Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
TermoPasty.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Philips FR984 - Reanimacja Amplitunera

karol75 09 Lip 2014 09:00 6909 24
  • #1 09 Lip 2014 09:00
    karol75
    Poziom 16  

    Poszukuję schematu do Amplitunera
    Philips FR984 Mam do innego modelu ale są różnice.

    Opis będzie dość długi aby opisać dokładnie sytuacje.

    Objawy uszkodzeń to po 2 sekundach od włączenia przechodzi w standby po odłączeniu jednej wtyczki na centralnej części największej płyty (doprowadzenie +/-12V) Amplituner się uruchamia, oczywiście brak dźwięku na wyjściu. W słuchawkach brak efektu.
    Wnoskuję że część cyfrowa nie uszkodzona.

    Pod końcówkami mocy i na około na radiatorze pełno pasty silikonowej więc raczej końcówki mocy były wymieniane.

    Dokonałem Pare pomiarów i to co ustaliłem.
    Jest problem z zasilaniem końcówek mocy wtyczka numer 1252

    Philips FR984 - Reanimacja Amplitunera

    Lewy górny róg podłączona - brak zasilania - po odpięciu zasilanie tak jak na schemacie jest 78V i 48V zmiennego u mnie jest w obu przypadkach jest 58V zmiennego. Mam Amplitunet 60W więc raczej napięcie prawidłowe przychodzi z transfirmatora. Prawdopodobnie uszkodzony mostek prostowniczy.
    W moim Amplitunerze mostka prostowniczego po prawej w ogóle nie ma.
    Brak napięcia -12V na Tranzystorze BD242 (7910), już nie pamiętam ale chyba jest napięcie przed stabilizatorem.
    Jest npięcie +12V czyli stabilizator sprawny.


    Mierzyłem dalej i
    Philips FR984 - Reanimacja Amplitunera
    Pomiar 2 jest stałe napięcie około 1,15V za diodą (w lewo) 6271 jest 0,69V.

    Pomiar 1 po włączeniu Amplitunera jest napięcie 4,20 następnie po około 1,5s zaczyna spadać do 0V dość powoli że miernik cyfrowy pokazuje kilka pomiarów, następmie po około 2s rozłącza się przekaźnik i standBy. Po zadziałaniu przekaźnika napięcie powoli wraca do poziomu 4,20V.

    Philips FR984 - Reanimacja Amplitunera

    u mnie brak jest napięć na dole rysunku (31V) oraz brak diody zaznaczonej, prawdopodobnie została wylutowana.
    po odkręceniu metalowej kratki od dołu aplitunera widać dość sporo przelutowywanych punktów (w rejonie zasilania i mostka prostowniczego) i jedna ścieżka była wypalona (odstała) ale nie ma na niej elementu więc ktoś coś próbował i mu nie wyszło.


    Pytanie co robić dalej?
    Na początek planuję wymontowanie końcówek mocy. Sprawdzę wtedy czy mostek prostowniczy jest sprawny, planuję następnie wymienić tranzystor od -12V.
    Co dalej sprawdzić?

    Jeszcze jedno pytanie w trzecim zdjęciu na dole ten "SOAR PROTECTION" wyłącza tryb mute i tym steruje procesor czy końcówka mocy informuje za pomocą tego układu procesor o uszkosdzeniu końcówek mocy?
    Obstawiam pierwsze ale wolę się zapytać bardziej doświadczonych.

    1 24
  • TermoPasty.pl
  • #2 09 Lip 2014 23:04
    SERVICE-AV
    Poziom 39  

    Szkoda ze nie znasz historii sprzętu.
    Wpierw znajdź właściwy schemat.
    W przypadku uszkodzena STKów , bywało ze uszkadzał się obwód monitorujący bezpieczny obszar pracy - Safe Operating Area (SOAR) i wtenczas objawy podobne jak u Ciebie. Pomiar wszystkich elementów z tej galezi .
    SOAR - procesor otrzymuje informacje czy koniec mocy nie jest przeciazony/uszkodzony i pozwala utrzymywac zasilanie (przekaznik STBY).
    Widziales te mapy https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic288536.html ?

    0
  • #3 10 Lip 2014 08:05
    karol75
    Poziom 16  

    ^^^
    Dokonałem następnych czynności (znalazłem w końcu trochę czasu).

    Wymieniłem tranzystor na -12V oraz Mostek Prostowniczy i Amplituner nie przechodzi w tryb StandBy mogę chodzić po menu itd.
    Niestety w słuchawkach ani w głośnikach brak efektu.

