Potrzebuje tranzystor npn przewlekany do sterowania jasnością diody LED o mocy 1W lub 3W przy napięciu około 3,25 V. Musi spełniać następujące kryteria:
- ogólnie dostępny na polskim rynku
- Ic: 800 mA - 1,5A
- hfe: 750-3000 dla Ic=300mA
- należy do listy modeli pspice (http://www.seas.upenn.edu/~jan/spice/PSpice_LibraryguideOrCAD.pdf)
Coś jak BC338-40 tylko o większym wzmocnieniu.
Może ktoś wie, spotkał, używał i rzuci symbolem...
Nie istnieje.
Musisz uzyć Darlingtona, a czy bedzie złozony z dwóch pojedynczych, czy w jednej obudowie twój wybór.
Ciekaw jestem w jakim układzie chcesz go użyć.
Jaram się strasznie CIS'em bo ma naprawdę sensowny symulator. Tytułem wyjaśnienia jest to latarka PWM sterowana 2 pinami z Atiny2313 (V4,V6). Drabinka diodowa udaje diodę LED 1W (Luxeon REBEL 85lm Ochi). V5 to czteropak AAA.
BC338 daje radę ale ideałem w tym układzie ze względu na ciut niską stałą czasową RC byłby tranzystor z hfe ok 1000. O sterowaniu diodą 3W w tym układzie raczej nie ma mowy.
Bardzo wątpię czy znajdziesz, bo chociaż teoretycznie Japończycy produkowali różne "dziwactwa", to są one raczej niedostępne.
Chociaż... - np. 2SD1273 http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheet/panasonic/2SD1273A.pdf jak widzę jest dostępny w kilku sklepach w PL. Tyle, że on chyba powolny będzie.
Obejrzyj sobie serię 2SC5707,5706, 5709, 5710, 5694 itp.
Co najmniej dwa pierwsze są dostępne w PL.
Jest wiele podobnych - ale niedostępne w PL.
Darligton będzie sporo wolniejszy od pojedynczego BJT, tu dużo zależy od częstotliwości.
Można tu rozważyć użycie MOSFET-a.
A charakterystykę prądu w funkcji wypełnienia obejrzyj, czy uważasz że ten układ dobrze działa?
Żeby działał dobrze tzn bardziej liniowo w tej konfiguracji trzeba by zwiększyć pojemność a to z kolei "psuje" kształt przebiegu w trybie strobo. Dlatego też pytam o tranzystor o dużym hfe żeby zwiększyć stałą czasową składnikiem R nie C.
Dodano po 5 [minuty]:
trymer01 wrote:
Darligton będzie sporo wolniejszy od pojedynczego BJT, tu dużo zależy od częstotliwości. Można tu rozważyć użycie MOSFET-a.
2SD1273 jest ciekawą propozycją - teoretycznie można by nim sterować nawet LED 10W (np Cree XML T6 10W). W przypadku tego tranzystora szybkość jest nieistotna bo nie pracuje on jako klucz lecz zwykły wzmacniacz prądu. No i fajnie żeby miał odpowiednik w bibliotece orcad
A np TIP120 ma wzmocnienie jak pieron jasny, bo 1000 przy Ic 0,5A to nie w kij dmuchał.
Bo to Darlington, "jak pieron jasny", i dla każdego co umie czytać (datasheet) to jest "jasne jak pieron". A Darlingtony mają swoje wady że "nie w kij dmuchał" i dlatego nikt ich tu nie potrzebuje, i o nie nie pyta.
A Darlingtony mają swoje wady że "nie w kij dmuchał" i dlatego nikt ich tu nie potrzebuje, i o nie nie pyta.
Kolego (?) zauważ, że on szuka tranzystora o prądzie kolektora minimum 800 mA, a więc odpadają wszelkie BC. Pozostają BD, i nie znam zwykłego bipolarnego o takim wzmocnieniu.Pozostaje zatem darlington. Zaproponowałeś mu jakieś dziwactwa z kosmosu (2SC, 2SD nie są przesadnie popularne) jak prawdziwy elektronik jednym tchem wymieni popularne typy takie jak BDW93, BDX53, cała seria TIP'ów czy nawet sympatyczny skądinąd, bo w obudowie TO-126 BD675.
What's up doc?
