Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

JS Audio - jak podłączyć subwoofer /zestaw JS Audio

kilersmt 03 Jul 2014 23:23 3612 7
    kilersmt
    Level 10  
    Witam, proszę o pomoc odnośnie podłączenia zestawu JS Audio - niestety nie znam modelu.
    Poniżej zdjęcia: Zestaw subwoofer ze wzmacniaczem, głośnik centralny z jednostką sterującą (głośność itd), dwa głośniki podłączane poprzez chinch do wzmacniacza ( z tego co widać ).
    JS Audio - jak podłączyć subwoofer /zestaw JS Audio JS Audio - jak podłączyć subwoofer /zestaw JS Audio JS Audio - jak podłączyć subwoofer /zestaw JS Audio

Pierwsze foto jednostka sterująca z głośnikiem centralnym
    Drugie foto subwoofer ze wzmacniaczem.
    Trzecie foto - dwa głośniki od zestawu.

Kabel 9 pinowy jest podłączony pomiędzy sterującym a subwooferem jak widać.

Resztę podłączam chinchami (dwa głośniki pod kolory: żółty pod żółty wzmacniacz, niebieski pod niebieski wzmacniacz)
    Gł. centralny pod subwoofer centralny (wg kolorów)
    Wyjście Line 1 kablem 2 x chinch na 3,5 jack podłączam do laptopa/urządzenia dźwieku.
    Oczywiście Dc in w głośniku centralnym podłączam zasilaczem 12 V aby zasilić i włączyć jednostkę, po czym włączam wzmacniacz/subwoofer który ma kabel pod 220/230V

Po podłączeniu wzmacniacza/subwoofera słychać w głośnikach taki lekki (puk) oznaczający to że głośniki załapały (wiadomo o co chodzi). Jednak gdy odpalam muzykę - nic nie brzmi.

Na jednostce sterującej są możliwe 3 wyjścia line / coaxial / i jeszcze jedno.
    Ustawiam na Line oczywiście i nic. tam nie ma innych opcji, jedynie opcje głośności urządzenia.

Czy coś robię nie tak ?

Prosiłbym o pomoc i przy okazji o opisanie gdzie są podłączenia Out, a które IN - czyli łopatologicznie pisząc, jak można podłączyć w inny sposób niż "Line 1" (kablem 2 x chinch / 3,5 jack). Może wyjście jest spalone ?

Bardzo proszę o pomoc, będę strasznie wdzięczny.

PS: czy ktoś zna tę firmę ? Sprzęt zdobyczny , lecz zapewniano mnie że to co dostałem działa w 100%.
    sosarek

Level 43  
    To nie są wyjścia a wejścia sygnałowe, i są cztery. Z jakiego urządzenia i za pomocą jakiego kabla próbujesz uzyskać dźwięk?
    grubs
    Level 32  
    Jak wyżej.
    Wszystkie głośniki podłącz do subwofera zgodnie z kolorami ( te opisane jako output).
    Mini jack wziąłeś z wyjścia słuchawkowego w laptopie (jest jeszcze mikrofonowe, albo combo mini jack więc może masz wyciszone albo cicho ustawione lub źle wpięte).
    kilersmt
    Level 10  
    JS Audio - jak podłączyć subwoofer /zestaw JS Audio

Tak wygląda podłączenie - kabel 3,5jack do laptopa - chyba że laptop się nie nadaje, lub potrzeba inny kabel ?
    Które to są jeszcze wyjścia do urządzeń ? (line 1 (chinch), line 2 ( ? ) , optyczne, coaxial (jaki kabel?) ) - dobrze dedukuję ?

Próbowałem podłączać głośniki chinchami pod inne kanały czy jakimś cudem nie są nadpalone, lecz wszystkie podczas włączenia "słychać" że są okej.
    Co podłączyłem źle / do czego można to podłączyć?
    Ps: ktoś spotkał się z tą firmą? Szukam od kilku dni informacji na temat tego modelu.
    grubs
    Level 32  
    Kolego brakuje ci frontowych głośników.
    Źródło które podłączasz daje sygnał stereo więc pewnie dźwięk będzie na wyjściach fr i fl ale nie wiem czy możesz podłączyć akurat te głośniki ze względu na impedancję.
    Nie masz innych głośników wraz z tym zestawem? Na swoją odpowiedzialność możesz spróbować podpiąć je do wyjść fr i fl na wyciszonym wzmacniaczu i powoli zwiększaj głośność żeby ich nie uszkodzić. Sprawdzisz czy działają.
    Jak nie zadziała to połącz kablem mini jack wyjście audio w laptopie do wejścia L/R we wzmacniaczu i analogicznie jak wyżej sprawdź czy działa.
    Ten kabel canter jest też zbędny i źle podłączony.
    Wejście we wzmacniaczu jest zdaje się na mikrofon lub wejście na głośnik centralny.
    Daj może jeszcze dla pewności więcej zdjęć zanim spróbujesz coś podłączać. Również przedniego panelu.
    sosarek

