Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
e-miernikie-mierniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Napięcie na obudowie komputera.

30 Cze 2014 17:05 2166 11
  • Poziom 15  
    Witam

    Chciałbym się dowiedzieć czy mój tok myślenia jest prawidłowy. Jakiś czas temu złożyłem komputer- płyta główna ASRock AM1H-ITX z możliwością zasilania jej poprzez DC jack (zasilaczem komputerowym).

    Moja konfiguracja w domu:
    - Komputer zasilany zasilaczem od laptopa dell (wtyczkę do gniazda sieciowego ma 2-bolcowy bez uziemienia)
    - Telewizor do gniazdka też podłączony za pomocą wtyczki 2-bolcowej bez uziemienia.
    Brak napięcia na obudowie.

    Wszystko chodziło bez problemów. Następnie zabrałem komputer do kolegi i tam podłączyłem swój komputer następująco:

    Konfiguracja u kolegi:
    - Komputer zasilany zasilaczem od laptopa dell (wtyczkę do gniazda sieciowego ma 2-bolcowy bez uziemienia)
    - Monitor zasilany przewodem z uziemieniem ochronnym
    Napięcie na obudowie

    W tej konfiguracji u kolegi pojawiło się napięcie na obudowie, ale komputer chodził bez problemów. Po odłączeniu kabla sygnałowego wideo od komputera napięcie na obudowie znikało.

    Gdy wróciełm do domu pojawił się ten sam efekt i komputer już się nie chciał uruchomić.

    Czy przyczyną pojawienia się tego napięcia u kolegi był fakt że komputer był zasilany z zasilacza bez uziemienia ochronnego a monitor z uziemieniem? Czemu tego samego efektu nie było u mnie. (w obu mieszkaniach jest instalacja 3-przewodowa i komputer z monitorem/tv były zasilane z tego samego gniazdka)

    Dziękuję z góry za wyjaśnienia.
  • e-miernikie-mierniki
  • Poziom 43  
    Nie wiem dlaczego pomysł zasilania płyty gł. Micro ATX zasilaczem laptopa wydaje mi się tak abstrakcyjny jak ten temat:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2720004.html

    siewnik napisał:
    - Monitor zasilany przewodem z uziemieniem ochronnym

    Kwestia uziemienia ochronnego poruszona w ww. temacie.

    Wkładaliście z kolegą kartę grafiki w tą płytę? :D

    Proszę pełną listę sprzętu.
  • Poziom 15  
    Płyta główna ASRock AM1H-ITX
    APU (Procesor / karta grafiki w jednym) AMD 5350
    Dysk SSD
    Ramy 4GB
    Zewnętrznej karty nie używałem tylko z wbudowanej w procesor.

    CPU i GPU = APU pobór mocy max 35W nowe procki od AMD

    Dodano po 57 [sekundy]:

    Nie sprawdzaliśmy miernikiem czuć było mrowienie pod palcami gdy sie dotykało obudowy
  • e-miernikie-mierniki
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    siewnik napisał:
    Napięcie na obudowie

    W jaki sposób to zmierzyliście? Miernikiem? I ile jest?

    Dodano po 2 [minuty]:

    siewnik napisał:
    - Monitor zasilany przewodem z uziemieniem ochronnym

    A teraz proszę jeszcze raz o zastanowienie. Czy 3ci bolec obecny w gniazdku świadczy o tym, że gniazdko posiada uziemienie?

    Dodano po 2 [minuty]:

    siewnik napisał:
    Po odłączeniu kabla sygnałowego wideo od komputera napięcie na obudowie znikało.

    Kolegi kolega ma po prostu nieuziemione gniazdka w pokoju. 3ci bolec jest w nich tylko na pokaz.

    Dodano po 47 [sekundy]:

    siewnik napisał:
    w obu mieszkaniach jest instalacja 3-przewodowa

    Śmiem wątpić.
  • Poziom 15  
    A teraz proszę jeszcze raz o zastanowienie. Czy 3ci bolec obecny w gniazdku świadczy o tym, że gniazdko posiada uziemienie?

