Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
OptexOptex
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Centrala alarmowa CA10 - manipulator LCD nie widzi jednej czujki

10 Jul 2014 11:29 2463 11
  • Level 9  
    Witam,
    Potrzebuję porady odnośnie włączenia czujnika ruchu z manipulatora LCD centrali alarmowej CA10. Czujnik był wymieniany na nowy i serwis wyłączył go z manipulatora, a teraz ja chcę go włączyć tylko nie znam hasła serwisowego. Czujnik jest podłączony i reaguje na ruch tylko nie widzi go manipulator czy centrala. Proszę o poradę jak mam to zrobić najszybszym sposobem bez utraty danych. Może jest jakieś hasło serwisowe ogólne. 12345# czy* nie reaguje.
  • OptexOptex
  • VIP Meritorious for electroda.pl
    Bez hasła raczej nic nie zrobisz.
  • OptexOptex
  • Level 13  
    Wejdź w serwis z kołków i zaprogramuj zgodnie z instrukcją. Ale jeśli nie czujesz się zbyt pewnie to zaproś instalatora.

    Odłącz zasilanie 230 i 12v załóż zworę na J19 podepnij akumulator i zasilanie 230 po dźwięku z manipulatora zdejm zworę i masz tryb serwisowy.
    instrukcje masz tu:
    http://www.satel.pl/pl/product/134/CA-10%20P,Centrala-alarmowa
  • Admin of Property security
    0dziadek wrote:
    Ale jeśli nie czujesz się zbyt pewnie to zaproś instalatora.
    No tak ale instalator już był :)
    Foxik1984 wrote:
    Czujnik był wymieniany na nowy i serwis wyłączył go z manipulatora

    Tak nieco dziwnie to wygląda
    pozdrawiam
  • Level 9  
    Wyszło na to, że centrala ca10 ma max 12 wejść, czujników ruchu jest również 12 + czujnik zbicia szyby. Krótko mówiąc jeden czujnik ruchu i czujnik zbicia szyby były razem połączone. Dodatkowo muszę kupić ekspander do tego czujnika zbicia szyby.
  • User removed account  
  • Level 9  
    Został odpięty czujnik zbicia szyby i wszystko jest już ok. Muszę dokupić ekspander żeby połączyć w/w wyłączoną czujkę.
    Mała prośba może ktoś wie dlaczego podczas wyłączenia przez 1godz. zasilania 230V i baterii w ca10 i po ponownym uruchomieniu wszystkiego zrestartowała się data i godz. oraz na wyświetlaczu manipulatora LCD-blue miga pomarańczowa dioda (tak jakby awaria). Mimo tego alarm jest sprawny i działa.

    Dodano po 40 [minuty]:

    Znalazłem rozwiązanie. Ca10 pokazywał awarię ponieważ nie był ustawiony zegar i data. Kto nie wie już będzie wzywał serwis.
    Wiecie może jak podłączyć ekspander na 6 wejść do ca10?
  • User removed account  
  • Level 9  
    Mam już kod serwisowy do centrali.
  • User removed account  
  • Level 41  
    W takim razie - skoro już wszystko wyjaśnione - zamykam temat.