Witam,
chciałbym zaprezentować moją wersję kompresora lodówkowego.
Powstał w sumie z nudów w pracy ale też dlatego, że mam małego synka który dostaje coraz więcej dmuchanych zabawek i o ile jest to piłka to nie ma problemu ale dmuchany zamek nie jest na możliwości płuc taty

Tak więc ze względu iż jest cichy to spokojnie można nim pompować w domu,
w razie potrzeby da się nim napompować koło, lub dokładając filtr z regulatorem użyć do aerografu.
Robiłem też próbę z kluczem pneumatycznym ale zbiornik wystarcza na max. 2 śruby w kole, ale tak jak pisałem nie takie jest jego przeznaczenie bo do tego mam duża sprężarkę.
Wracając do tematu,
Zdjęć z budowy nie ma bo na fotkach efektu końcowego dokładnie widać jak powstał.
Składa się z:
- butli gazowej 3kg
-Kompresora ze starej lodówki,
-Presostatu, co prawda 3 faz. ale akurat taki miałem w zapasie
-Zaworu bezpieczeństwa 9 bar.
-Zaworu zwrotnego z odprężeniem (tak jak w normalnych kompresorach, po osiągnięciu zadanego ciśnienia presostat upuszcza ciśnienie z odcinka kompresor-zawór przez co kompresor zaczyna pompować bez obciążenia tzw. sotstart
-rurek hydraulicznych 10x1
- Szybkozłączki
- Filterka na przewodzie ssącym
- podstawy MDF 32mm
Uchwyt to rura fi 16 odpowiednio wygięta i przewiercona razem z płytą od boku wiertłem fi4 i przykręcone wkrętami 120mm (nie ma szans odpaść)
Kompresor pracuje na ciśnieniu 5-8bar ( tak jest ustawiony presostat)
Koszt ok. 200 zł.
Drogo prawda?
a to dlatego że zastosowałem elementy firm
Parker Hanniffin
Legris
GAV
TEMA
(takie mamy w sprzedaży)
No ale mnie to kosztowało 0 zł
Kompresor miałem
Butlę dostałem a resztę miałem w pracy bo zawodowo się zajmuję pneumatyką i hydrauliką
A w dodatku płytę znalazłem pod osiedlowym śmietnikiem.
W przyszłości myślę przemalować butlę ii kompresor na tzw. "przemysłowy niebieski"
poniżej fotki

film z pracy
Oceniajcie, krytykujcie, w końcu po to jest forum
Pozdrawiam.
Cool? Ranking DIY