Level 43  
    Te gniazda mini jack w centerze to analogowe wejście sygnału 5.1 (np. kablem mały jack-mały jack bezpośrednio z karty dźwiękowej komputera). Jak napisał grubs głośniki powinny być podłączone pod FL/FR, zastanawiające jest to, że subwoofer nie wydawał z siebie żadnych dźwięków.
    kilersmt
    Level 10  
    JS Audio - jak podłączyć subwoofer /zestaw JS Audio JS Audio - jak podłączyć subwoofer /zestaw JS Audio JS Audio - jak podłączyć subwoofer /zestaw JS Audio

Niestety posiadam tylko dwa głośniki do tego zestawu, lecz zestaw działał u kogo innego - nie jestem w stanie dowiedzieć się jak podłączony.
    Powyższe zdjęcia przedstawiają wszystkie możliwe opcje w głośniku centralnym / jednostce sterującej.
    Po lewej można ustawić 5.1 / 2.1
    Po środku wyjścia LINE / COAXIAL / OPTICAL (ustawiłem wyjście LINE - czyli 2 x chinch na 3,5 jack)
    Po prawej jest głośność, ustawiona na środkowy pułap.
    Próbowałem podłączać głośniki pod FR i FL , nadal nie działa.
    co ciekawe, po podłączeniu głośników bezpośrednio chinch na jack do laptopa głośniki grają więc są sprawne.
    Logicznie myśląc nie da się inaczej podłączyć sprzętu niż LINE (2 x chinch na 3,5 jack) ; OPTICAL (kabel optyczny) ; COAXIAL (nie wiem jaki kabel).
    Jakieś inne pomysły? Nie wiem co mam zrobić, podłączałem niejeden taki sprzęt, ale teraz nie mam żadnego pomysłu.

Dodano po 8 [minuty]:

Poprawka :
    Po podłączeniu kabla 2 x chinch na 3,5 jack (w tym wypadku podłączyłem jedynie jeden z 2 chinch na 3,5 jack) do laptopa, głośnik centralny również zadziałał.
    Poniżej zdjęcia: JS Audio - jak podłączyć subwoofer /zestaw JS Audio
    Sęk w tym jak podłączyć wszystko (lub jakim kablem) tak, żeby jeszcze subwoofer zadziałał.

Poza tym tak jak wspomnieliście, po podłączeniu głośników pod wzmacniacz i podpięciu kabla jack 3,5 na jack 3,5 pomiędzy wejściem L/R w jednostce sterującej a laptopem grają i to bardzo przyzwoicie ale tylko dwa głośniki (jednostka sterująca i subwoofer nie gra).
    Po zmianie jacka 3,5 z L/R na wtyczkę CEN/SUB - tylko minimalnie charczy jakby coś było źle podłączone.
    Wtyczka LS/RS również działa jak się przepnie głośniki. Może to być uszkodzona wtyczka ? Da się to jakoś zamienić żeby CEN/SUB działały ?
    grubs
    Level 32  
    Podaj model laptopa.
    Żeby działały wszystkie głośniki musisz mieć wyjście optyczne w laptopie. Czasem występuje ono jako wspólne z wyjściem słuchawkowym.
    Ale to trzeba sprawdzić w specyfikacji laptopa.
    Możesz dokupić dodatkową kartę do laptopa z wyjściem optycznym. Więc zaopatrz się komputer stacjonarny na próbę lub jakieś cd z wyjściem optycznym żeby sprawdzić czy jest ok lub sprawdź czy masz takowe w laptopie (podaj model).

Co do wejść lub wyjść (L/R, cen/sub, ls/rs) w centerze to nie jestem przekonany czy są to wejścia. Prawdopodobnie to jednak wyjścia będą.