logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak sprawdzić działanie Acer Aspire 5315 bez dysku twardego? Jak zainstalować nowy?

Bethi 30 Cze 2014 19:01 5358 31
REKLAMA
  • #1 13756201
    Bethi
    Poziom 10  
    Witam! Mam dwa takie same laptopy Acer Aspire 5315, w obydwu nie ma dysków. Załączają się matryca, czysto świeci, ale dysków brak, więc jedynie wejdę w Bios. Dostałam je od znajomej co kupiła sobie nowy, a te dwa mi dała mówiąc że ojciec wymontował dyski, ale czy są sprawne nie wiem. Jak mam sprawdzić bez dysku czy działają a kupować dysk w ciemno. Proszę o pomoc i co później z tym dyskiem, jeżeli bym zakupiła jak to się instaluje?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13756209
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    Odpal Linuksa z CD.
  • #3 13756217
    Bethi
    Poziom 10  
    He he, możesz bardziej wytłumaczyć bo ja nie wiem o co chodzi nawet. Będę wdzięczna. Laptopy mają pamięć RAM 1GB, w stanie bdb. są tzn z wyglądu. Fajnie by było jakby jeden chociaż w pełni działał. Teraz mam starego Dell Inspiron 2200. :(
  • REKLAMA
  • #4 13756703
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Nagraj na płytę którąś z dystrybucji Linuksa i z niej odpal laptopa.
    Możesz sprawdzić z niej laptopa.
  • #5 13756766
    Bethi
    Poziom 10  
    Można jakiś link i jak to nagrać jako ISO? Jak mam ustawić Bios by startowała z płyty? Zaświeca się Bios i pisze że nie ma dysku po angielsku, z tego co wyczytałam w necie. Nazwa chyba Biosu i coś tam jeszcze.
  • #7 13756861
    Bethi
    Poziom 10  
    Nagrywać to ja umiem, ale chodzi mi o link do tego systemu Linux. Jaki to ma być jakiś specjalny?
  • #8 13756866
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Nie ma to większego znaczenia, ten który jest Ci znany np. Ubuntu.
  • #9 13756903
    Bethi
    Poziom 10  
    Jutro kupię płytę i spróbuję i dam znać.Tylko czy mam ta płytę włożyć po uruchomieniu i ona mi wystartuje czy jakoś ustawić w biosie tylko nie wiem jak?Podam co tam wyskakuje po załączeniu:BROADCOM UNDI PXE-2.1 V10.0.9
    COPYRIGHT (C) 2000-2006 BROADCOM CORPORATION
    COPYRIGHT (C) 1997-2000 INTEL CORPORATION
    ALL RIGHTS RESERVED
    PXE-E61:MEDIA TEST FAILURE.CHECK CABLE
    PXE-MOF:EXITING BROADCOM PXE ROM.
    NO BOOTABLE DEVICE--INSERT BOOT DISK AND PRESS ANY KEY
  • REKLAMA
  • #10 13757343
    UseRSppC
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Na prawdę chciało Ci się przepisywać to wszystko? :)
    Wrzuć jakąkolwiek "boot'owalną" płytkę i powinien ruszyć. Jak nie to wciskaj bezpośrednio po odpaleniu F12. Jak to też nie zadziała to w BIOS'ie (F2) szukaj opcji "boot option" tudzież "boot sequence" gdzie ustawiasz napęd DVD na pierwszą pozycję.
    Żeby wykonać diagnostykę możesz ściągnąć obraz płyty z odpowiednimi narzędziami - jak np. Hiren's boot CD. Ale jak takie ubuntu będzie chodzić to możesz założyć że laptop jest sprawny o ile się nie przegrzewa, a nuż Ci się spodoba linux.
  • #11 13757628
    Bethi
    Poziom 10  
    UseRSppC napisał:
    Na prawdę chciało Ci się przepisywać to wszystko? :)
    Wrzuć jakąkolwiek "boot'owalną" płytkę i powinien ruszyć. Jak nie to wciskaj bezpośrednio po odpaleniu F12. Jak to też nie zadziała to w BIOS'ie (F2) szukaj opcji "boot option" tudzież "boot sequence" gdzie ustawiasz napęd DVD na pierwszą pozycję.
    Żeby wykonać diagnostykę możesz ściągnąć obraz płyty z odpowiednimi narzędziami - jak np. Hiren's boot CD. Ale jak takie ubuntu będzie chodzić to możesz założyć że laptop jest sprawny o ile się nie przegrzewa, a nuż Ci się spodoba linux.

