Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ekspres Siemens TK58001 - Nie staruje, mrygają diody

ufolek 05 Jul 2014 15:28 5277 4
    ufolek
    Level 12  
    Witam,
    Ekspres Siemens TK 58001. Regularnie (nie liczą małych obsuw) odkamieniany i czyszczony.
    Po włączeniu robi co swoje, płucze dysze i po jakiś 15 sekundach przechodzi w tryb awaryjny: mrygają diody POWER z okresem = 0.5sek i ZIARENKO z okresem = 1sek.
    Error ten pojawiał sie sporadycznie od jakiś 2 miesięcy, głownie podczas rozgrzewania? do obijania mleka.
    Teraz praktycznie juz nie przechodzi przez procedurę startu po standby. Nie znalazłem żadnych instrukcji serwisowych itp to tego cuda :-(
    Kris1809
    Level 14  
    Witam.
    Wyciągnij z boku po prawej stronie zespół zaparzający i go ponownie włóż a jeśli to nie pomorze najprawdopodobniej bd miał Pan zakamieniały układ wodny i dochodzi do przegrzania.Pozdrawiam i czekam na odpowiedź
    ufolek
    Level 12  
    Dzięki za odzew.
    Z zespołem próbowałem już wcześniej, ale wtedy mrugają diody [POWER] i [PARA].

Po kilku klapsach ekspres powrócił do robienia kawy, jednakże, udane lub nie próby ubijania mleczka powodują , że problem wraca.
    W tej chwili, nie kombinowałem z mleczkiem od tygodnia i nie ma problemu ze startem czy przygotowaniem kawy.

Mam jeszcze jedną obserwacje. Podczas ostatniego odkamieniania, z rurki od pary wyleciało jakieś 20% mniej płynu niż zwykle.
    Kris1809
    Level 14  
    Witam.
    Ciężko ustalić mi w tej chwili co może być przyczyną,potrzebował bym więcej opisów/szczegółów jak on reaguje.Pozdrawiam
    ufolek
    Level 12  
    Ekspres przez ostatnie tygodnie jako tako działał (nie spieniałem mleka).
    Dzisiaj uparł się i 20 razy z rzędu error. Pierwszy z nich pojawił sie w trakcie robienia drugiej filiżanki juz po zmieleniu.

Podczas ostatniego odmieniania, już tylko połowa normalnej ilości płynu wyleciała dyszą pary.

Może ktoś rozpozna kod błędu po tych diodach.