Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Integra 64 Plus - Sterowanie ogrzewaniem podłogowym przez Integra

saturnv 03 Jul 2014 11:08 4599 3
Buderus
    saturnv
    Level 2  
    dzień dobry

Chciłbym poprosić o poradę doświadczonych znawców central Satel.
    Posiadam Integra 64 Plus z modułem GSM-5 oraz klawiaturami INT-KLFR-SSW
    Waham się nad sterowaniem ogrzewaniem podłogowym przez centralkę.
    Mogę zakupić rozwiązanie, lecz wychodzi ono drogo kosztowo, bo steronik na 8 rozdzialaczy kosztuje 800 netto plus sterownik temperatury na każdy pokój 150 netto.
    W domu posiadam rozdzielacze z możliwością zainstalowania siłownikow do rozdzielaczy (Prandeli M101) na 230V na każdy obwód sterowany w sposób NC.
    Myślałem, aby w sterowanych pokojach założyć czujki ATD-100. (wiem muszę dokupić sterownik do ABAXa) oraz dodatkowo expandery INT-ORS umieszczone w szafkach.
    Czy da się tak skonfigurować centralę i czujki aby np temperatura w danym pomiszczeniu oscylowała wokół jakiejś zadanej powiedzmy o jeden stopień.
    Np. ustalam w danym pokoju 21 stopni, przekażnik włącza zawór termostatyczny gdy temperatura jest poniżej 21 stopni, grzeje do 21 stopni i wyłącza przekażnik.
    Następnie temperatura spada (przekaźnik pozostaje wyłączony) i gdy osiągnie 20 stopni następuje załączenie przekaźnika i ponowne załączenie zaworu aby dogrzać podłogę.
    Chciałbym również aby sterowniki inaczej się zachowywały, gdy np alarm jest załącozny - nikogo nie ma w domu albo np w porze nocnej, aby wtedy ogrzewanie zostało ograniczone do np 18 stopni.
    Jak wygląda sprawa ze steorowaniem, czy na klawiaurze będę mógł zmienić oczekiwaną wartość temperatury dla danego pokoju. Dziękuję z góry za odpowiedź.

pozdrawiam
    Sat
  • Buderus
    suworow
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Pomysł aby zgrać ogrzewanie ze stanem systemu: nieuzbrojony/ uzbrojony na dzień/ uzbrojony na wyjazd/ otwarte okno owszem godny pochwalenia. Angażowanie samego systemu alarmowego w sterowanie ogrzewaniem to już słabo Widzę przynajmniej 2 problemy:
    1. czujnik temperatury satela ma dwa progi alarmowe, a przestawienie ich wymaga wejścia w programowanie systemu. Damy po dwa czujniki?
    2. zbędna komplikacja systemu utrudniająca jego odpalenie i ewentualne serwisowanie.
    Może przeczytaj wypowiedź kolegi IGS z tego tematu. Nie sposób nie przyznać mu racji:https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2857275.html

pozdrawiam
  • Buderus
    Maher
    Level 22  
    Może poczytaj wcześniej na temat ogrzewania podłogowego zanim wpędzisz się w koszty, to nie są kaloryfery które szybko reagują na zmiany (podniesienie temperatury lub obniżenie o 3 stopnie może nawet przekraczać 24 godziny - to co chcesz regulować - wrócisz do domu rozbroisz alarm i na następny dzień doczekasz się 21 stopni i analogicznie a nawet dłużej w drugą stronę). Podłogówka ma duża bezwładność i nawet nie powinno się tak regulować, bo po wystudzeniu jednej pętli piec może sobie nie poradzić z jej dogrzaniem, po drugie nie jest to ekonomiczne w przypadku podłogówki (taniej wychodzi utrzymanie temperatury w pomieszczeniu niż je obniżanie i następnie podnoszenie). To samo dotyczy siłowników jeden ciągnie z 2 waty x 20 pętli (średnio tyle minimum powinno być pętli w niedużym domu) to daje ładną sumę w ciągu sezonu grzewczego. Jak już chcesz sterować to lepiej na pętlach założyć przepływomierze i regulować wyłączeniem pompy/pieca a do regulacji wykorzystać jedne pomieszczenie wzorcowe i do niego doregulować przepływami inne i nie więcej niż 1 stopień (u mnie w ciągu całej zimy temperatura w domu nie odbiegała od ustawionej więcej niż 0,5 stopnia, przy czym załączenie pompy startowało gdy temperatura spadała od zadanej o 0,2 stopnia i nadrobienie zajmowało czasami więcej niż 4 godziny tego 0,2 stopnia).
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    Wykonałem niedawno u klienta centralne 100% podłogowe , 7 stref grzewczych z 7 regulatorami i prostą automatyka przekaźnikową. Z modułu GSM mozna SMS-em załaczyć dodatkowy globalny regulator, temp. na którym ustawiamy temp wyjazdową np 14 stC. i z tego regulatora ( umieszczonego w reprezentatywnym miejscu) jest sterowany budynek podczas wyjazdu.
    Przy podłogowym należy przełaczyc na komfort co najmniej 6-10 godzin przed przyjazdem, by ustabilizowała sie temp z regulatorów w pomieszczeniach.
    Patent sprawdza się na dłuższe wyjazdy, i jak Kol. Maher napisał na codzień będą większe straty niz korzyści