    Nadal nie ma głównego zasilania końcówek mocy.
    Brak zwor/bezpieczników (z pierwszego rysunku) nr: 1260,1261 zrobiłem "bezpiecznik" w postaci jednego cienkiego drutu (z wiązki cienkiej cieniutki drucik) w zamian tych zwor i po podłaczeniu zasilania one wyparowały. Wylutowałem obydwie końcówki mocy i ponownie założyłem "bezpieczniki" i po podłączeniu nic nie paruje ale Amplituner natychmiast przechodzi w StandBy.

    Teraz pytanie jak sprawdzić, która końcówka jest uszkodzona?
    Da się ją jakoś pomierzyć omomierzem?


    Czy to jest dobre miejsce na zakup tych układów
    http://www.cybor-tech.com.pl/i53178-stk496-270-power-amplifier-china-.html

    0
  • #4 17 Lip 2014 08:20
    karol75
    Poziom 16  

    ^^^
    Jestem po wymianie końcówek mocy.
    Schemat przełącznika wejść
    Philips FR984 - Reanimacja Amplitunera

    Sygnał podany bezpośrednio na kondensator 2541( na prawo na górze) będoący wyjściem przełącznika wejść i słyszę cicho w kolumnach (ponad 100W) muzykę, więc przedwzmacniaczei końcówki działają.

    Sprawdzam dalej i
    sygnał na wtyczce CD (po lewej) przed rezystorem 3521 silny a po słaby i ten słabszy wchodzi do przełącznika ale
    na wyłączonym amplitunerze wygląda tak
    Philips FR984 - Reanimacja Amplitunera
    nie odrywając sądy po włączeniu amplitunera wygląda tak
    Philips FR984 - Reanimacja Amplitunera

    Co może to oznaczać?
    Czy mam uszkodzony LC7821?
    Czy to że słyszę cichy dźwięk jest winą tego że podaję bardzo słaby sygnał?
    Jak duży mogę go tutaj podać(amplituda)?

    0
  • #5 17 Lip 2014 23:04
    SERVICE-AV
    Poziom 39  

    Amplituda nominalna sygnału podana jest w manualce.
    Masz taki super "oscylograf" , operuj może zatem na sygnałach testowych sinus ;)
    Zapodaj coś może po cyfrowych wejściu cyfrowym i pominiesz ten selektor.

    0
  • TermoPasty.pl
  • #6 18 Lip 2014 08:29
    karol75
    Poziom 16  

    SERVICE-AV napisał:
    Masz taki super "oscylograf" , operuj może zatem na sygnałach testowych sinus ;)
    Używam oscyloskopu ponieważ mój miernik chyba głupieje, a sygnał to z DVD i chciałem pokazać że sygnał po włączeniu dochodzi do przełącznika wejść, co do sinusa trzeba go najpierw mieć czym generować.

    Dalsze ustalenia to sygnał podany na kondensator wejściowy końcówek mocy daje wyraźny i głośny dźwięk w kolumnach, także jestem pewny że końcówki działają prawidłowo.


    Z dalszej analizy wynika brak zasilania -12V i tutaj jest sytuacja dziwna.
    Przed rezystorem 3291 jest około -38 do -40V (zmierzone oscyloskopem) za rezystorem 1 V. Rezystor ma oznaczenie paskowe
    Brązowy,czarny,czarny,złoty,fioletowy
    czyli 10 Ohm ale po wylutowaniu omomierz wskazuje (skacze, miernik 15-20lat cyfrowy) od 400-500kOhm mierząc rezystor z napisem 10 Ohm 2W wskazywał 9,87 czyli mieści się w tolerancji.
    Po wlutowaniu rezystora 10 Ohm 2W i włączeniu zasilania ten rezystor odparował.
    Nie ma tych napięć które są w tym rejonie czyli -22V i -14V.

    Gdzie szukać dalej?

    Cała okolica nie ma śladów uszkodzeń i zdaje się wszystkie elementy są oryginalne (brak lutowań) poza tym BD242 (dostałem zamiennik BD244).

    0
  • Pomocny post
    #7 18 Lip 2014 22:36
    SERVICE-AV
    Poziom 39  

    Jak dostałeś sprzęt do ręki jakie były uszkodzenia na -12V ?Czy oryginalny BD242 był uszkodzony?
    Wyeliminuj problem z tym zasilaniem , rozlutuj/przetnij ścieżkę za 7910 by sprawdzić działanie samego układu stabilizacji.

