Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ASUS, AMD x2 - Komp nie piszczy, nie startuje, nic się nie dzieje, wentyl c

Kamerzysta 30 Jun 2014 20:32 1092 0
  • #1
    Kamerzysta
    Level 17  
    Witam

    Mam dość nietypowy problem z komputerem stacjonarnym.

    Dokładnie w sobotę komputer pracował tak jak zawsze, po czym po 2-3 godzinach chciałem go wyłączyć, a tu zonk. Nie reagował na klawiaturę, myszkę, monitor wygasił się. Nie reagował także na pojedyncze naciśnięcie przycisku zasilania, dopiero przytrzymując przycisk 2-3 sekundy wyłączył się. Wentylator od grafiki wył na max, tak jak zawsze przy starcie zanim się załaduje system wraz ze sterownikiem do grafiki.

    Od tego momentu za Chiny Ludowe nie chce się włączyć.
    Wyciągnąłem płytę główną z obudowy, odłączyłem dyski twarde, wyciągnąłem pamięci, sprawdziłem procesor.

    Procesor u brata w kompie działa..
    Natomiast w mojej płycie głównej nie działa, brak piszczenia że brak grafiki, czy pamięci zainstalowanych na płycie głównej.

    Procesor przekładany był parę razy za każdym razem działa u brata.

    Więc płyta główna.. pojechałem do sklepu wziąłem nową płytę główną i dalej to samo, więc zasilacz.. pojechałem znów do sklepu wziąłem zasilacz, dalej to samo.. ani na mojej płycie głównej nie działa ani na tej nowej ze sklepu.

    Raz wystartował normalnie na mojej płycie głównej na nowym zasilaczu, pisk brak karty graf, brak pamięci, włożyłem pamięć i grafikę działa..

    Ok. włożyłem płytę do obudowy.. i zgadnijcie.. nie działa !

    Ani luzem ani w obudowie znów.. ani nowa płyta główna, ani stara płyta, czy jedna czy druga podłączona na zmianę pod jeden zasilacz, drugi zasilacz.

    Niech mnie ktoś oświeci co jest ? Informuję, że głośniczek od kompa jest 100% sprawny i nowy, dobrze podłączony.



    Jak nie wyjaśnię do jutra , jadę i kupuję nowy sprzęt bo jasnej.. dostanę.

    Wg mnie podawanie konfiguracji jest bez celowe.. ale podam.

    AMD Athlon x2 3 GHZ przystawka AM3
    dwie kości pamięci ram - kingston 2gb (niestety na naklejce ciężko wykryć parametry) i patriot 2gb pc3 10600 cl9 - które w chwili obecnej nie są podłączone, grafika też nie podłączona.. ZOTAC GF9600gt 512 mb 256 bit ddr3

    Płyta główna ASUS M4N68 LE V2, druga płyta ASROCK N68-VS3 FX

    Dodano po 3 [minuty]:

    Zapomniałem podać zasilacze: OCZ FATAL1TY 550W oraz zwykły MODECOM FEEL III 500W

    Dodano po 30 [minuty]:

    stara konfiguracja ale nie w budzie a na zewnatrz - na dywanie, piszczy wiec dziala, ale dlaczego w srodku nie chce..

    Dodano po 11 [minuty]:

    Problem wygląda na to że zażegnany.. RESET SWITCH uszkodzony.. dam znać jeszcze czy na pewno

    Dodano po 29 [minuty]:

    Wszystko jest ok. DZIAŁA :D