Kolego (?) zauważ, że on szuka tranzystora o prądzie kolektora minimum 800 mA
a więc odpadają wszelkie BC. Pozostają BD, i nie znam zwykłego bipolarnego o takim wzmocnieniu.Pozostaje zatem darlington. Zaproponowałeś mu jakieś dziwactwa z kosmosu (2SC, 2SD nie są przesadnie popularne) jak prawdziwy elektronik jednym tchem wymieni popularne typy takie jak BDW93, BDX53, cała seria TIP'ów czy nawet sympatyczny skądinąd, bo w obudowie TO-126 BD675.
What's up doc?
Najwyraźniej znasz tylko BC, BD i TIP ?
non e vero italiano wrote:
Zaproponowałeś mu jakieś dziwactwa z kosmosu
Nieprawda. Z Japonii, a dokładnie od Panasonic'a.
2SC, 2SD nie są przesadnie popularne
Co to za argument? Rasistowski? (nie lubisz żółtej rasy?) Najwyraźniej mało znasz japońskie tranzystory. Jeśli chodzi o różnorodnosć - nikt im nie dorówna.
nie znam zwykłego bipolarnego o takim wzmocnieniu
Nieprawda. Teraz już znasz.
Pozostaje zatem darlington
Bzdura, co udowodniłem wyżej (2SD1273).
I o czym tu piszemy? - wywołujesz dyskusję nie na temat - może go przeczytaj uważnie i ze zrozumieniem - o co prosił autor?
Pytanie na końcu dobre - do siebie?
A po co mu będę proponował 2N, MJE, ZTX, ON, ja wyraźnie napisał:
rangelso wrote:
trymer01 wrote:
A po o mi to, jak mam wiziąć jakiegoś cudaka który ma Uce-sat 1V przy 2A to wezmę darlingtona który ma co prawda 2V ale przy 5A. Jak sądzisz, przy 2A będzie takie samo bądź większe?
A reszta cytowań to pierdoły, ale rozumiem-czymś trzeba było się popisać.
Gdybyś był naprawdę wyjadaczem to zaproponował byś mu użycie np...niech się zastanowię....o! Kości BTS141 krórą sobie bez nikaki wysteruje wprost z uproca.
A po co mu będę proponował 2N, MJE, ZTX, ON, ja wyraźnie napisał:
rangelso wrote:
A to 2N, MJE, ZTX, 2SA/B/C/D itp w polskich sklepach nie ma? Bo ja (nie tylko) jestem zdania że wiele tak oznaczonych tranzystorów jest ogólnie dostepnych.
Obudź się i nie pisz głupot.
trymer01 wrote:
A po o mi to, jak mam wiziąć jakiegoś cudaka który ma Uce-sat 1V przy 2A to wezmę darlingtona który ma co prawda 2V ale przy 5A. Jak sądzisz, przy 2A będzie takie samo bądź większe?
Jak sądzę? - nie, ja wiem.
I dlaczego pytasz o Ucesat przy 2A? - mowa jest o Ic=0,3A.
Toś zabłysnął - porównujesz tranzystor który ma Icmax=3A (i max.Ucesat=1V przy 2A - czyli poza normalnym użytecznym zakresem pracy) z innym, który "ma co prawda 2V ale przy 5A".
Równie dobrze mółbyś porównywać BC547 z 2N3055.
Znowu błysnąłeś "niewiedzą", bo jest powszechnie znaną reguła, która mówi że Darlingtony mają wyraźnie większe Ucesat od pojedynczych BJT. To wynika z ich konstrukcji.
Oczywiście porównywać trzeba tranzystory o zbliżonych parametrach - a nie BDX53 z Icmax=12A (bo to jego miałeś na myśli) z 2SD1273 - Icmax=3A.
Podpowiem Ci:
- BDX53 http://www.st.com/web/en/resource/technical/document/datasheet/CD00000925.pdf - z wykresu Ucesat wynika że dla Ic=0,3A Ucesat=0,7V (typowo)
- 2SD1273 http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheet/panasonic/2SD1273A.pdf dla Ic=0,3A Ucesat=0,1V (typowo).
7 razy mniejsze Ucesat !!!
BDX53 to tutaj jest armata na wróbla (n.b. nawet 2SD1273 jest tu nieco "za mocny"), pomijając jego wady - wyższe (znacznie) Ucesat, duże czasy przełączania, wysokie Ube.
Kto tu sadzi pierdoły?
Zamilcz lepiej i nie pogrążaj się.
