Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Eltax Universe i niedzwiedzia przysluga

rynio38 21 Apr 2005 21:59 11835 8
    rynio38
    Level 11  
    Od wczoraj stalem sie "szczesliwym"posiadaczem ww.zestawu 5.0.Mialem kurde urodziny,znajomi sie zlozyli i taka radosc.Jestem apsolutnie poczatkujacym audiofilem ale to nawet na poczatek brzmi(Universe)srednio by nie powiedziec slabo.Fronty jeszcze wmiare ok,ale central i efektowe to totalna porazka.
    Pytanie do szanownych forumowiczow,czy jest mozliwosc bazujac na obudowach Eltax Uniwers,stworzyc wlasne kolumny.
    Mam oczywiscie na mysli wymiane glosnikow np. Tonsil.
    http://www.eltax.com/products/salgelektronik.php?varenr=01425 To ten sprzet.

Pozdrawiam.
    tomaszo
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Wcale nie jest tak tragicznie! Powiedz, pod co jest to podpiete (czym zasilane)? Chyba masz dosc wysrubowane wymagania lub po prostu wyrobiony gust...w kazdym razie - wyjatek ;)
    rynio38
    Level 11  
    Podpiete jest pod Denona 1705.Wlasciwie to nie mam jakis maksymalnych wymagan.Po kupieniu Denona pozyczylem od znajomego fronty Tonsila Maestro 180.Nie znam brzmienia wielu kolumn,ale te graly jak Mercedes w porownaniu z Univers.Glownie chodzi mi o tony srednie i wysokie,bo o basie nie moge nic powiedziec,zestaw 5.0 (Univers)
    Czy bazujac na tych obudowach (wysokosc,szerokosc,glebokosc,zwrotnica,itp)jest sens sie bawic w Tonsila.
    Naprawde jestem pod wrazeniem nawet Maestro 130,porownujac te dwa fronty.
    O centralnym i efektowym nawet nie wspomne,bo eltax sie nie popisal.
    chaka
    Poczatkujacy audiofil:) Czloweiku lecz sie zeby ta choroba sie nie rozwijala:):) (bez urazy) Te glosniki nie sa zle ale nie wymagaj zeb centraly i tylne dobrze muzyke odtwarzaly. A jak chcesz sluchac muzyki to przelacz amplituner w tryb stereo a do filmu to powinno byc w sam raz.
  • Helpful post
    tomaszo
    Prawda, tutaj Eltax sie nie popisal...
    Nie bardzo jednak rozumiem co chcesz Wasc czynic, czy glosniki w tych eltaxowskich pudelkach podmienic, czy moze nowe skrzynie splemnic? Bo jesli kwestia podmiany glosnikow sie tyczy, to lepiej od nowa zaprojektowac im miejsce czynienia goryczy, gdzie tlumiono-modyfikowane z jednej strony i na pokoje z drugiej puszczone, beda tlamsic Twe uszy dzwieku bardzo spragnione...sygnalem przetworzonym w akustyczne tonie, marudne, brzeczace nieraz z posluchu drwiace, ogolnie zawsze z oryginalu kpiace, choc czasem niepostrzezenie uszy oszukujace... Zawzdy poprowadzic musisz ten dialog pusty, kiej nie ma kierunku wskazujacej chusty - czy nowe czynic, czy w starem zmiany poczynic...
    Anonymous
    Anonymous  
    rynio38
    Level 11  
    Bravo Tomaszo.Jak bym Pana Tadeuszatomaszo czytal.
    No jednak glosniki w tych eltaxowskich pudelkach podmienic,bo sam nie umie kleić.
    tomaszo
    Skoro w starem zmiany poczynic decyzja sie stalo, moze oznajmisz jakie srodki li na to przeznaczyc mozesz, bynajmniej nie w trunkach, nie w jadle najprzedniejszym, a w zlocie, dukatach tudziez parszywej koronie?...

Rozmyslajac nad tematu biegiem, powiem Tobie, ze czynic podmianki nie jestem pewien. Dusza ma niespokojna, o dukaty w nowe dzwiekolaty przeistoczone, ktore to drugie moga nie do konca byc spelnione w funkcyji nowej, miast na polce sklepowej lezec - u Ciebie, Wacpan, powietrze draznic przyjdzie im, a moze jak drzewiej - lepiej na polce pozostawic bylo? Wszystko na tym swiecie od materyji yalezec zalezalo - stad decyzja takowa, by czynic od nowa, na starym budowac - OJ BEDZIE KOSZTOWAC...
    toadi
    Level 36  
    no moze byc niemaly problem jesli chodzi o centralnego zwlaszcza :D jesli by robic podmianke glosników tonsilek obecnie nie ma w szerokiej sprzedarzy 10cm glosników ekranowanych w ogole w polskiej czesci oferty nie ma 10cm glosników niskotonowych .