    0
  • #8 21 Lip 2014 08:16
    karol75
    Poziom 16  

    ^^^
    Do końca nie wiem co było uszkodzone czy mostek prostowniczy czy ten tranzystor.
    Nie było -12V i amplituner przechodził w standby po wymianie głównego mostka prostowniczego i tego tranzystora amplituner przestał przechodzić w StandBy.
    Po wylutowaniu tego tranzystora amplituner od razu przechodzi w standBy.
    Mierząc napięcie z obu stron rezystora (po wylutowaniu 7910) napięcie przed rezystorem nadal jest -38 do -40V a za rezystorem nie ma.

    Wymieniłem na nowy Tranzystor BD242 (7910) i BC857(7908) na wszelki wypadek.

    Doradźcie czy ten rezystor powinien mieć 10R czy więcej. W service manual od MX980D jest określony jako:
    Philips FR984 - Reanimacja Amplitunera
    a od FR960 jako:

    Philips FR984 - Reanimacja Amplitunera

    Więc ten rezystor nie powinien mieć kilkuset Ohm tylko najwyżej dziesiątki. Może tutaj jest problem(duży spadek napięcia na rezystorze).

    Przepraszam że piszę z opóźnieniem ale nie mam obecnie internetu w domu.

    SERVICE-AV napisał:

    Wyeliminuj problem z tym zasilaniem , rozlutuj/przetnij ścieżkę za 7910 by sprawdzić działanie samego układu stabilizacji.


    To jako pierwsze zrobię dzisiaj.
    Co sprawdzić jeszcze?

    0
  • #9 21 Lip 2014 09:33
    SlawekKedra
    Poziom 41  

    karol75, ten układ LC7821 nie musi być uszkodzony. Jest on zasilany dwoma napięciami i jednego z nich brak (-12V), tak więc nie może on normalnie pracować. Możliwe że jest to powód obniżenia sygnału na jego wejściu po włączeniu sprzętu.
    Napięcia -12V nie ma dlatego że masz spalony rezystor 3291. Z tego samego powodu nie ma napięć -22V i -14V na elementach stabilizatora. Nie ma możliwości aby za tym rezystorem nie było napięcia jeśli ten rezystor byłby sprawny.
    Rezystor ten pali się dlatego że za nim coś go obciąża nadmiernie. Powodem tego może być np. zwarcie w kondensatorach 2281, 2282, uszkodzone elementy stabilizatora lub zwarcie w którymś z układów zasilanych z tego napięcia.

    0
  • #10 21 Lip 2014 09:50
    karol75
    Poziom 16  

    SlawekKedra napisał:
    lub zwarcie w którymś z układów zasilanych z tego napięcia.

    Tego się obawiam, będę szukał zwor zasilania z -12V może uda mi się zlokalizować układ który pobiera tyle prądu.

    0
  • #11 21 Lip 2014 09:58
    SlawekKedra
    Poziom 41  

    Jak już pisałem wcześniej to może być któryś zasilany z tego napięcia układ, ale równie prawdopodobne jest że któryś z kondensatorów blokujących zasilanie do masy ma zwarcie wewnętrzne.

    0
  • #12 21 Lip 2014 10:19
    karol75
    Poziom 16  

    ^^^
    Zlokalizowałem jedną zworę i rezystor 3627 które można wylutować i sprawdzę stabilizator -12V i się okaże gdzie jest problem.
    Philips FR984 - Reanimacja Amplitunera
    Przy okazji trochę pokolorowałem.
    Dzięki za podpowiedzi.

    0
  • #13 22 Lip 2014 08:30
    karol75
    Poziom 16  

    ^^^
    Mam winowajcę, Kolektor połączony z radiatorem w zamienniku. Zamawiam LC78211.

    0
  • #14 22 Lip 2014 11:34
    SlawekKedra
    Poziom 41  

    Nie wiedziałeś że kolektory tranzystorów są połączone z metalowym elementem tranzystora?

    0
  • #15 22 Lip 2014 14:18
    karol75
    Poziom 16  

    ^^^
    Nie, nie wiedziałem i skoro w oryginale nie jest to dostając zamiennik myślałem że też nie jest, dodatkowo zmylił mnie spalony rezystor.
    Nauczka na przyszłość.

    0
  • #16 22 Lip 2014 17:07
    SlawekKedra
    Poziom 41  

    Nie wiem jak to możliwe że w oryginalnym kolektor nie był połączony z metalem, chyba że oryginalny był uszkodzony w określony sposób.

    Dodano po 23 [minuty]:

    karol75 napisał:

    Przy okazji trochę pokolorowałem.

