Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Spawarka Magnum SNAKE 140 symbol ARC140

06 Lip 2014 12:42 3099 2
  • Poziom 16  
    Witam. Mam problem ze spawarką jak w temacie. Spawarka nie może zajarzyć łuku (na chwilę zajarzy i od razu gaśnie bez względu na wartość ustawionego prądu na potencjometrze).
    Spawarka po włączeniu ma na wyjściu 17V. Tranzystory sterujące wydają się być sprawne. Wcześniej ktoś wymieniał stabilizator 5V bo był uszkodzony (po wymianie napięcie 5V jest ok.). Napięcie na stabilizatorach 5V i 12V na płycie górnej są prawidłowe. Po włączeniu spawarki załącza się przekaźnik i świeci zielona dioda na płycie głównej. Niepokoją mnie dwie diody na płytce sterującej (zielona i czerwona) bo nie świeci żadna z nich po włączeniu spawarki. Sterowanie kluczami jest na układzie KA3525.
    Proszę o podpowiedzi co można by sprawdzić a może ktoś posiada schemat tej spawarki to byłoby fajnie. Spawarka Magnum SNAKE 140 symbol ARC140 Spawarka Magnum SNAKE 140 symbol ARC140 Spawarka Magnum SNAKE 140 symbol ARC140 Spawarka Magnum SNAKE 140 symbol ARC140 Spawarka Magnum SNAKE 140 symbol ARC140
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 11  
    ten stabilizator to ma być 7812 a zasilanie tego stabilizatora i części układów sterujących powinno wynosić ok 25 v
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 16  
    Ten stabilizator 5Vo którym pisałem to okazał się mosfetem w zasilaczu. Jest to układ TOP222 i to on był wymieniany przez kogoś wcześniej. Muszę najpierw poszukać przyczyny dlaczego z zasilacza wychodzi 36V a nie 25V. Gdyby ktoś wiedział gdzie szukać przyczyny zawyżonego zasilania to proszę o informację. Jeszcze dodam, że obmierzyłem układ sterujący KA3525A i wszystkie napięcia są ok oprócz wyprowadzenia nr 8 (SOFT-START) gdzie napięcie wynosi 0V i chyba dlatego nie ma przebiegów na pinach 11 i 14.