Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Tp-Link MR3420v2 versus Huawei E3272 (modem LTE) - brak sieci

bmw84 03 Jul 2014 23:17 13839 16
  • #1
    bmw84
    Level 10  
    Siemka,

    zakupiłem sobie powyższy router aby mieć neta z modemu LTE. Niestety modem jest w routerze rozpoznawany, miga, konfiguruje go pod plusa. Restart i duxa.

    3G/4G
    3G/4G USB Modem: Identify successfully
    Signal Strength: 0%
    IP Address: 192.168.1.100
    Subnet Mask: 255.255.255.0
    Default Gateway: 192.168.1.1
    DNS Server: 192.168.1.1 , 192.168.1.1
    Online Time: 0 day(s) 00:01:36

    Wszystko fajnie, ale signal Strength 0%.

    Przepinam modem LTE do lapka - no i pisze do was posta bez problemu.

    Router tp-link ma ost firmware, obsługuje ten modem ... Help bo nie mam pomysłu już.

    Mam jeszcze kartę orange i jest dokładnie to samo.

    ps.: pin-y z kart też zdjęte.
  • #2
    hicat
    Level 30  
    Zaprezentuj może co i gdzie powpisywałeś w ustawieniach modemu. Na screenach albo opisz.
  • #3
    bmw84
    Level 10  
    Pojechałem na auto. Ręcznie ustawienia APN, login etc też wpisywałem plusa, ale bez zmian ...

    Tp-Link MR3420v2 versus Huawei E3272 (modem LTE) - brak sieci Tp-Link MR3420v2 versus Huawei E3272 (modem LTE) - brak sieci
  • #4
    jdanecki
    Level 23  
    Uwaga pierwsza - E372 to jest modem 2G/3G, nie ma LTE
    2. Informacja o sygnale nie zawsze działa.
    3. Czy to jest modem typu HiLink?
    Quote:
    IP Address: 192.168.1.100
    Subnet Mask: 255.255.255.0

    Wskazują na to adresy IP. Dlatego nie ma szans pokazania siły sygnału. Co to jest HiLink opisane masz np. tutaj: http://jdtech.pl/2013/10/huawei-e3131s-2-tradycyjny-czy-hilink.html
    4. Jaki adres IP ma router? Jeżeli 192.168.1.1, to faktycznie mogą być problemy.
  • #5
    bmw84
    Level 10  
    jdanecki -

    ad1) Mam jak wół napisane na modemie LTE USB Stick :) Nie mówiąc o pudelu Plus-a.
    ad2) dorwałem teraz inny modem - info o sygnale zadzialalo, generalnie net też, no ale to nie mój modem ...
    ad3) Tak, jest to modem typu HiLink :(
    ad4) router ma niby adres 192.168.0.1

    Dodano po 43 [sekundy]:
  • Helpful post
    #6
    jdanecki
    Level 23  
    To znaczy, że to nie jest E372 tylko np. E3276, albo MF823, albo jeszcze coś innego. Bez tej informacji trudno dokładnie powiedzieć, czy będzie to działało prawidłowo, czy też nie.

    2. Inny, to znaczy jaki?
    3. No to obstawiam, że to MF823...
    4. Wyświetl w przeglądarce 192.168.1.1 i zobacz, czy widzisz interfejs modemu.
  • #7
    bmw84
    Level 10  
    ad2) zte mf669, na E372 prędkości rzędu 15-20Mbps a na tym MF669 max do 4-5Mbps

    ad3) Tp-Link MR3420v2 versus Huawei E3272 (modem LTE) - brak sieci

    ad4) adres ten odpowiada modemowi 3g/4g, 192.168.0.1 wywołuje tp-linka
  • Helpful post
    #8
    matek451
    Level 43  
    Popraw tytuł bo aż żal czytać to E-3272 a nie E-372( ten nie obsługuje LTE). Po drugie MR-3420v2 na najnowszym firmware nie pokazuje poziomu sygnału LTE. Modem MF669 łączy się tylko w 3G stąd poziom sygnału jest wyświetlany. Sprawdź poziom sygnału LTE po włożeniu e-3272 do laptopa i zalogowaniu się na 192.168..1 zakładka Diagnostyka-Informacja o urządzeniu. Jeśli jest on niski to problemem może być niewydolność prądowa USB w routerze MR-3420v2. Modemy LTE min E-3272 przy słabym sygnale pobierają duży prąd. USB w routerze daje tylko 0,5A stąd modem nie chce się połączyć z siecią. Potrzebny dodatkowy aktywny HUB i ewentualnie zewnętrzna antena DUAL LTE na 1800MHz.
  • #9
    bmw84
    Level 10  
    Poprawione, wybaczcie za czeski błąd.

