Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Polar TS-136 - Brzęczy ale nie chodzi

LaserGlogow 06 Lip 2014 10:52 1917 9
  • #1 06 Lip 2014 10:52
    LaserGlogow
    Poziom 7  

    Mam problem ze starą lodówką Polar 136. Lodowkę kupiłem za grosze kilka miesięcy temu na działkę, lodówka od tego czasu chodziła cały czas mianowicie nie była przezemnie odłączana od zasilania - włączała i wyłączała się prawidłowo sama aż do wczoraj. Wyłączyła się i sprężarka już nie chce się załączyć. Słychać z tyłu jakieś ciche brzęczenie jednostajne, nie przestaje brzęczeć. Sama sprężarka jest bardzo ciepła, próbowałem zlokalizować na słuch co to takiego brzęczy ale niestety bez skutku - wydaje mi się że to sama sprężarka bo co by innego - tam chyba nic więcej nie ma. Wszystkie połączenia przeczyściłem, wydaje się że wszystko jest dobrze. Nie mam przy sobie miernika więc nie miałem możliwości wykonania pomiarów.

    Po kilku godzinach od odłączenia od zasilania pomyślałem, włączę - zobaczymy i ku mojemu zdziwieniu lodówka się natychmiast włączyła i po jakimś czasie wyłączyła i znowu włączyła po prostu zaczeła prawidłowo działać ale niestety radość moja nie trwała długo - po kilku godzinach wyłączyła się i to samo, znów brzęczy i sprężarka się nie włącza - tak jak pisałem wyżej.

    Co robić ? Mam nadzieję, że coś da się jeszcze zrobić.

    Szkoda mi tej lodówki bo jest mała i na potrzeby działkowe w zupełności wystarczy.

    0 9
  • Pomocny post
    #2 06 Lip 2014 11:39
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Wymień lub wyczyść styki w wyłączniku rozruchowym. Jeśli to nie pomoże to sprężarka skończyła żywot.

    0
  • #3 06 Lip 2014 14:09
    LaserGlogow
    Poziom 7  

    Lodówka znów wystartowała ale jeśli znów będzie ten sam problem to zrobię tak jak piszesz. Może ma ktoś jeszcze jakieś propozycje ?

    Wyłącznik rozruchowy to ten który bezpośrednio wchodzi w te dwa bolce wystające ze sprężarki w tej puszce po prawej stronie ?

    Dodano po 2 [godziny] 17 [minuty]:

    Wyczyściłem przekaźnik rozruchowy ale nie pomogło ale po zwarciu styku w przekaźniku lodówka ruszyła po wyłączeniu przeze mnie pokrętłem i ponownym włączeniu już się nie włączyła ale po zwarciu styku w przekaźniku znow działa więc sądzę że wina jest w tym przekaźniku, ktoś musiał przy nim kiedyś grzebać bo jest powyginany, drut ponawijany byle jak - nadaje się jedynie do wymiany ale pytanie czy taki uda mi sie zakupić ? Albo jakiś pasujący ? Ale jaki pasuje ? Pomoże ktoś ?

    Dla jasności bo być może źle nazywam, chodzi mi o to co wchodzi bezposrednio na sprężarke (ze sprężarki wychodza 3 takie pręciki i na dwa z nich nachodzi właśnie to o czym pisze) sorry ze w mało profesjonalny sposób piszę ale mam nadzieję że zrozumiały.

    To brzęczenie po sprawdzeniu na 100% wydaje właśnie ten przekaźnik.

    Proszę o pomoc jak to dokładnie sprawdzić i gdzie ten przekaźnik kupić lub zamiennik jakiś.

    0
  • Pomocny post
    #4 10 Lip 2014 01:47
    machefi
    VIP Zasłużony dla elektroda

    W czasach kiedy te lodówki były na topie, funkcjonowały trzy rodzaje przekaźników: o prądzie pracy 1.1A, 1,3A, i 1,5A. Lodówki TS 136 potrzebują przekaźnika rozruchu o pradzie 1,3A , jest on wypisany na płytce bakielitowej pokrywki styków przekaźnika i takiego szukaj. Chociaż w Twoim przypadku wydaje mi się że uszkodzona jest sprężarka i żadne modły nie pomogą.

