Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
TermoPasty.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung LE40N87BD - Wyłącza się na 1 sek i ponownie się włącza .

stachc 09 Lip 2014 10:01 4674 7
  • #1 09 Lip 2014 10:01
    stachc
    Poziom 29  

    Witam. TV jak w temacie pracuje prawidłowo od 5 min. czasem do 2-3 godzin. Po tym czasie wyłączy się na okres około 1 sek. i ponownie się włączy i znów pracuje poprawnie i tak cyklicznie. Czasy pracy są różne. Wgrałem nową pamięć - nie pomogło. Elektrolity w zasilaczu oraz na płycie głównej sprawdziłem miernikiem ESR. Napięcia zasilacza jeżeli pracuje są zgodne ze schematem. Przekaźnik wyłącza się na ułamek sekundy i włącza się ponownie i podejmuje pracę na różny czas (kilka min. i tak cyklicznie). Na stukanie, dociskanie nie ma reakcji. Podejrzane luty poprawiłem. Bardzo proszę o pomoc bardziej doświadczonych fachowców.

    1 7
  • TermoPasty.pl
  • #2 09 Lip 2014 11:29
    mirex
    Poziom 43  

    No to przynajmniej sam zasilacz na te dwie, trzy godziny uruchom z obciążeniem i przekonaj się co będzie.
    Jakiś "monitor" stanu Power_on też się da na upartego zrobić.
    Zablokować układy kontroli podświetlenia pewnie też można, aby sprawdzić, czy to nie jest powodem.
    Reakcję na zmiany poziomu podświetlenia też pewnie można by sprawdzić.

    0
  • TermoPasty.pl
  • #3 09 Lip 2014 12:22
    drechu11
    Poziom 12  

    Wejdz w menu serwisowe i sprawdź czy nie masz przestawionej funkcji: Ready ON musi być Ready OFF.

    0
  • #4 09 Lip 2014 12:54
    mirex
    Poziom 43  

    drechu11 napisał:
    Wejdz w menu serwisowe i sprawdź czy nie masz przestawionej funkcji: Ready ON musi być Ready OFF.

    A ta funkcja powoduje jakieś niekontrolowane wyłączenia w trakcie normalnej pracy? Nie wiedziałem. Dziękuję za info.

    0
  • #5 09 Lip 2014 17:10
    stachc
    Poziom 29  

    Zasilacz testowałem z obciążeniem przez około 3 godz i nic się nie działo.Dodatkowo wymieniłem kondensatory blokowe na wejściu zasilania sieciowego bo straciły pojemność i grzały się mocno dławiki sieciowe. Na płycie głównej grzeje się mocno procesor ,dołączyłem do niego wentylator, telewizor przestał się wyłączać.

    1
  • #6 10 Lip 2014 10:49
    drechu11
    Poziom 12  

    stachc napisał:
    Zasilacz testowałem z obciążeniem przez około 3 godz i nic się nie działo.Dodatkowo wymieniłem kondensatory blokowe na wejściu zasilania sieciowego bo straciły pojemność i grzały się mocno dławiki sieciowe. Na płycie głównej grzeje się mocno procesor ,dołączyłem do niego wentylator, telewizor przestał się wyłączać.


    Czyli sam sobie odpowiedziałeś.
    Wymieniaj Proca i do przodu, jakbyś miał problem z wykonaniem reballingu lub wymiany układu polecam się .

    0
  • #7 10 Lip 2014 12:57
    mirex
    Poziom 43  

    drechu11 napisał:
    jakbyś miał problem z wykonaniem reballingu lub wymiany układu polecam się .

    To może najpierw na poje pytanie odpowiedz. ;)

    1
  • #8 15 Lip 2014 13:48
    stachc
    Poziom 29  

    Radiator potraktowałem mocno zamrażaczem gdy był mocno nagrzany , nastąpił w mojej ocenie jakby wstrząs termiczny. telewizor chodzi już piąty dzień ,na radiatorze temperatura się obniżyła. Na tę chwilę telewizor się nie wyłącza, zobaczę jak będzie po jakimś czasie.

    0