Panowie, dyskusja zeszła na trochę niewłaściwy tor więc pozwolę sobie zamieścić pewne sprostowanie
A po o mi to, jak mam wiziąć jakiegoś cudaka który ma Uce-sat 1V przy 2A to wezmę darlingtona który ma co prawda 2V ale przy 5A.
Uce-sat jest drugorzędne gdyż tranzystor nie pracuje w nasyceniu tylko w obszarze aktywnym.
trymer01 wrote:
BDX53 to tutaj jest armata na wróbla (n.b. nawet 2SD1273 jest tu nieco "za mocny"), pomijając jego wady - wyższe (znacznie) Ucesat, duże czasy przełączania, wysokie Ube.
Jak kolega zauważył Imax w układzie nie przekracza 350mA więc wystarczyłby tranzystor o Ic 0,5A. Podałem >0,8 żeby mieć możliwość w razie konieczności odpalenia większej diody.
Idąc za radą italiano przesymulowałem TIP112 (Ic 2A), który dla Ic=700mA wykazał hfe 2600. Przy tak małym prądzie bazy aby zapewnić przyzwoitą szybkość przełączania C nie może być większe niż 200n a to z kolei za mało dla prawidłowego działania filtra RC w PWM. Poza tym charakterystyka zależności prądu wyjściowego od wsp. wypełnienia jest fatalna. Przy częstotliwości strobo 20Hz szybkość darlingtona nie powinna mieć wpływu na działanie układu więc mógłby być taki z hfe ani za małym ani za dużym powiedzmy w zakresie 800-1000 dla Ic=350 mA. Reasumując chyba zostanę przy schemacie który zamieściłem na początku i zobaczę co z tego wyjdzie po złożeniu i uruchomieniu układu.
No argument zwalający z nóg. Konstruując cos robi się z tego co mam a nie z tego co bym zapragnał lub fajnie wygląda w katalogach. Więc lepiej zamilcz.
Ale w porządku! Jako że:
trymer01 wrote:
A to 2N, MJE, ZTX, 2SA/B/C/D itp w polskich sklepach nie ma?
jak i:
rangelso wrote:
Jak kolega zauważył Imax w układzie nie przekracza 350mA więc wystarczyłby tranzystor o Ic 0,5A. Podałem >0,8 żeby mieć możliwość w razie konieczności odpalenia większej diody.
No argument zwalający z nóg. Konstruując cos robi się z tego co mam a nie z tego co bym zapragnał lub fajnie wygląda w katalogach. Więc lepiej zamilcz.
I powinien Cię zwalić z nóg, gdybyś rozumiał o czym mowa.
Nie rozumiesz pojęcia "armata na wróbla? - to poradzę Ci abyś kiedyś gdy będziesz budował np. wzmacniacz mikrofonowy - abyś zrobił go na BDX53.
Nie wiesz o tym, że tranzystor należy dobierać odpowiednio do potrzeb/warunków pracy/wartości prądów/napięć/częstotliwości itp?
Że dla Ic=0,3A tranzystor powinien mieć Icmax=ok. 1A ("od biedy" 0,5-3A)? - bo taki z Icmax<0,5A bedzie przeciążony/inne parametry ulegną pogorszeniu przy pracy z 0,3A, a taki z Icmax>3A z zasady ma gorsze inne parametry?
Bardzo jest interesującym patrzeć, jak ktoś pogrąża sie coraz głębiej. Ty brniesz już nawet nie merytorycznie - w technice, ale w logice.
Ty robisz tylko z tego co masz w szufladzie? - to współczuję Ci, bo ja mam naprawdę "obficie zaopatrzone" szuflady (nawyk ze starych czasów) - naprawdę tysiące części w 2 szafach w garażu nie licząc tego co pod ręką a i tak często zachodzę do sklepu. Technika idzie do przodu i z tego co w szufladach to można sobie "garażowo" dłubać, jak to amatorzy - na stykówce. Migocące LED-y np.
Nie doczytałeś?
rangelso wrote:
Potrzebuje tranzystor npn przewlekany do sterowania jasnością diody LED o mocy 1W lub 3W przy napięciu około 3,25 V. Musi spełniać następujące kryteria:
Nie rozumiesz prostego tekstu? - niezrozumiały dla Ciebie jest zwrot "ogólnie dostępny na polskim rynku"? - bo wg mnie (i nie tylko) to oznacza, że po prostu jest do kupienia w PL, choćby nawet tylko w jednym sklepie (wysyłkowym).
No ale jak widać trzeba Ci najprostsze rzeczy tłumaczyć - nie tylko co to jest Ucesat ale i znaczenie słowa "dostepny".