No chciało he he.Zaraz nagrywam i dam znać jak nie pójdzie :)

Dodano po 1 [godziny] 25 [minuty]:

W jednym pokazuje się instalacja ale są błędy i nie kończy jej a w drugim nie odpala.Pomocy.
  • #12 13758313
    UseRSppC
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Ale że linux? Nie masz go instalować bo nie masz na czym, tylko włączyć liveCD - odpalić bez instalowania. One tak potrafią. Chyba, że to właśnie odpalasz, to może wskazywać na problem z RAMem. A na drugim pewnie nie odpala bo napęd słaby, spróbuj podmienić.
  • #13 13758340
    Bethi
    Poziom 10  
    Jak się włacza live cd?Mam dwa systemu i nic:(

Dodano po 8 [minuty]:

jeden nagrany jako cd drugi jakas truskaweczka 14,04 pl na dvd ten dvd nie rusza moze zle mam ustawione bootowanie.

Dodano po 5 [godziny] 11 [minuty]:

Co mam zrobić dalej?Czy mam ściągnąć nowy system znalazłam jakiś o nazwie live cd rozumiem ze nagrać na cd.Ten drugi co mam ma ponad gb,nagrałam go na dvd ten to w ogóle nie rusza.Nie wiem co dalej albo się nie da już nic zrobić:(
  • #14 13761533
    Bethi
    Poziom 10  
    Pomoże mi ktoś?
  • #15 13761591
    darkfireblueci
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Witam, ściągasz ten obraz : http://releases.ubuntu.com/14.04/ubuntu-14.04-desktop-amd64.iso i wypalasz programem np. img burn na DVD-R bez dodatkowych opcji z prędkością zapisu 8lub 12x. Następnie ( zależnie od płyty głównej) podczas włączania komputera klikasz F10 lub F12 w innych też F9 ( inna nazwa to Boot Menu) i wybierasz napęd dvd/cd . Po chwili bootuje się linux i wybierasz opcję "wypróbuj" http://beginlinux.com/images/desktop/ubuntu/ubuntu1010_livecd2.gif "try ubuntu" według załącznika .
  • #16 13761598
    Bethi
    Poziom 10  
    darkfireblueci napisał:
    Witam, ściągasz ten obraz : http://releases.ubuntu.com/14.04/ubuntu-14.04-desktop-amd64.iso i wypalasz programem np. img burn na DVD-R bez dodatkowych opcji z prędkością zapisu 8lub 12x. Następnie ( zależnie od płyty głównej) podczas włączania komputera klikasz F10 lub F12 w innych też F9 ( inna nazwa to Boot Menu) i wybierasz napęd dvd/cd . Po chwili bootuje się linux i wybierasz opcję "wypróbuj" http://beginlinux.com/images/desktop/ubuntu/ubuntu1010_livecd2.gif "try ubuntu" według załącznika .

Dziękuję pięknie w końcu ktoś mi szczegółowo rozpisał.Dam znać co i jak wieczorem :)
  • #17 13763713
    Bethi
    Poziom 10  
    Nie działa na żadnym. Wciskam F12 i pokazują się po chwili te napisy co pisałam wyżej.
  • REKLAMA
  • #18 13764070
    darkfireblueci
    Poziom 17  
    Po wciśnięciu F12 pojawia się menu, i na tym menu rozumiem że wybierasz odpowiedni napęd? Spróbuj tak zrobić, włącz laptopa bez płyty wejdź do tego menu i włóż płytę nasłuchuj kiedy się ona rozkręci i dopiero wtedy wybierz napęd. Jak możesz to zrób zdjęcie tego menu aby się upewnić czy wybierasz poprawną opcję :) .
  • #19 13764203
    Bethi
    Poziom 10  
    He he no tak śmiesznie dla kogoś kto wszytko wie:) Zaraz odpalam i dam zdjęcia co się dzieje :)

Dodano po 33 [minuty]:

Jak sprawdzić działanie Acer Aspire 5315 bez dysku twardego? Jak zainstalować nowy? Jak sprawdzić działanie Acer Aspire 5315 bez dysku twardego? Jak zainstalować nowy? Jak sprawdzić działanie Acer Aspire 5315 bez dysku twardego? Jak zainstalować nowy? Jak sprawdzić działanie Acer Aspire 5315 bez dysku twardego? Jak zainstalować nowy? Jak sprawdzić działanie Acer Aspire 5315 bez dysku twardego? Jak zainstalować nowy? Jak sprawdzić działanie Acer Aspire 5315 bez dysku twardego? Jak zainstalować nowy?