    Wydaje mi się, że tak. U mnie jak i u kolegi są trzy przewody , czarny, niebieski oraz żółto-zielony
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    siewnik napisał:
    Gdy wróciełm do domu pojawił się ten sam efekt i komputer już się nie chciał uruchomić.

    Efekt nieuziemionego komputera?
    Powód:
    siewnik napisał:
    - Komputer zasilany zasilaczem od laptopa dell (wtyczkę do gniazda sieciowego ma 2-bolcowy bez uziemienia)

    Użyj takiego na 3 bolce.
    Najlepiej spytaj elektryka, który wykonywał instalację, czy gniazdka są w 100% poprawnie uziemione.

    A tak na serio, jeśli nie chcesz zniszczyć tej płyty załatw porządny zasilacz ATX:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html

    Dodano po 2 [minuty]:
    siewnik napisał:
    A teraz proszę jeszcze raz o zastanowienie. Czy 3ci bolec obecny w gniazdku świadczy o tym, że gniazdko posiada uziemienie?

    siewnik napisał:
    Wydaje mi się, że tak.

    To było pytanie retoryczne.
    Nie 1szy raz wałkuję na forum np. problemy z mikrofonami na audio w płycie realtek - szumi.
    Po dotknięciu ręką do obudowy przestaje szumieć!
    Zestaw zasilany z gniazdka 3 linowego.
    Czy już widać dokąd zmierza ten wywód?
  • Poziom 15  
    Przed chwilą dzwoniłem do kolegi i okazuje się ze ma gniazdo z uziemieniem ale komp i monitor był podłączony do niego przez przedłużacz bez bolca uziemiającego...
  • Poziom 43  
    Nie szkodzi - któż to wie jaka to jest listwa?
    Czy możemy zostawić kwestię "kopania" prądem obudowy i zająć się problemem z uruchomieniem komputera?
    Ja mam cienką skórę i raz mnie kopie a raz nie. Moich braci nie kopie w ogóle.
    Aby rozwiązać ten problem przydałby się w temacie elektryk 1 wody lub co najmniej miernik.

    Zalecam podłączyć zestaw przy pomocy zasilacza ATX lub co najmniej zasilacza laptopowego z 3 bolcami.
    Jakie są objawy nie włączania się komputera po powrocie zestawu "do domu"?

    Dodano po 2 [minuty]:

    siewnik napisał:
    komputer już się nie chciał uruchomić.

    Wykonaj reset CMOS.
    Zamontuj jeśli płyta go nie posiada PC speaker.
    Podaj kody "beep codes":
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1235473.html
  • Poziom 15  
    Co do nieuruchamiania się komputera. Sprawdzanie wyglądało następująco:
    -zasilacz laptopowy
    Wyjęcie ramów i zwarcie pinów POWER BUTTON / Wyjęcie dysku i POWER BUTTON/ WYJĘCIE PROCKA wentylator podłączony i POWER BUTTON
    -to samo zrobiłem podłączając zasilacz ATX

    Przykładając ucho w obu przypadkach słychać było "syczenie/szum" ale komputer nie startował

    Dodano po 27 [minuty]:

    podłączyłem speaker nie wydaje żadnego dźwięku.
  • Poziom 43  
    siewnik napisał:
    podłączyłem speaker nie wydaje żadnego dźwięku.

    Prawidłowo plus z minusem?
    Płyta + zasilacz ATX + procesor = brak sygnału?
    Wygląda na to, że dzięki pomysłowi asrocka i prawdopodobnie użyciu niewłaściwego zasilacza 19v udało się uszkodzić płytę gł.
    Proszę jeszcze model i moc tego zasilacza ATX użytego zamiast laptopowego.
  • Poziom 15  
    Zasilacz Corsair VS 450W PS. Mam nadzieję, że nie uszkodziłem procka dysku i ram-ów...

    Dodano po 23 [sekundy]:

    tak +/- prawidłowo sprawdzałem w manualu płyty
  • Poziom 43  
    siewnik napisał:
    Mam nadzieję, że nie uszkodziłem procka dysku i ram-ów...

    Te podzespoły do sprawdzenia w innej płycie gł.