Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Integra 128 WRL - Review planu systemu alarmowego dla domu jednorodzinnego

tomek_24 06 Jul 2014 22:05 3939 4
Optex
    tomek_24
    Level 7  
    Witam
    Czy mógłbym prosić o review (czyli rzucenie okiem na mój plan alarmu jaki sobie umyśliłem i sprawdzenie czy nie ma jakichs logicznych błędów, czy coś jest bezsensu, mozna rozmieścić lepiej, dodać, zastosować inne podzespoły, ewentualnie o czymś zapomniałem)?
    Tutaj schemat:
    Integra 128 WRL - Review planu systemu alarmowego dla domu jednorodzinnego

Podsumowując zamierzam użyć:
    22 kontaktrony (czyjku magnetyczne K-1) (1 szt 8zł)
    7 czujek ruchu (GRAPHITE PET) (1szt 62zł)
    1 czujka gazu (DG1 ME 140zł)
    1 czujka gazu usypiającego (DG1 TCM 178zł)
    1 czujka dymu (DG-1 CO 150zł)
    2 sygnalizatory (1 wewn. 1 zewn) (wewn. to SPW-220R 60zł, zewn. to SP-4006 R 162zł)
    2 manipulatory (1 droższy INT-KSG-SSW(LCD) 619zł a drugi tańszy INT-KLCD-GR 320zł)
    centrala alarmowa SATEL INTEGRA 128 WRL (1037zł)
    Cena razem: 3276zł
    Ilość podzespołów bazowych: 22+7+1+1+1+2+2=36
    Podłączać to wszystko będzie elektryk.

1.) Czy dla powyższego trzeba jeszcze jakieś dodatkowe moduły rozszerzeń zastosować? Bo np. pisze że jest obsługa od 8 do 128 wejść przewodowych, ja mam 34 wejściowe podzespoły czyli mam jeszcze zapasu 128-36=92, czy dobrze to rozumiem?

2.) Pisze, że jest możliwość podziału systemu na 32 strefy, 8 partycji.
    Czy czujki z tej samej strefy są podłączone szeregowo do jednego wejścia? Jeśli tak to mogę mieć nawet większy zapas w punkcie 1? Co tutaj oznacza pojęcie partycji?

3.) Pisze, że jest obsługa od 8 do 128 programowalnych wyjść.
    Więc równiez mi wystarczy? Manpilator jest podłączony i na wejściu i na wyjściu. No bo na wejściu system otrzymuje od manpilatora informację jak ma być skonfigurowany a na wyjściu system wysyła na panel LCD manpilatora informację o stanie zdarzeń. No i jeszcze sygnalizator można podpiąć, pewnie jak już zdecydujemy się na firmę ochroniarską to anteny nam podepną.

4.) Pisze, że są 64 niezależne timery do automatycznego sterowania.
    Z mojego punktu widzenia to system może być załączony lub wyłaczony manualnie i tyle by mi wystarczyło. Rozumiem że te timery są po to że daje mi to możliwość kiedy i o jakiej godzinie jaka strefa ma się sama załączyć/wyłączyć?

5.) Kontaktrony - czy rozmieszczenie na rysunku wydaje się sensowne czy za dużo tych kontaktronów jest? Czy powinny być też na drzwiach wejściowych (logicznie rzecz biorąc to pierwsze miejsce którym złodziej chciałby się włamać) więc powinien być, ale czy tutaj elektryk da radę zamontować tak kontaktron by nie zniszczyć drzwi?

6.) Czy przydałaby się jakaś czujka dualna na zewnątrz budynku tudzież zamiast tych antyzwierzęcych wewnątrz? Jak wiadomo czujki dualne zewnętrzne są dużo droższe rzędu 450zł, ale może jednak warto waszym zdaniem wydac takie pieniądze?