Wg Ciebie autor tematu jest w błędzie i nie wie co chce - Ty wiesz lepiej że ma zrobić z tego co w szufladzie?
A już szukanie po katalogach to... zgroza?.
Obudziłeś się ze snu trwajacego 30lat? - bo kiedyś za komuny tak było - jeśli ktoś dorwał zagraniczny katalog to mógł "polizać cukierka za szybką". Dzisiaj to wszystko (prawie) jest dostępne, w ostatecznosci na allegro czy e-bay.
Ale w porządku! Jako że:
trymer01 wrote:
A to 2N, MJE, ZTX, 2SA/B/C/D itp w polskich sklepach nie ma?
jak i:
rangelso wrote:
A po co mam go szukać we Wrocławiu?
Autor tematu jest z Warszawy. I w Warszawie jest: http://www.piekarz.pl/?item=41603 . A ktoś z Wrocławia zamówi go sobie wysyłkowo. Ale ja go tu nie polecam.
Wiele sklepów sprzedaje wysyłkowo.
Autor tematu nie chciał dostępności we Wrocławiu ani w Warszawie - ale w PL.
I dlaczego ten tranzystor? - bo sobie go wybrałeś specjalnie aby wskazać że jest niedostepny? - co za pokrętna logika. I co tym udowodniłeś? - chyba tylko to że Cię zapalczywość zaślepiła. Albo już "tak masz"? - taką "logikę"?
Bo ja Ci mogę wskazać dziesięć podobnych japońskich czy amerykańskich dostępnych i we Wrocławiu i w całej PL. I co z tego?
Ależ jesteś na bakier z logiką. Gdzie się tacy rodzą? - kłótliwy, bez pojęcia, zapalczywy, a plecie bzdury.
Autor tematu delikatnie prosił aby zaprzestać tych "dyskusji".
Przyjmij wreszcie do wiadomosci, że pleciesz bzdury, lub nie na temat.
Ja mam dość dyskusji z Tobą, bo jak widzę masz to nieuleczalne.
Pozwolisz, że odpowiem później? Akurat jestem w pracy, zaś replika na te twoje dyrdymały wymaga zaaplikowania sobie sporej dawki procentów.
No nie da się na trzeźwo ani tego czytać, ani ustosunkować.
Kłótnię wstrząłeś pierwszy ty, ale ze mną nie pójdzie ci tak łatwo jak z Quarzem. Rozumiem, jako guru w tym dziale nie znosisz konkurencji.
A tak zbaczając z tematu (czyli kłótni i inwektyw) to ja chciałbym się autora zapytać jaki cel ma taki sposób sterowania tymi LEDami? Mozolna zamiana PWM na stały przebieg prądowy po to żeby potem wytracać moc z paluszków w tranzystorze i jeszcze w R8, to moim zdaniem mocno dziwne rozwiązanie. Czy nie lepiej wstawić w szereg z diodą rezystor ograniczający prąd w impulsie do maksymalnej strawnej dla diody wartości ( w tym przypadku 1 A) i po prostu otwierać ten tranzystor i zamykać w celu osiągnięcia wymaganego stopnia świecenia?
A tak zbaczając z tematu (czyli kłótni i inwektyw) to ja chciałbym się autora zapytać jaki cel ma taki sposób sterowania tymi LEDami? Mozolna zamiana PWM na stały przebieg prądowy po to żeby potem wytracać moc z paluszków w tranzystorze i jeszcze w R8, to moim zdaniem mocno dziwne rozwiązanie. Czy nie lepiej wstawić w szereg z diodą rezystor ograniczający prąd w impulsie do maksymalnej strawnej dla diody wartości ( w tym przypadku 1 A) i po prostu otwierać ten tranzystor i zamykać w celu osiągnięcia wymaganego stopnia świecenia?
Można, tylko że w układzie diody to nic nie zmieni pod kątem poboru mocy a w układzie sterowania ten pobór zwiększy. R8 pełni jedynie funkcję ogranicznika w przypadku hipotetycznie za wysokiego prądu bazy ale można go usunąć z układu. Zaletą twojego pomysłu jest uniezależnienie tranzystora od wpływu stałej czasowej układu RC co przy wyższych prądach Ic zaczyna być problemem bo albo trzeba stosować duże pojemności albo kombinować z tranzystorem o dużym wzmocnieniu co de facto jest głównym wątkiem w tym temacie.