    0
  • Pomocny post
    #5 10 Lip 2014 04:33
    januszx3
    Poziom 30  

    Przekaźniki, zwłaszcza w starych lodówkach, mogą nie wykonywać prawidłowego pełnego ruchu.
    Zabrudzenie i zmiany na ruchomych powierzchniach trących wewnątrz przekaźnika rozruchowego mogą być przyczyną podobnych do opisanych zachowań lodówki, a ślady grzebania i niefabryczne przeróbki urządzeń rozruchowych, to oddzielny temat.
    Sprawdzenia samego agregatu, z pominięciem urządzenia rozruchowego, można dokonać zwierając ręcznie, w chwili startu, punkty zwierane stykami, z jednoczesnym pomiarem wartości prądu silnika po rozruchu (w stanie ustalonym). Nieumiejętnie przeprowadzany pomiar może uszkodzić amperomierz (należy przewidzieć zwieranie amperomierza na czas rozruchu).

    0
  • #6 10 Lip 2014 08:20
    LaserGlogow
    Poziom 7  

    Dziękuje wam bardzo za odpowiedz.

    Przekaznik wyczysciłem i sprawdziłem ale chyba nadal nie działa prawidłowo.

    Aktualnie sprawa ma się tak:
    Po wyczyszczeniu przekaźnika lodówka wystartowała prawidłowo, wyłączyła się również prawidłowo ale po około 3 godzinach nie udał się jej włączyć, przekaźnik brzęczał a sprężarka zrobiła sie bardzo gorąca na tyle że zaczął pykać przekaźnik niemetalowy - temperaturowy czy jak to się dokładnie nazywa :) i sam nie wiem co myśleć czy to wina przekaźnika rozruchowego czy coś innego ?

    Pomiaru nie wykonam nie mam aktualnie amperomierza...

    0
  • #7 10 Lip 2014 10:22
    januszx3
    Poziom 30  

    Informacja o przekraczaniu dopuszczalnej temperatury w połączeniu z informacją o przekaźniku, "ktoś musiał przy nim kiedyś grzebać bo jest powyginany, drut ponawijany byle jak", może oznaczać termiczne uszkodzenie izolacji (np. zwarcie międzyzwojowe) uzwojenia fazy rozruchowej.
    Jeśli powód przeciążenia jest poza silnikiem (np niedrożność ukł. chł.), to po wymianie sprężarki na nową, ze starej niektórzy robią podręczny kompresorek.

    0
  • #8 10 Lip 2014 12:37
    LaserGlogow
    Poziom 7  

    Liczę jednak, że ze sprężarką jest wszystko ok. Wymiana nie ma sensu ze względu na koszta.

    Pytanie jednak czy uszkodzony przekaźnik rozruchowy może powodować to, że sprężarka znacznie się grzeje, co powoduje załączenie przekaźnika bimetalowego z powodu zbyt wysokiej temperatury (ten działa poprawnie, sprawdzałem - rozłącza np. Po podgrzaniu zapalniczką) ? Czy może grzeje się ponieważ uszkodzenie tkwi w samej sprężarce ? Jeśli uszkodzony lub nie poprawnie działający przekaźnik rozruchowy może powodować grzanie samej sprężarki to mamy duże prawdopodobieństwo, że wina tkwi w nim - jeśli nie to odpowiedz jest prosta i uszkodzona jest sprężarka - i w tym przypadku już nie będę dociekał co konkretnie jest z sama sprężarka gdyż w tak starej lodówce jej wymiana mija się z celem ze względu na zbyt wysokie koszta samej sprężarki i gazów.

    0
  • Pomocny post
    #9 10 Lip 2014 13:49
    januszx3
    Poziom 30  

    Odpowiedzią na Twoje pytanie "czy uszkodzony przekaźnik rozruchowy może powodować to, że sprężarka znacznie się grzeje", byłaby próba z eliminacją możliwości pracy uzwojemia rozruchowego po rozruchu (można podłożyć pod styki przekaźnika rozruchowego kawałek izolacji i ręcznie zewrzeć je tylko na czas rozruchu). Jeśli przy pracy samego uzwojenia roboczego po rozruchu, występowałoby zadziałanie wyłącznika termicznego, oznaczałoby to przeciążenie silnika i pobór prądu większego od znamionowego.
    A co z napięciem zasilania na "działce", może pojawiają się duże spadki. Moc, moment obrotowy silnika, w tym moment rozruchowy, zależą od napięcia, a dokładniej od kwadratu napięcia. To oznacza, ze przy spadku napięcia do np. 80% wartości znamionowej, moment rozruchowy spadnie do 64% jego wartości zn. Jeśli moment obrotowy silnika będzie mniejszy od momentu obciążenia, silnik będzie "buczał" i nie ruszy.

    0
  • #10 10 Lip 2014 21:08
    skryn
    Admin grupy AGD

    LaserGlogow napisał:


    Przekaznik wyczysciłem i sprawdziłem ale chyba nadal nie działa prawidłowo.


    I wystarczy. Kompresor zaliczył zgon.

    0