    Modem po wpięciu w tplinka wyświetla:
    Tp-Link MR3420v2 versus Huawei E3272 (modem LTE) - brak sieci

    Zaś diagnostyka daje:
    Tp-Link MR3420v2 versus Huawei E3272 (modem LTE) - brak sieci

    Moge mieć hub-a usb ale jutro dopiero. Czyli co, wpinam kabelek USB hub-a do routera, hub pod prac, modem w hub ?

    To po ch, że tak powiem kupuje router pod LTE żeby jeszcze przez hub-y usb łączyć ?
  • #11
    bmw84
    Level 10  
    No to mam rozwiązanie. Zaskoczę was :)

    Słuchajcie ...

    router wifi tplinka jest pod 192.168.0.1

    modem jest pod 192.168.1.1

    Wystarczy podłączyć modem USB LTE pod router wifi, podłączyć się kabelkiem do routera np lapkiem, w www wpisac adres modemu (192.168.1.1), pomięli jakiś czas i ... wyskoczy okno modemu LTE z siecią etc i napisem Połącz :)

    Ustawiłem na modemie łącz automatycznie i od teraz gdy włączę ponownie do prądu tp linka- automatycznie nawiązywane jest połączenie ...

    Taki banał ... Modem był ustawiony na łączenie na żądanie, nie auto ... w modemie 3g nie przeszkadzało mu , że jest ustawiony manual - w LTE musi być AUTOMAT.

    Ale dzięki za pomoc chłopaki !!!
  • #12
    jdanecki
    Level 23  
    Najważniejsze, że udało się to odpalić. Czas przy okazji zdobyć E3272 do testów...
  • #13
    lakitaki
    Level 2  
    bmw84 jak udało Ci się połączyć z modemem pod 192.168.1.1? Mam dokładnie taki sam router i modem jak Ty.
  • #14
    bmw84
    Level 10  
    Łączysz się routerem kabelkiem ethernet do laptopa/pc (stronę rutera wywołujesz po 192.168.0.1), do routera wpinasz modem USB i parę chwil później wpisujesz w przeglądarkę 192.168.1.1 (adres modemu USB) ... powinno śmigać - sprawdź i daj znać.
  • #15
    zatrzaski
    Level 8  
    @bmw-84, czy masz do dyspozycji inny modem w wersji hilink? (żeby sprawdzić, czy zadziała w ten sam sposób, co mnie interesuje ;)
    Korzystasz już drugi miesiąc, spisuje się bezproblemowo? (bez potrzeb restartu rutera/modemu z gniazda usb itd.)
  • #16
    firenzo2000
    Level 1  
    Witam,

    mój problem polega na tym że router TL-MR3420 przy "szybkiej instalacji" nie wykrywa modemu Huawei E 3272

    Postępowałem zgodnie z instrukcją załączoną do routera.
    W instrukcji jest też wyjaśnienie problemu, gdy router nie widzi modemu, należy połączyć się ze stroną i pobrać plik - jednak to nie pomaga.
    Pobrany plik załączam, jednak wyskakuje komunikat że plik jest za duży...
    Co robić?

    Bardzo proszę o pomoc, co powinienem zainstalować!
    Jeśli można przesłać bezpośredni link do instalacji, to będę wdzięczny.

    Pozdrawiam
  • #17
    rafal131313
    Level 26  
    Na początek zaktualizuj ruter
    http://www.tp-link.com.pl/support/download/?pcid=202&model=TL-MR3420&version=V2

    Jeśli modem nie jest wykrywany przez ruter to można dodać go przez plik BIN modemów ale tego modelu nie ma.
    http://www.tp-link.com.pl/support/3g/

    Najlepszym wyjściem jest zmiana opr. na Gargoyle PL na tym działa lepiej.
    http://tplink-forum.pl/aktualny-firmware-garg...wrt-gargoyle-luci-dd-wrt-na-routerze-tp-link/