Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

NICE - Jeden siłownik nie otwiera

zaliwac 30 Cze 2014 10:07 1584 3
  • #1 30 Cze 2014 10:07
    zaliwac
    Poziom 9  

    Witam.
    Mam banalne pytanie do osób znających się na bramach.
    Szukałem ale nie znalazłem takiego przypadku więc proszę o pomoc.
    Posiadam bramę z automatyką NICE, dwa siłowniki otwierające dwa skrzydła bramy (lewy pierwszy, prawy drugi z opóźnieniem).
    Problem mam z siłownikiem otwierającym pierwszą połówkę (lewa strona) po wciśnięciu przycisku na pilocie lampka miga więc sygnał poszedł, prawa strona rusza z opóźnieniem, natomiast lewa strona nie drgnie i brama nie może się otworzyć (lewa blokuje prawą).
    Zauważyłem że jak uderzę lekko ręką w ten lewy siłownik który nie chce ruszyć to później brama otwiera się jak najbardziej normalnie.
    Czego to może być wina i jak to naprawić, bo jest to strasznie irytujące.

    Pozdrawiam

  • Pomocny post
    #2 30 Cze 2014 11:04
    montersi.pl

    Poziom 15  

    Witaj!

    Przyczyn takiej sytuacji może być kilka. Pierwsze, co bym sprawdził, to czy do siłownika z centrali zostaje podawane ok. 230V AC (pomiędzy zaciskiem wspólny i otwiera lub zamyka - zależne od kolejności poleceń).

    Kolejna sprawa, to poprawne dokręcenie zacisków w kostce łączeniowej siłownika (jeśli jest to model WINGO) chociaż rzadko się zdarza aby były poluzowane.

    Ostatnią przyczyną może być zużyty kondensator rozruchowy (w przypadku WINGO 230V - 5µF).

    Oczywiście - może być coś zupełnie innego - ale to już będziemy drążyć w temacie po sprawdzeniu powyższych :)

    T.T

  • #3 30 Cze 2014 11:21
    zaliwac
    Poziom 9  

    dzięki za szybką odpowiedź,
    jeśli chodzi o model to nie wiedziałem jak się dokładnie nazywa dlatego nie podałem dokładniejszej informacji, ale jak napisałeś o WINGO to sprawdziłem jak on wygląda w google i miałeś rację to jest WINGO.
    Wieczorem sprawdzę jak pogoda pozwoli co i jak i napisze.

    pozdrawiam

  • #4 01 Lip 2014 09:44
    zaliwac
    Poziom 9  

    Przeczyściłem przewody które wpięte są na kostce na siłowniku WINGO i jak na razie jest ok. Zobaczymy jak będzie z czasem. Dzięki za pomoc.

    Do zamknięcia.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME