Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Beko HII 64400 AT - Nie pracuje poprawnie

08 Lip 2014 22:00 4602 2
  • Poziom 13  
    Tak jak w temacie. Rzecz dotyczy płyty indukcyjnej Beko. Otóż płyta trafiła do mnie po dużym "łupnięciu" w układzie mocy. Płyta posiada 4 palniki. 2 średnie pracują w jednym układzie mostek - igbt natomiast palniki duży i mały w drugim układzie mostek-igbt.
    Uszkodzone elementy w układzie średnich palników zostały wymienione. Poleciały kolejno:
    - bezpiecznik w zasilaniu (nomen omen wykonany jako ścieżka na płytce);
    - mostek Greatza w układzie dwóch średnich palników;
    - transformator w.cz (przezwojony);
    - warystor i rezystor zabezpieczające igbt-y.

    Po włączeniu zasilania elektronika startuje, słychać charakterystyczne "beep" i zapalają się wszystkie elementy wyświetlacza, by po kilku sekundach zgasnąć. Trzeba ją włączyć, można też wybrać palnik i regulować moc. I tu pojawia sie problem. Otóż po włączeniu któregokolwiek ze średnich palników, czyli gałęzi naprawianej, płyta próbuje startować. Włączy się dwa razy, podgrzeje i wyłącza kompletnie. Wyświetlacz gaśnie i nie można jej już ponownie włączyć. Konieczne jest wtedy odcięcie zasilania z sieci. Palniki te prawidłowo wykrywają brak lub nieodpowiednie naczynie. Druga gałąź natomiast (ta nie naprawiana) zachowuje się zupełnie inaczej. Można wybrać palnik, ustawić moc, ale płyta nie grzeje wcale. Cały czas wykrywa brak lub nieodpowiednie naczynie. Oczywiście po kilku sekundach wyłącza się zupełnie i oczywiście znów płyta nie reaguje na sensor włączenia. Konieczne odcięcie zasilania.

    Miał ktoś podobny problem? Może ktoś podpowie, poradzi. Ewentualnie schemat. Będę wdzięczny i czekam na odpowiedzi
  • Poziom 26  
    Czy transformator został dokładnie przewinięty? Pomiary indukcyjności przed i po zrobione? Czy praca przetwornicy oraz tętnienia zostały sprawdzone oscyloskopem? Wygląda na problem w zaekranowaniu - uruchomienie induktorów generuje zakłócenia i zawiesza któryś procesor.
  • Poziom 13  
    Niestety... Zwarcie na procesorze po prawej stronie. Dlatego się wyłączała. Skończyło się nowym modułem. Dziękuję za wszystkie podpowiedzi choć nie było ich wiele. Jeżeli ktoś zainteresowany, posiadam uszkodzony moduł. Temat zamykam.