Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ch³odziarka - ogniwo Peltiera - zwarcie

mamdobreklapki 02 Jul 2014 10:15 2628 8
    mamdobreklapki
    Level 8  
    To mój pierwszy wpis na tym forum, tak¿e przy okazji witam wszystkich serdecznie!

Jestem szczê¶liwym posiadaczem nalewaka do piwa "Bier Maxx" (nie mogê dodaæ linku z opisem)

Niestety popsu³ siê uk³ad ch³odzenia. Jako ¿e siê w ogóle nie znam - przez dwa dni szuka³em miejsca przerwania uk³adu. Prawie bym wymienia³ kondensatory bo omomierz nie wykazywa³ przewodzenia :) Znalaz³em zakryty termokurczkami (po co?) bezpiecznik. Wymieni³em go ale po w³±czeniu nowy siê spali³. Jak wiêc rozumiem - jest gdzie¶ zwarcie..
    Ch³odziarka - ogniwo Peltiera - zwarcie Ch³odziarka - ogniwo Peltiera - zwarcie

Proszê, opiszcie mi co mo¿e byæ przyczyn± zwarcia lub jak go szukaæ. Posiadam po¿yczony multimetr (za dwa dni muszê ju¿ go oddaæ)
    User removed account
    User removed account  
    raterro
    Level 13  
    Ten kondensator nad najwiêkszym radiatorem co ma takie pogiête blaszki na wierzchu, czy mi siê wydaje?
    mamdobreklapki
    Level 8  
    heniu¶ wrote:
    W pierwszej kolejno¶ci sprawd¼ wszystkie diody oraz elementy na radiatorach.

Diody pó³przewodnikowe rozumiem (LEDowe od³±czy³em od uk³adu, jak i podzespó³ do regulacji temperatury jak mniemam)) i to co¶(?) przy radiatorze, ale w jaki sposób? Przewodno¶æ mierzê omomierzem..
    Chocia¿, je¶li moja logika nie zawodzi - jakby by³ obwód przerwany to nie dawa³o by "zwarcia"

Kondensatory wydaj± siê ok - chocia¿ siê nie znam, to wypuklenie to efekt ¶wiat³a. Rozumiem, ¿e normalnie uwypukli³o by w ¶rodku krzy¿yka.
    User removed account
    User removed account  
    mamdobreklapki
    Level 8  
    Dziêkujê bardzo za instrukcje.

Ch³odziarka - ogniwo Peltiera - zwarcie

Dziêki temu znalaz³em dwie zepsute diody (na zdjêciu dwie ¶rodkowe). Pojawi³a siê przy tym zagadka, bo s± one pod³±czone odwrotnie ni¿ dwie pozosta³e (pasek znajduje siê z drugiej strony) - mo¿e ma³y chiñczyk pod³±czy³ je przez przypadek na odwrót?
    Jest te¿ druga zagadka - co oznacza czerwona litera V która jest akurat przy zwieraj±cych diodach na p³ytce?

Co do stabilizatorów napiêcia (bo to chyba one s± wyposa¿one w radiator) to nie mogê niestety odczytaæ ¿adnego oznaczenia.

Rozumiem ¿e diody do wymiany i jazda?
    User removed account
    User removed account  
    mamdobreklapki
    Level 8  
    Wymieni³em te dwie diody i wszystko ³adnie dzia³a! Dziêkujê! :)
    Swoj± drog± na ten sam problem natrafi³em w moich g³o¶nikach - s³ychaæ by³o zwarcie. Do wymiany oczywi¶cie dwie diody z mostka Graetza, czy to dziwny zbieg okoliczno¶ci czy wina zasilania sieciowego?
    ZielonyElektryk
    Level 8  
    Mam podobn± lodóweczkê na dwóch ogniwach peltiera. Do ka¿dego z ogniw jest osobny modu³ zasilaj±cy. Jeden z nich dzia³a dobrze a drugi dziwnie siê zachowuje. Tzn wiatrak nie startuje, tylko tak cyka i delikatnie siê rusza w rytm cykania. Prawdopodobnie jest zwarcie. My¶la³em ¿e to wina tych dwóch kondensatorów du¿ych 100uF/200V na zasilaniu ale po wymianie nadal to samo. Poza tym jak od³±czam ogniwo to wiatraki startuj±. a po pod³±czeniu ogniwa wszystko staje i zaczyna cykaæ. Czy uszkodzone jest ogniwo czy to która¶ z tych diód?
    -------------------
    Pod³±czy³em elektronikê do dolnego dzia³aj±cego ogniwa i jest to samo. Sprawdzi³em diody zwyk³e czarne na wyj¶ciu i s± dobre. Co tam mo¿e byæ nie teges?