Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Peugeot 206 - BSI, klimatyzacja, programowanie używanego BSI

tomelo79 09 Jul 2014 07:28 11736 20
Relpol
    tomelo79
    Level 10  
    Witam serdecznie :-)

Krótko: Poszukuję elektronika z Warszawy specjalizującego się w samochodach francuskich - dokładnie chodzi o programowanie, adaptacja używanego BSI w Peugeocie 206 1.1 2003r lub diagnoza istniejącego BSI z możliwością naprawy.

Problem który występuje w moim aucie to niedziałająca klimatyzacja. Wszystko zostało sprawdzone. Pozostaje BSI. Diagnoza która została postawiona to: "komputer nie podaje napięcia na kompresor"

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Tomek
  • Relpol
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Ale kto to diagnozował, BSI było zalane? Sprawa jest do ogarnięcia. Mam nadzieję, że wiązki zostały prześwietlone.
  • Relpol
    tomelo79
    Level 10  
    Wiązki zostały przejrzane i wymienione te które kwalifikowały się do wymiany. Auto nie było zalane. Jakiś czas temu miało dzwona w tyłek i po wyjeździe z warsztatu blacharsko-lakierniczego zaczął się kłopot z klimą. Po włączeniu przycisku A/C nie było reakcji.
    Pawel wawa
    Tu wolałbym mieć na warsztacie cale auto, nie tylko BSI.
    Teodor85
    Level 20  
    Może podczas uderzenia rozszczelnił się układ najnormalniej w świecie nie ma czynnika w układzie?
    tomelo79
    Level 10  
    Nie :-)
    takie przyczyny zostały wyeliminowane na początku :-)

Klima działa podłączona "na krótko" a po włączeniu przycisku A/C zapala się tylko dioda i nie ma żadnej reakcji.
    tomelo79
    Level 10  
    Jaka pewność? 100% ?
    User removed account
    User removed account  
    tomelo79
    Level 10  
    Testy dla zwykłego śmiertelnika czy elektronika samochodowego?

Jeśli tak to jakie?

Peugeot 206 - BSI, klimatyzacja, programowanie używanego BSI
    Teodor85
    Level 20  
    Musisz znaleźć właściwy przekaźnik i sprawdzić czy ma wysterowanie po załączeniu klimy, wcześniej możesz zewrzeć mu odpowiednie nogi 30 i 87 i zobaczyć czy kompresor ruszy.
    User removed account
    User removed account  
    tomelo79
    Level 10  
    georgesgr wrote:
    Chyba nie jestes "zwyklym smiertelnikiem"

Jestem jestem :-), rozbierane było przez różnych mechaników, bujamy się z tą klimą ponad rok. Poprostu auto trafiało do nieodpowiednich fachowców, którzy przeliczyli swoje siły.
    A BSI miałem rozebrane, bo ponoć był ktoś kto potrafił to naprawić / sprawdzić. Dostarczyłem do mechanika i po krótkim czasie odebrałem. Niestety straciłem tylko czas na wymontowanie i późniejsze zamontowanie (przy okazji zrobiłem zdjęcia).

Dwie powyższe informacje są dość konretne - dadzą pewną wiedzę, ale:

Teodor85 wrote:
    Musisz znaleźć właściwy przekaźnik

Pytanie gdzie szukać owego przekaźnika?

oraz

georgesgr wrote:
    klania sie PP2000

Nie posiadam tego interface-u, mam tylko zwykły miernik.
    Teodor85
    Level 20  
    Jak dobrze pamiętam pisałeś że przewody sprawdzone więc musisz wiedzieć który przewód jest od sprężarki i gdzie wchodzi do BSI, a dalej już miernik i sprawdzanie ciągłości lub śledzenie po ścieżce jeżeli się da, albo trzecia opcja Google i ktoś może już otwierał te drzwi więc nie ma sensu ich teraz wyważać.
    tomelo79
    Level 10  
    Sytuacja nieco się wyklarowała, zostało jeszcze raz wszystko zweryfikowane przez auto-elektryka.
    Okazało się że m.in. układ klimatyzacji był nieszczelny, zostały sprawdzone przewody elektryczne.
    Wyszło na to, że podczas wizyty w ASO jakiś czas temu, jakiś magik tak zaprogramował komputer, że wyciął całkowicie klimatyzację. Komputer poprostu nie widzi mojej klimy.

Co radzicie w takim przypadku? Elektryk stwierdził, że muszę udać się do ASO, żeby tam ponownie wpisali mi klimę do komputera...
    User removed account
    User removed account  
    tomelo79
    Level 10  
    Niestety nie udało się rozwiązać problemu. Klima jest zaprogramowana, tzn zawsze była. Więc nie jest to problem że komputer jej nie widzi.

Teraz szukam zdeterminowanej osoby-elektronika w Warszawie lub okolicach która przeprowadzi diagnostykę przy pomocy interface-u planet, sprawdzi czujniki, przekaźniki, sygnały wychodzące z BSI...

Naprawdę już wiele potencjalnych przyczyn niedziałającej klimatyzacji zostało zweryfikowanych...
    MobilTruck
    Level 31  
    tomelo79 wrote:

Teraz szukam zdeterminowanej osoby-elektronika w Warszawie lub okolicach

Nie czytasz ze zrozumieniem
    Pawel wawa wrote:
    Tu wolałbym mieć na warsztacie cale auto, nie tylko BSI.
    tomelo79
    Level 10  
    pitool wrote:

Nie czytasz ze zrozumieniem

Informuję że sprawa jest w toku i na razie problem nie jest rozwiązany...
    Pawel wawa
    Bynajmniej nie u mnie, bo tak moznaby wnioskować z kontekstu.
    tomelo79
    Level 10  
    Problem nie rozwiązany.
    Auto sprzedane z niesprawną klimatyzacją.