Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

T-Com Makroterm - Błędne odczyty temperatury

01 Lip 2014 21:48 2079 5
  • Poziom 29  
    Witam.
    Mam problem z rozbieżnością odczytów temperatury ciepłej wody użytkowej.
    Czujnik temperatury umieszczony w bojlerze to COMPIT T2001, podpięty do sterownika Makroterm T-Com.
    Temperatura wody odczytywana na sterowniku jest między 20 a 26*C wyższa od temperatury wody w zasobniku jaką podaje wbudowany weń analogowy zegar temperatury
    Zasobnik to Galmet SolarSystem mod. SGW 250L.
    Termometr zasobnika podaje temp. wody ok 20*C, sterownik pokazuje że jest 45-46*C a woda leci co najwyżej letnia, prawie zimna.
    Przy nastawach fabrycznych sterownika 58*C woda jest zdatna do kąpieli a przecież powinna parzyć. Wskaźnik na bojlerze podaje że ma w okolicach 40*C
    Im dalej tym gorzej bo aby wysterylizować od czasu od czasu układ c.w.u trzeba go zagrzać do dość wysokich temperatur i tutaj zaczynają się problemy bo sterownik pokazuje już max czyli 80*C i więcej nie pozwala zagrzać wody podczas kiedy zasobnik pokazuje ledwie 60*C a to stanowczo za mało...
    Obawiam się ze to problem samego czujnika temperatury COMPIT T2001 - że coś źle odczytuje.
    Jak rozwiązać problem ?
    Może potrzebna jest jakaś kalibracja, zestrojenie czujnika temperatury ze sterownikiem ??
    Z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • Poziom 29  
    Z danych umieszczony w tableach dla sterownika i czujnika wartości rezystancji dla każdej z podanych temperatur są identyczne. Czyli wychodzi na to że to jednak czujnik jest uwalony.
    A teraz do rzeczy bo nie znam się na tym:
    Jak dokonać pomiaru tej rezystancji czujnika przy pomocy zwykłego miernika jaki posiadam
    http://www.petervis.com/electronics%20guides/...B/DT830B%20Resistance/DT830B%20Resistance.gif
    Z tego co kojarzę jak patrzyłem w instalacje to czujnik ma 2 kabelki: biały i brązowy.
  • Pomocny post
    Poziom 18  
    i jaki rezultat?
  • Poziom 29  
    Albo miernik jest uszkodzony albo czujnik temperatury uwalony.
    Na nastawie 2K przy pomiarze na pół sekundy pojawiała się wartość i znikała wyświetlając na wyświetlaczu tylko 1
    20x tak mierzyłem i 20x pokazywała się inna wartość
    17xx
    15xx
    13xx
    11xx
    7xx
    6xx
    5xx
    3xx
    mowy nie było żeby uzyskać jakąś stałą wartość. Czujnik wpięty w zasobnik, temp. wody w zasobniku wg analogowego wskaźnika na nim 42*C, wg odczytu T-Com`a 61,5*C. Pomiar dokonany oczywiście na odpiętym z układu czujniku temperatury.

    Po wieczornym kąpaniu rodziny temp. wody w zasobniku zeszła do ok 38*C na analogowym, T-Com podawał ze wynosi ok 60,4*C natomiast woda płynąca z kranu faktycznie miała ok 38*C bo mieszacz jest tak ustawiony, odkręciłem na maxa gorącą i ani grama cieplejsza nie leciała czyli wszystko wskazuje na poprawne wskazania termometra analogowego w zasobniku.
  • Poziom 29  
    Rozwiązanie:
    uszkodzony/błędnie działający czujnik temperatury Compit T2001.
    Zamówiłem nowy (mierzył się bez problemu), po zamontowaniu w temperaturach do 50*C różnica między analogowym zegarem a odczytami na sterowniku T-Com wynosi ok 0,5*C. Przy temperaturach maksymalnych czyli w okolicach 80*C różnica wskazań wynosi 1,5-2*C wyżej odczytywana na sterowniku względem analogowego zegara na zasobniku.
    Wszystko działa.
    Zamykam.
    Dzięki za pomoc.

    Moderowany przez ANUBIS:

    13 Wrz 2015 08:59 :: Piasek80
    Prośba o odblokowanie tematu: "Aktualizacja tematu"