brak lamp ulicznych itp i dostrzeżenie osoby będącej kilkanaście metrów dalej jest trudne.
    Zainstalowałem oprogramowanie DIALux, ale widzę że jest to niezły kombajn i dla osoby niezwiązanej z tematem trudny do ogarnięcia.
    Możecie ewentualnie podpowiedzieć jakieś modele oświetlaczy asymetrycznych?
    Dzięki
  • #7 13753825
    Krzysztof Reszka
    PrzemekZZ napisał:
    Jeśli oświetlenie terenu o długości 65 m jest niemożliwe z jednego słupa mogę zrezygnować z takich wymagań

Jest możliwe tylko zwiększyć ilość opraw jak pisałem . Co do opraw nie będę się wypowiadał bo jest dużo firm . ostatnio montowałem 200 opraw chinskich wszystkie święcą bez awarii, ale co do żarników 150Wi lamp 250W to tylko osram jeśli mają długo świecić.
  • #8 13753925
    TWK
    Specjalista elektryk
    Ocena: 509
    PrzemekZZ napisał:
    Możecie ewentualnie podpowiedzieć jakieś modele oświetlaczy asymetrycznych?
    Np. ES-SYSTEM Delta, ale każda firma ma w swojej ofercie takie lampy. Można też kombinować z oprawami drogowymi z regulowanym odbłyśnikiem.
  • #9 13757224
    PrzemekZZ
    Poziom 11  
    Jeszcze jedno, głupie pytanie.
    Jeśli dobrze rozumiem dana oprawa oświetleniowa przystosowana jest do źródła światła o konkretnej mocy? Gdybym w przyszłości chciał zmniejszyć moc to jedynym rozwiązaniem jest wymiana całej oprawy, tak?
  • #10 13758945
    Krzysztof Reszka
    PrzemekZZ napisał:
    Gdybym w przyszłości chciał zmniejszyć moc to jedynym rozwiązaniem jest wymiana całej oprawy, tak?

Nie, szukaj opraw z regulowanym natężeniem światła ale czy to się opłaca bo może będziesz tego potrzebował za wiele lat . Możesz też zastosować wyłącznik oddzielny dla dwóch i dwóch lamp .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje lamp metalohalogenkowych do oświetlenia placu o wymiarach 35 x 100 metrów, z zamiarem odstraszania intruzów. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie co najmniej czterech lamp, z dwiema lampami 150W na krótszym boku i dwiema lampami 250W na dłuższym. Wskazano na konieczność przeprowadzenia obliczeń fotometrycznych, aby określić odpowiednią ilość i rozmieszczenie opraw. Użytkownik rozważa również lampy z regulowanym natężeniem światła oraz oprawy z płaskim kloszem, aby ograniczyć olśnienie sąsiadów. Wspomniano o markach takich jak Osram oraz ES-SYSTEM Delta.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA