Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.
itemscope itemtype="https://schema.org/QAPage"

modem dsl jako bridge i router dd-wrt

Olekgitara 05 Lip 2014 17:58 1989 5
  • modem dsl jako bridge i router dd-wrt

    #1
    Poziom 2  

    Mam modem DSL-N10 firmy Asus z oprogramowaniem AsusWRT i router RT-N16 też od asus, ale z DD-WRT. Mam neostradę która normalnie działa jeżeli jest ustawiona w trybie PPPoA w modemie.

    Próbowałem przełączyc modem na tryb bridge aby rt-n16 łączył się z neostradą poprzez PPPoE. Niestety router się nie łączy się z internetem.

    Tak wyglądają konfiguracje:

    DSL-N10: a.pomf.se/yssxmm.png

    RT-N16: a.pomf.se/igxfem.png
    ( mam zbyt mało postów aby wstawić link :V )

    próbowałem różne konfiguracje, ale bez rezultatów.
    Z góry dziękuję za pomoc!

    0 5
  • #2
    Poziom 23  

    Olekgitara napisał:

    Próbowałem przełączyc modem na tryb bridge aby rt-n16 łączył się z neostradą poprzez PPPoE. Niestety router się nie łączy się z internetem.



    PPPoE połączysz się jak będziesz miał DSL, neostrada PPPoA.

    0
  • #3
    Poziom 2  

    Ale czy po przełączeniu modemu adsl na tryb bridge i wpięciu kabla ethernet do portu WAN routera nie powinno to działać? Przynajmniej tak piszą na innych stronach.

    0
  • Pomocny post
    #4
    Poziom 29  

    Powinno działać, spróbuj zmienić encapsulation na LLC w N10.
    Do tego w RT-N16, MTU ustaw na sztywno 1492

    1
  • #5
    Poziom 2  

    Faktycznie, po ustawieniu enkapsulacji na LLC zadziałało.

    0
  • #6
    Poziom 18  

    mam podobną konfigurację. Modem DSL współpracuje z routerem na DD-WRT (WNR3500L lub WL500G, testowałem na obu) poprzez PPPoE. Chcę wydzielić drugą podsieć po stronie LAN odseparowaną od istniejącej LAN. W tym celu dodaję kolejny VLAN, podpinam pod niego port, dodaję nową adresację, drugie DHCP, itd zgodnie z dokumentacją dd-wrt.
    Niestety dodatkowa VLAN nie widzi internetu i nie wiem jak ją do tego zmusić. Jak testowo połączenie od strony WAN ustawię jako IP to wszystko działa OK. Problem jest tylko przez PPPoE.

    Pomoże ktoś?

    0