Dodano po 1 [minuty]:

Stanęło na tym ludziku później poszło i stanęło na napisach.Migał kursor jakby czekał na jakąś komendę.Drugim razem stoi na ludziku i nic nie wiem jak to zrobiłam że ubuntu napis się pokazał:(

Dodano po 3 [minuty]:

Pokazal się ten napis ubuntu i cisza.Załączyłam jeszcze raz i stoi na tym obrazku z ludzikiem i co włączyć dalej?
  • #21 13764387
    Bethi
    Poziom 10  
    Jak sprawdzić działanie Acer Aspire 5315 bez dysku twardego? Jak zainstalować nowy?

Wypróbuj bez instalacji i stoi, klikam enter i klawisze F jak pisze i nic.
  • #22 13764428
    darkfireblueci
    Poziom 17  
    Spróbuj trochę poczekać z 10 min, ew możesz spróbować wejść w BIOS-a poprzez naciśnięcie podczas włączania F2 lub DEL. Następnie przechodzisz do zakładki ostatniej lub przed ostatniej ( nie mam go przed oczami więc dokładnie nie powiem) i szukasz opcji "load optimum defaults" lub coś podobnego wybierasz to i w razie konieczności potwierdzasz, następnie klikasz F10 i dajesz "tak" . Bios wtedy załaduje opcje standardowe, a dalej wykonujesz to z tym "f12" czyli do co dotychczas robiłaś. Druga opcja to uszkodzony dysk z Ubuntu. Możesz też spróbować z usb załadować, tylko jest trochę kombinowania, jak masz opcję to sprawdź na innym komputerze czy ładuję tą płytkę aby upewnić się czy wina leży po stronię laptopa ( ustawieniach) czy uszkodzonym dysku.
  • #23 13764450
    Bethi
    Poziom 10  
    Te dwa laptopy nie mają dysków.
  • #25 13764512
    Bethi
    Poziom 10  
    Tą płytkę sprawdzić w wirtualnym napędzie?
  • #27 13768797
    Bethi
    Poziom 10  
    Próbowałam odpalić płytkę na starym moim delu inspiron 2200.Odpalałam z biosu wszedł ubuntu i ludzik i też ładuje są kropeczki czekałam 20 minut i nic.Pozostałe dwie płyty nie nie ma reakcji a mam 3 linuxy.Natomiast w acerze jednym przez pomyłkę włożyłam windowsa i ładował pliki.Mam pytanie czy jak kupię dysk to jest szansa że zadziała?Jeżeli tak to jaki to ma być dysk,bo chcę taki by sprawdzić tylko po co się pakować w koszty.

Dodano po 3 [minuty]:

Co do lunuxow czyżby były jakieś błędy bo powiem że ten z twojego linku to nie chciał się nagrać,pomyślałam płyta więc kupiłam nową i nagrałam.Poszło.W acerze jest jakiś komunikat po tym jak wchodzę i wybieram język i daje wypróbuj bez instalacji że image i coś tam pisze ale to dopiero po 20 minutach gdzieś jak już wyłączam.Może coś z plikiem jest nie tak.Przepraszam że tak męczę.
  • #29 13786770
    Bethi
    Poziom 10  
    Witam.
    Mam zamiar zakupić ten dysk, tylko jak sprawdzić jakie ma wejście? Dałeś mi w linku SATA 2 a są i SATA i ATA i jeszcze jakieś więc proszę o pomoc jaki to ma być? Taki do 50 zł, może jakiś link z allegro żebym wiedziała. Niestety jestem zielona z tego dlatego pytam:) Pozdrawiam.
  • #30 13791032
    T4K31T
    Poziom 2  
    SATA jest cieńsza a ATA grubsza jeśli o to ci chodzi. Wygląda to tak:
    Jak sprawdzić działanie Acer Aspire 5315 bez dysku twardego? Jak zainstalować nowy?
    Poza tym ja mam takiego samego laptopa i wydaje mi się, że jest to ATA ale nie dam sobie głowy uciąć.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dwa laptopy Acer Aspire 5315 bez dysków twardych i poszukuje sposobu na sprawdzenie ich działania oraz instalację nowego dysku. W odpowiedziach zasugerowano uruchomienie systemu Linux z płyty CD/DVD, co pozwoli na diagnostykę laptopów bez potrzeby posiadania dysku. Użytkownik miał problemy z nagraniem bootowalnej płyty oraz z ustawieniem BIOS-u, aby laptop uruchamiał się z napędu. Po kilku próbach i wskazówkach dotyczących nagrywania obrazu systemu Linux, użytkownik ostatecznie zdołał uruchomić system z pendrive'a. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące zakupu dysku twardego, wskazując, że powinien to być dysk 2,5" SATA, a także podano specyfikację techniczną laptopa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA