Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Vaillant ECO TEC plus - Nietypowa lokalizacja pieca Vaillant

lukzak2298 29 Jun 2014 22:31 2346 5
Computer Controls
    lukzak2298
    Level 18  
    Witam!

Mam pytanie, planuję przerobić ogrzewanie elektryczne na gazowe i podstawowy problem jaki się pojawił to ten, że nie wiem gdzie zaplanować położenie pieca. Nigdzie mi nie pasuje. I wymyśliłem. Jest wnęka przy kominie przy którym idzie pion gazowy i zainstalowany jest licznik gazu. Blisko do gazu, blisko do komina, blisko do kuchni i łazienki. Czego chcieć więcej. Będzie to najprawdopodobniej dwufunkcyjny Vaillant eco TEC plus. I tu pytanie:

Czy piec Vaillant eco TEC plus może być zamontowany pod licznikiem gazu (załóżmy 100cm) tuż obok pionu gazowego? Czy to komuś przeszkadza? Co mówią na ten temat przepisy? Czy piec może być zamontowany około 70 - 80 cm nad podłogą? Czy ktoś z Państwa może mi pomóc w projektowaniu położenia pieca? Rozumiem że trzeba wykonać projekt, zapłacić itd. Chodzi mi tylko o to co mam przekazać osobie kompetentnej i gdyby się sprzeciwiała to jak ją do tego przekonać.

Z góry dziękuję za odpowiedzi. Nagradzam punktami ;)

W razie konieczności dołączę zdjęcia miejsca.

Pozdrowienia
  • Computer Controls
  • Computer Controls
  • Helpful post
    Serwis Kotłów
    Level 18  
    Nargo wrote:
    Tu masz ładnie opisane z rysunkami
    http://www.instsani.webd.pl/montgaga.htm

Dobre opracowanie.

Czyli najważniejsze wiadomość dla pytającego:

1. Odległość kotła od gazomierza co najmniej 1m w lini prostej (w rzucie z góry) oraz jednocześnie długość przewodu (króciec kocioł - gaz) minimalnie L= 3 m.

2. Minimalna odległość kotła od posadzki umożliwiająca obsługę h= 0,4 m.

Instrukcja montażu kotła:
    http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s...=17cbZssRRWl0Cze8hFYJ1g&bvm=bv.69837884,d.ZWU
    lukzak2298
    Level 18  
    Dziękuję za odpowiedzi.

Rozumiem że przepis 1 metra odległości w poziomie dotyczy też pieca CO z zamkniętą komorą spalania (nie tylko kuchenki, która daje otwarty ogień)?

A co jakby piec był oddzielony ścianką (np. konstrukcja stalowa + gips) od licznika? Można ten metr naruszyć? W załączonym opracowaniu tej informacji nie znalazłem.

Nie jest też w instrukcji Vaillanta napisane czy piec może być zamontowany pod samym sufitem albo przy samej podłodze (ja tego nie znalazłem w dołączonej dokumentacji).
  • Helpful post
    Serwis Kotłów
    Level 18  
    § 167. Gazomierzy nie można instalować:
    3) w odległości mniejszej w rzucie poziomym niż 1 m od palnika gazowego lub innego paleniska,

jak chcesz zgodnie z prawem to spełnij ten warunek. Jeżeli nie ma takiego zapisu to unikałbym nadinterpretacji Warunków Technicznych na swoją korzyść.

Swoją drogą poproś swojego instalatora o protokół wykonania instalacji w zgodzie z WT i przeprowadzenia próby szczelności.

Faktycznie daję link do innej instrukcji:

http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s...=lLvehwfwHSo6SW9FySoe-g&bvm=bv.69837884,d.ZWU
    lukzak2298
    Level 18  
    Temat zamykamy, lokalizacja pieca została ustalona w bezpiecznej odległości od pionu gazowego.