Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ford Puma nawiewy, ciepłe powietrze.

ma398 08 Lip 2014 19:34 2295 10
  • #1 08 Lip 2014 19:34
    ma398
    Poziom 25  

    Witam,

    Jestem szczęśliwym posiadaczem Forda Pumy z 97.r 1.7.
    Ostatnio zauważyłem dziwny "problem". Gdy pojeżdżę trochę autkiem i slinik się nagrzeje wtedy z nawiewów zaczyna powoli lecieć ciepłe powietrze, co skutkuje ogrzewaniem się samochodu w środku nadmiernym... również to ciepłe powietrze leci na nogi, no bo tam też są nawiewy.. wcześniej gdy było chłodniej nie przeszkadzało mi to wgl.. natomiast teraz jest to uciążliwe. Dodam, że ogrzewanie działa dobrze, gdy przekręce pokrętło na zimne powietrze i włącze nawiew, lub klime wtedy normalnie zimnie powietrze leci... Natomiast na wyłączonej dmuchawie/klimce leci ciepłe, wydaje mi się ,że z silnika... ale to chyba nie jest normalne i nie wiem co tu może być nie tak... Macie jakieś pomysły? :)

    Dziękuję i prosiłbym o odpowiedź.

  • #3 08 Lip 2014 20:03
    ma398
    Poziom 25  

    A jak mam rozpoznać ,że zawór nagrzewnicy "przepuszcza"?

  • #5 08 Lip 2014 20:10
    ma398
    Poziom 25  

    Czyli filtr możemy odrzucic, bo w aucie jest tylko filtr kabinowy, a drożność przewodów jak najlepiej sprawdzić, wiem może śmieszne pytanie ,ale jestem laikiem a będę to najprawdopodobniej sprawdzał sam, bo jestem ciekaw co to moze być za przyczyna tego.

  • #6 08 Lip 2014 20:12
    bwbw
    Poziom 9  

    Witam. Trochę to dziwne, że przy włączonej dmuchawie nawiew działa prawidłowo. Myślę , że przełącznik nawiewu steruje przepustnicami za pomocą linek. Sprawdź czy nie wypadł pancerz z zaczepu i przepustnica ciepłego powietrza nie jest częściowo otwarta. Miałem tak w Astrze. Pozdrawiam

  • #7 08 Lip 2014 20:14
    ma398
    Poziom 25  

    No właśnie poodaje zimnie powietrze bez problemu za każdym razem... a przy dłuższej jeździe na wyłączonej dmuchawie podaje ciepłe, pierwszy raz się z czymś takim spotkałem...

  • #9 08 Lip 2014 20:36
    ma398
    Poziom 25  

    Sprawdzę to o czym mówisz w pierwszej kolejności.

    Dodano po 47 [sekundy]:

    Mogą być bo na początku jak dam np. zimny nawie na maxa slychać przez chwile szelest tak jakby liści potem przestaje.

    Dodano po 20 [minuty]:

    Wydaje mi się, że może być sporo liści, ale wiecie gdzie one mogą jak już się znajdować.... bo jak włączam nawiew na 100% to słychać szumienie i tak jabkby tam jakies lisice fruwały gdzies a potem ustaje

  • #10 18 Lip 2014 08:39
    Madamo
    Poziom 9  

    ZAwsze możesz wybrać się do warsztatu i zaspokoić swoją ciekawość, ale z drugiej strony nic się nie nauczysz ciągle polegając jedynie na mechanikach.

  • #11 08 Lis 2014 22:22
    ma398
    Poziom 25  

    Temat do zamknięcia!!!!

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME