Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung RL34HGMG - chłodziarka nie chłodzi

rafaaaaq 06 Jul 2014 12:01 7740 4
    rafaaaaq
    Level 2  
    Witam

Jestem już blisko wymiany lodówki Samsung RL34HGMG ponieważ próbowałem ją już na wiele sposobów naprawić lecz zawsze zakończyło się to fiaskiem, a więc do rzeczy lodówka po 2tygodniach od utraty gwarancji przestała chłodzić. W momencie braku chłodzenia muszę ją wyłączyć na minimum 12h i działa 3 dni i tak ciągle bez zmian. Zasięgnąłem trochę języka i poczytałem na internecie i przy podobnych modelach owej lodówki przyczyną mogło być bezpiecznik termiczny lub uszkodzona czujka ntc odszraniania tak więc wymieniłem te części i dalej to samo usterka jak była tak jest. Ostatnio przeczytałem że może to być również wina uszkodzonej grzałki lecz mam znajomego elektryka i dokonał pomiarów ze schematem i powiedział że na 100% jest sprawna. Tak więc zanim zdecydowałem się tutaj napisać poczyniłem wszelkich starań żeby ją naprawić a szkoda mi ją wyrzucać skoro działała tylko 2 lata a cena nie była mała. Możliwe że ktoś mi tutaj pomoże w czym tkwi ta usterka i czy w ogóle opłaca się ją naprawiać, jeszcze się zastanawiam czy to nie wina komputera i czy nie trzeba mu zastosować jakiegoś "twardego" resetu lecz nigdzie nie znalazłem informacji jak się go wykonuje. Za wszelką pomoc z góry bardzo bardzo dziękuję.
    viiking
    Level 26  
    Jest jeszcze klapka nawiewu zimnego powietrza do chłodziarki, trzeba sprawdzić czy pracuje prawidłowo i jaka jest przyczyna, że przestaje chłodzić. Czy zamrażarka pracuje prawidłowo?
    rafaaaaq
    Level 2  
    Tak, zamrażarka chodzi jak powinna czyli cały czas mrozi i temperatura jest zawsze taka jak ustawiona na komputerze. Właśnie ta klapka zawsze co 3 dni się zamyka i nie chce otworzyć dlatego myślałem że winą są te czujniki które miały by podawać złą temperaturę (w tym wypadku mniejszą niż podana w komputerze przez co się klapka zamyka). Zrobiłem pewien test w momencie kiedy do chłodziarki nie docierało zimne powietrze zobaczyłem że po otwarciu zamrażarki wentylator dalej chodzi a więc zostawiłem drzwiczki z zamrażarki trochę uchylone przy czym zdjąłem panel w chłodziarce razem z klapką i zimne powietrze dochodziło do chłodziarki przy czym stale obniżało temperaturę. Dodam jeszcze (możliwe że nie ma to znaczenia) że przy otwieraniu drzwi z chłodziarki w pewnej chwili niektóre cyfry przygasają, i jeszcze jedna rzeczy na początku tej awarii na wyświetlaczu zamiast wyświetlenia temperatury pokazała się jedna kreska która ciągle migała wtedy nic nie szło zrobić ani wyłączyć lodówki, ten problem załagodziło odłączenie kabla zasilającego z gniazdka na 10 minut.
    jooker19
    Level 12  
    Witam,
    Mam podobny problem. U mnie również zaraz po gwarancji ta lodóweczka zaczęła szwankować. Pierwsze objawy to na wyświetlaczu cyfra dot.temperatury lodówki zaczęła migać i nie było chłodzenia ale zamrażalnik chodzi. Poradził sobie ktoś z tą usterką ?
    jooker19
    Level 12  
    jooker19 wrote:
    Witam,
    Mam podobny problem. U mnie również zaraz po gwarancji ta lodóweczka zaczęła szwankować. Pierwsze objawy to na wyświetlaczu cyfra dot.temperatury lodówki zaczęła migać i nie było chłodzenia ale zamrażalnik chodzi. Poradził sobie ktoś z tą usterką ?

Usterka naprawiona. :D
    Wymiana czujnika temperatury NTC w lodówce za panelem pomogła. Wszystko hula
    Samsung RL34HGMG - chłodziarka nie chłodzi [/img]