Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

szukam tranzystora o dużym hfe

rangelso 01 Jul 2014 22:44 2571 17
    rangelso
    Level 9  
    Potrzebuje tranzystor npn przewlekany do sterowania jasnością diody LED o mocy 1W lub 3W przy napięciu około 3,25 V. Musi spełniać następujące kryteria:
    - ogólnie dostępny na polskim rynku
    - Ic: 800 mA - 1,5A
    - hfe: 750-3000 dla Ic=300mA
    - należy do listy modeli pspice (http://www.seas.upenn.edu/~jan/spice/PSpice_LibraryguideOrCAD.pdf)
    Coś jak BC338-40 tylko o większym wzmocnieniu.
    Może ktoś wie, spotkał, używał i rzuci symbolem...
  • Helpful post
    jarek_lnx
    Level 43  
    Nie istnieje.
    Musisz uzyć Darlingtona, a czy bedzie złozony z dwóch pojedynczych, czy w jednej obudowie twój wybór.
    Ciekaw jestem w jakim układzie chcesz go użyć.
    rangelso
    Level 9  
    jarek_lnx wrote:
    Ciekaw jestem w jakim układzie chcesz go użyć.

Proszę bardzo:
    szukam tranzystora o dużym hfe

Jaram się strasznie CIS'em bo ma naprawdę sensowny symulator. Tytułem wyjaśnienia jest to latarka PWM sterowana 2 pinami z Atiny2313 (V4,V6). Drabinka diodowa udaje diodę LED 1W (Luxeon REBEL 85lm Ochi). V5 to czteropak AAA.
    BC338 daje radę ale ideałem w tym układzie ze względu na ciut niską stałą czasową RC byłby tranzystor z hfe ok 1000. O sterowaniu diodą 3W w tym układzie raczej nie ma mowy.
    jarek_lnx
    Level 43  
    Quote:
    Jaram się strasznie CIS'em bo ma naprawdę sensowny symulator.

A charakterystykę prądu w funkcji wypełnienia obejrzyj, czy uważasz że ten układ dobrze działa?
    Quote:

BC338 daje radę ale ideałem w tym układzie ze względu na ciut niską stałą czasową RC byłby tranzystor z hfe ok 1000.
    Na to są dwa proste rozwiązania zwiększyć C albo wstawić tam Darlingtona.
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    rangelso
    Level 9  
    jarek_lnx wrote:

A charakterystykę prądu w funkcji wypełnienia obejrzyj, czy uważasz że ten układ dobrze działa?

Żeby działał dobrze tzn bardziej liniowo w tej konfiguracji trzeba by zwiększyć pojemność a to z kolei "psuje" kształt przebiegu w trybie strobo. Dlatego też pytam o tranzystor o dużym hfe żeby zwiększyć stałą czasową składnikiem R nie C.

Dodano po 5 [minuty]:

trymer01 wrote:
    Darligton będzie sporo wolniejszy od pojedynczego BJT, tu dużo zależy od częstotliwości. Można tu rozważyć użycie MOSFET-a.

2SD1273 jest ciekawą propozycją - teoretycznie można by nim sterować nawet LED 10W (np Cree XML T6 10W). W przypadku tego tranzystora szybkość jest nieistotna bo nie pracuje on jako klucz lecz zwykły wzmacniacz prądu. No i fajnie żeby miał odpowiednik w bibliotece orcad
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Level 1  
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Level 1  
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Level 1  
    rangelso
    Level 9  
    Panowie, dyskusja zeszła na trochę niewłaściwy tor więc pozwolę sobie zamieścić pewne sprostowanie
    non e vero italiano wrote:

A po o mi to, jak mam wiziąć jakiegoś cudaka który ma Uce-sat 1V przy 2A to wezmę darlingtona który ma co prawda 2V ale przy 5A.

Uce-sat jest drugorzędne gdyż tranzystor nie pracuje w nasyceniu tylko w obszarze aktywnym.

trymer01 wrote:

BDX53 to tutaj jest armata na wróbla (n.b. nawet 2SD1273 jest tu nieco "za mocny"), pomijając jego wady - wyższe (znacznie) Ucesat, duże czasy przełączania, wysokie Ube.

Jak kolega zauważył Imax w układzie nie przekracza 350mA więc wystarczyłby tranzystor o Ic 0,5A. Podałem >0,8 żeby mieć możliwość w razie konieczności odpalenia większej diody.

Idąc za radą italiano przesymulowałem TIP112 (Ic 2A), który dla Ic=700mA wykazał hfe 2600. Przy tak małym prądzie bazy aby zapewnić przyzwoitą szybkość przełączania C nie może być większe niż 200n a to z kolei za mało dla prawidłowego działania filtra RC w PWM. Poza tym charakterystyka zależności prądu wyjściowego od wsp. wypełnienia jest fatalna. Przy częstotliwości strobo 20Hz szybkość darlingtona nie powinna mieć wpływu na działanie układu więc mógłby być taki z hfe ani za małym ani za dużym powiedzmy w zakresie 800-1000 dla Ic=350 mA. Reasumując chyba zostanę przy schemacie który zamieściłem na początku i zobaczę co z tego wyjdzie po złożeniu i uruchomieniu układu.
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Level 1  
    Anonymous
    Anonymous  
    kybernetes
    Level 39  
    A tak zbaczając z tematu (czyli kłótni i inwektyw) to ja chciałbym się autora zapytać jaki cel ma taki sposób sterowania tymi LEDami? Mozolna zamiana PWM na stały przebieg prądowy po to żeby potem wytracać moc z paluszków w tranzystorze i jeszcze w R8, to moim zdaniem mocno dziwne rozwiązanie. Czy nie lepiej wstawić w szereg z diodą rezystor ograniczający prąd w impulsie do maksymalnej strawnej dla diody wartości ( w tym przypadku 1 A) i po prostu otwierać ten tranzystor i zamykać w celu osiągnięcia wymaganego stopnia świecenia?
    rangelso
    Level 9  
    kybernetes wrote:
    A tak zbaczając z tematu (czyli kłótni i inwektyw) to ja chciałbym się autora zapytać jaki cel ma taki sposób sterowania tymi LEDami? Mozolna zamiana PWM na stały przebieg prądowy po to żeby potem wytracać moc z paluszków w tranzystorze i jeszcze w R8, to moim zdaniem mocno dziwne rozwiązanie. Czy nie lepiej wstawić w szereg z diodą rezystor ograniczający prąd w impulsie do maksymalnej strawnej dla diody wartości ( w tym przypadku 1 A) i po prostu otwierać ten tranzystor i zamykać w celu osiągnięcia wymaganego stopnia świecenia?

Można, tylko że w układzie diody to nic nie zmieni pod kątem poboru mocy a w układzie sterowania ten pobór zwiększy. R8 pełni jedynie funkcję ogranicznika w przypadku hipotetycznie za wysokiego prądu bazy ale można go usunąć z układu. Zaletą twojego pomysłu jest uniezależnienie tranzystora od wpływu stałej czasowej układu RC co przy wyższych prądach Ic zaczyna być problemem bo albo trzeba stosować duże pojemności albo kombinować z tranzystorem o dużym wzmocnieniu co de facto jest głównym wątkiem w tym temacie.

Dodano po 1 [godziny] 10 [minuty]:

non e vero italiano wrote:

sugeruję: https://www.fairchildsemi.com/ds/ZT/ZTX614.pdf
    i znajdź w jakimkolwiek sklepie nawet we Wrocławiu.
    Ciao bambini! :lol:

dziękuję za sugestię
    to jest dokładnie to czego szukałem i tym samym uznaję temat za wyczerpany