7.) Rozdzielnicę zasilającą zwykle montuje się w garażu. Jednak z uwagi na bezpieczeństwo (wiadomo jak złodziej wyłączy wyłączniki to alarm rozbrojony) tak sobie myślę że może lepiej niech będzie w pomieszczeniu gospodarczym (jak na rysunku) między garażem a resztą pomieszczeń? Czy to dobry pomysł?

Z góry dziękuję za review.
  • Optex
    sosarek

Level 43  
    Rozmieszczenie elementów pozbawione sensu.
    1. Tak
    2. Wystarczy przeczytać instrukcję
    3. Mieszasz pojęcia, wyjścia służą do sterowania zewnętrznymi urządzeniami
    4. Dobrze kombinujesz
    5. Na drzwiach, bramie garażowej
    6. Nie widzę potrzeby
    7. Nie ma takiej możliwości by wyłączając zasilanie wyłączyć alarm
    Jeżeli system ma montować elektryk to okablowanie również powinien wiedzieć jak ułożyć.

Dodano po 52 [sekundy]:

P.S. Podłączenie to nie wszystko, system trzeba jeszcze umieć zaprogramować.
  • Optex
    suworow
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Z całym szacunkiem ale na etapie okablowania tak naprawdę projektuje się system. i osoba która sie tego podejmuje powinna dysponować odpowiednia wiedzą. |Jeżeli elektryk to też wykonawca systemu to powinien podsunąć Ci przynajmniej kilka wariantów zabezpieczenia i bez problemu odpowiedzieć na w gruncie rzeczy proste i banalne pytania jakie tu zadajesz. Na forum moglibysmy co najwyżej zająć się oceną/ weryfikacją/ drobną korektą tych planów.
    Chociażby ten kontaktron. Instalator przeważnie ma w zanadrzu kilka modeli i zawsze coś potrafi dobrać co będzie pasowało do danych drzwi zarówno pod kątem estetyki montażu jak i samego niezawodnego działania.
    Pozdrawiam
    bandi401
    Level 13  
    Z twoim planem jest podstawowy problem taki że jest źle zrobiony przez osobę która nie ma zielonego pojęcia o zabezpieczeniach i jak napisał kolega sosarek rozmieszczenie elementów pozbawione sensu.
    Najlepiej dla ciebie będzie jak znajdziesz w okolicy kogoś kto się zajmuje zabezpieczeniami i myślę że taki projekt jak go zaprosisz do domu to ci raz dwa zrobi i nie weźmie za to bóg wie ile bo to kilka chwil i jak chcesz zaoszczędzić to potem zrobi elektryk przy okazji reszty kabli , a przynajmniej będziesz wiedział że sie to trzyma kupy.
    Uwierz szkoda twojego czasu możliwości konfiguracji są ogromne i wymagają go sporo.
    W Krakowie jest sporo dobrych firm , które taki system szybko i sprawnie zrobią.
    bhtom
    Level 38  
    Witam,

Czy szanowny elektryk zrobił podstawową rzecz, a mianowicie policzył bilans prądowy? Wydaje mi się, że nie... Nie obrażając elektryków, ale przy 128 WRL nie wierzę, aby cały system (łącznie z programowaniem) był wykonany poprawnie, patrząc na rozmieszczenie czujek... Autor zaproponował przy rozdzielnicy czujkę dualną jako ochronę "najważniejszego pomieszczenia". Czy Kolega w ogóle wie, jak taka czujka działa? Mam nadzieję, że centrala nie będzie wisiała obok rozdzielnicy? Po co czujki PET, będą zwierzęta w domu? Po co sygnalizator akustyczno-optyczny do wewnątrz...? Już wielokrotnie pisałem, chyba po to, aby szybciej oberwał jak będzie wył i błyskał w ciemności. Według mnie, do takiego domu, jeden sygnalizator wewnętrzny to stanowczo za mało. Pomyśl o SPW-100 lub SPW-150.

Pozdrawiam.