    Fajnie to wyszło. Takie soldermaski gdyby robili, byłoby łatwiej coś naprawić:)

    0
  • #18 22 Lip 2014 18:52
    SlawekKedra
    Poziom 41  

    Ta obudowa z linku łącznie z metalową częścią jest pokryta plastikiem i na zewnątrz nic metalowego nie wystaje.

    0
  • #19 22 Lip 2014 18:59
    398216
    Użytkownik usunął konto  
  • #20 22 Lip 2014 19:25
    SlawekKedra
    Poziom 41  

    Nie patrzyłem wcześniej na tego datasheeta, a kolega karol75 nie wspomniał w ogóle że obudowa oryginału była cała w plastiku.

    0
  • #21 23 Lip 2014 08:17
    karol75
    Poziom 16  

    Cytat:

    Fajnie to wyszło. Takie soldermaski gdyby robili, byłoby łatwiej coś naprawić:)

    Dodatkowo widać jak prowadzili masę.

    Oryginał Był plastikowy.

    Odlutowałem wejście CD od przełącznika wejść oraz wyjście odizolowałem i połączyłem wejście z wyjściem, tak że mam sygnał na wyjściu przełącznika wejść.


    Niestety to nie koniec uszkodzeń.

    Po takim podłączeniu dźwięk w kolumnach raz jest a raz nie (przerywa). Jeżeli się pojawi to jest słabo słyszalny albo bardzo głośno przy czym nie zmieniam ustawień głośności.

    Schemat procesora dźwięku.

    Philips FR984 - Reanimacja Amplitunera

    Na kondensatorach 2641 i 2642 (wejście) sygnał jest a na kondensatorach 2533,2534 (wyjście) jest napięcie stałe 3,98V.
    Zasilanie procesora 9,28V.

    Czy mam uszkodzony Procesor Audio?

    układy zamówione zobaczę co będzie.

    0
  • #22 23 Lip 2014 12:51
    SlawekKedra
    Poziom 41  

    karol75 napisał:

    Oryginał Był plastikowy.


    W plastikowym też kolektor jest połączony z metalową blachą tyle że jest ona oblana plastikiem.

    Podaj sygnał za procesorem i sprawdź czy działa dobrze.

    Dodano po 5 [minuty]:

    Musi to być sygnał regulowany oczywiście.

    0
  • #23 23 Lip 2014 12:57
    karol75
    Poziom 16  

    ^^^
    też o tym pomyślałem.
    puszczę wieczorem przez potencjometr i zobaczę.

    Wcześniej:

    Cytat:
    Dalsze ustalenia to sygnał podany na kondensator wejściowy końcówek mocy daje wyraźny i głośny dźwięk w kolumnach, także jestem pewny że końcówki działają prawidłowo.



    Więc powinno być ok.
    Układy na szczęście koszt 10zł/sztukę (wyprzedaż)

    0
  • #24 23 Lip 2014 13:07
    398216
    Użytkownik usunął konto  
  • #25 24 Lip 2014 08:23
    karol75
    Poziom 16  

    Wymieniłem przełącznik wejść i sygnał na wejściu przełącznika nie jest już tłumiony(zniekształcany), dźwięku brak.

    Włożyłem płytę cyfrową (wejścia cyfrowe do DSP) i wzmacniacz ożył.

    Dźwięk jest dobry, nie mam dobrych kolumn więc nie mogę do końca ocenić, ale w porównaniu do telewizora (Samsung 40UE5003) to ... tego się nie da porównać.
    Nie mogę tylko posłuchać radia ale nie mam anteny, a na kawałku drutu nic nie odbiera.

    Wszystkie funkcje pozostałe działają.
    Procesor dźwięku nie jest uszkodzony. Zamówione pozostaną albo na wymianę albo do czegoś innego.

    Podsumowanie:
    Amplituner ma coś w rodzaju Self Test i jeżeli go nie przejdzie (wszystkie bloki po kolei) wtedy tor sygnałowy jest blokowany, przełącznik wejść nie łączy wejść mimo że na panelu przednim jest wyświetlana informacja o zmianie kanału.

    Koszty:
    Zakup amplitunera 50zł
    układy scalone(końcówka mocy, mostek prostowniczy,tranzystor i LC78211) z przesyłką 80zł
    Zyski:
    Nauka, schemat prawie na pamięć bezcenne ;-)

    Wszystkim biorącym udział w naprawie Amplitunera dziękuję.
    ...
    Zabieram się za naprawę PW8040, do mojego zakamarka :-D.

    0