Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Synchronizacja napędu sil. elektrycznego poprzez łańcuch z osią napędową.

damaioshin 30 Jun 2014 11:43 1476 8
    damaioshin
    Level 10  
    Witam

mam pewien dylemat.

Maszyna napędzana jest silnikiem elektrycznym spiętym łańcuchem z osią napędową. Jazda odbywa się na kołach fi 180.
    Chciałem zrobić rozwijak kabla zasilającego sprzężonego z osią napędową.
    Zwijak ma średnicę fi 80, ale mam przeczucie że pomimo nadania mu tej samej prędkości obrotowej [te same koła łańcuchowe] kabel nie będzie nawijał się tak jak powinien ze względu na średnice koła inną niż średnica wałka zwijającego.
    Czy moja wątpliwość ma uzasadnienie?
    Templarious
    Level 22  
    Oczywiście, że ma. Oś koła zwijającego jeżeli bedzie większa niż koła rozwijającego, będzie się wolniej kręcic ze względu na jego obwód. Na kilka obrotów koła rozwijającego przypadnie 1 obrót koła zwijającego. Jeżeli ma tak samo się zwijać łańcuch jak i rozwijać, musisz dać 2 takiej samej wielkości koła, zarówno zwi-jak i rozwijające.
    damaioshin
    Level 10  
    Właśnie tego się obawiałem.
    Ze względu na ograniczone pole manewru nie mogę zastosować tej samej średnicy bębna zwijającego i koła napędowego/jezdnego. A zabawa w dobranie przekładni kola łańcuchowego może być utrudniona, musiałbym szukać koła zębatego o przełożeniu 1:2,25.

Chyba czas poszukać zwijaka kablowego i zamontować go poza maszyną, z napędem sprężynowym [do zwijania przy powrocie maszyny]
    Templarious
    Level 22  
    Trzeba by pokombinować z przełożeniami albo.. nie moge znaleźć tego filmika na youtubie. Było mianowicie coś z kulkami które były włożone w ogniwa łańcucha i one jakość same regulowały prędkości.. cięzko mi to opisać, ale jak znajdę to wrzuce. To by sie sprawdziło. nic nie musisz poszerzać itd, zmieści się to tam gdzie chcesz.
    damaioshin
    Level 10  
    Dokładny wymiar : średnica koła jezdnego 170mm, rolka bez kabla ma 75mm.

Teoretycznie dałoby uzyskać zbliżony efekt stosując 20 zębów na napędzie i 9 zębów na rolce z kablem. Powstałaby minimalna różnica, ale tu trzeba by doliczyć jeszcze grubość kabla.

Problem jest taki że mogę zastosować jedynie koło łańcuchowe o maksymalnej wielkości ok 50mm [3/4 10 zębów].
    Szukam info o tym łańcuchu, ale zastanawiam się jeszcze nad napędem paskowym.
    manta
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Aby to funkcjonowało, musisz mieć zmienne przełożenie. Droga mechaniczna, spore komplikacje techniczne, mając napęd elektryczny zastosuj silnik elektryczny z przekładnią. Sterowanie uzależnione od poboru prądu, czyli siły ciągu potrzebnej do zwijania kabla. Sterownik dobierzesz w zależności od zastosowanego silnika. Opcjonalnie, napęd pneumatyczny, lub hydrauliczny.
    damaioshin
    Level 10  
    To niestety zbyt skomplikowane.

Napęd odbywa się za pomocą silnika z przekładnią, zasilanie z falownika ze zmianą prędkości jazdy.
    Myślę nad jakimś małym silniczkiem który mogłbym zgrać z falownikiem... Jakieś sugestie?
    Są też rozwijaki kablowe ze sprężyną, niestety cena również wysoka.
    zimny8
    Level 33  
    Załóż przekładnie zwiększającą obroty i za nią wyregulowane sprzęgło ślizgowe, w ten sposób zwijanie będzie zawsze z lekkim właściwym napięciem kabla. Swobodne rozwijanie można uzyskać stosując zapadkę w przekładni kiedy to napęd działa zwijając kabel, a w drugą stronę jest "luz".
    damaioshin
    Level 10  
    Synchronizacja napędu sil. elektrycznego poprzez łańcuch z osią napędową.

Jak na zdjęciu.
    Na dolnej osi koło łańcuchowe [obecnie 12z, docelowo 10z] na górnym wałku koło zębate które będzie połączone z dodatkowym.
    Oś silnika od strony dolnego koła. Mógłbym obrócić silnik, założyć na nim 2 koła [jedno 20z] i spiąć się z wałkiem kołem 9z, uzyskam wtedy odpowiednie przełożenie. Niestety nie zmieszczę się wtedy z szafą rozdzielczą, a skrócić wałka chyba już nie mogę. Dodatkowo dochodzi problem nakładania się kabla, bo wtedy prędkość obrotowa wałka sprawi że podawanie kabla nie odbędzie się synchronicznie z jazdą.
    Mam dwie opcje:
    - bęben nawijający z napędem sprężynowym umieszczony poza maszyną na elemencie statycznym - problem jest taki że taki podajnik z tego co się zorientowałem to koszt ok 1000pln.
    - serwomechanizm spięty z falownikiem, prędkość obrotowa dobrana endkoderem z wałka jezgnego - jednak tutaj ceny są 3x z tego co widzę.

Chyba pozostaje mi zastosowanie bębna rozwijającego bez mechanizmu, i postawienie człowieka do zwijania bębna przy powrocie maszyny [tor jazdy 22m]

edit

Teraz tak sobie myślę. Najłatwiej i najtaniej wyjdzie gdy zastosuje wałek nawijający kabel o średnicy koła jezdnego lub odpowiednią przekładnię 10z na 8 lub 9z i odpowiednio mniejszy wałek. Pytanie - potrzebuje brać srednicę samego wałka czy wałka z nawiniętym kablem [średnica kabla/2]?