Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Laptop Samsung R590 nie włacza sie :(

Graczkiler 10 Lip 2014 15:38 1275 8
  • #1 10 Lip 2014 15:38
    Graczkiler
    Poziom 5  

    Witam mam problem z laptopem kiedy naciskam klawisz power dioda rozruchu się na 1 sek zapala a potem gaśnie i nic się nie dzieje nic się nie uruchamia nic....

    opisze co dokładniej robiłem z laptopem...

    A więc grałem w blade and soul maks z 5min potem komputer się wyłączył (pewnie się przegrzał) więc go rozkręciłem wymieniłem pastę termo przewodząca
    (bo tamta była słabsza i już z miesąac w lapku była wiec ok...specjalnym płynem do scierania past i sciereczka usunąłem paste musiałem troszkę nalać tego płynu na procesor ponieważ tak jakby przywarła i nie chciała zejść.. wiec namokła i normalnie zeszła
    (delikatnie i staranie ja usunąłem żeby nie było w żadnym miejscu starej pasty) nałożyłem nową lepsza paste przy okazji wyczyściłem też wentylator z kurzu itp.. wszystko poskrecałem wszystkie kabelki poprawnie przypiąłem złożyłem lapka w 1 całość podpiąłem baterie zasilacz wszystko ok... lapek sie włacza... kiedy doszło do napisu intel core (można wtedy nacisnac F2 i F4) lapek sie wyłaczył
    jak by zabrakło mu zasilania... ok.. posprawdzałem złącza czy są dobrze podpięte wszystko ok to uruchamiam go jeszcze raz...Uruchamia sie ale...nie włacza się karta graficzna i mam czarny ekran (poznaje to po kontrolkach) wiec wyłaczyłem lapka i włączyłem na nowo (i tak jeszcze 1 raz)karta nie uruchomiła się przeważnie pomagały szybkie restarty lapka ale jak chciałem go wyłączyć
    i właczyć na nowo to juz nie zaragował (tak jak bym chciał włączyć lapka bez zasilania.. :/) (przyzaję się może tu być 1000% mojej winy ze cos sie spalilo lub nwm... cos jest nie tak) dokładniej chyba nie da sie tego opisac :/ rozkreciłem go po tej awari i sprawdzałem czy coś może nie jest podpiete itp... ale wszystko jest OK,miejsca żeby jakieś było ciemniejsze niż wczesniej jakos przypalone nie znalazlem
    procesor i ramy wydaja sie byc OK dysk twardy tak samo... prosił bym o jakaś porade co bym mógł zrobić co sprawdzac przed oddaniem do serwisu jeżeli coś chcieli byscie wiedziec dokladniej postaram sie odpowiedziec na to pytanie tak najlepiej jak potrafie ;P

    Podejrzewam że winę są ramy,płyta główna,procesor lub układ zasilania laptopa nic innego sie nie domyślam żeby coś nawaliło ; d

    Dodam iż mam dopiero 16 lat i niestety nie znam się za bardzo na elektronice w laptopach czy lutowaniu czego kolwiek itp ;/ (tak jest to głupie że proszę o pomoc powiecie mi żebym zmierzył na czymś napięcie a ja rozłożę ręce bo nie będę wiedział gdzie dana rzecz się znajduje :/)

    Pozdrawiam ;)

  • #2 10 Lip 2014 15:44
    377475
    Usunięty  
  • #3 10 Lip 2014 17:08
    Graczkiler
    Poziom 5  

    Tak wszystko jest dobrze zamontowane pasty jest tam nałożone troszkę nie jest tam jej aż tak dużo naładowane że się wylewa po bokach ;P raz już wymieniałem pastę więc mniej więcej wiem ile jej ma być nałożone ; d a pastę zmieniłem na lepsza przy okazji jak miałem go rozkręconego bo wcześniejsza pasta była słabej jakości więc dałem lepsza pastę

    Dodano po 50 [minuty]:

    Z ciekawości... wyjąłem ramy i zmieniłem ich miejsce też je leciutko ostrożnie wyczyściłem pędzelkiem nic sie nie działo jak je wsadziłem próbowałem uruchomić lapka na 1 kosci ram nie zadzialało wzialem 2 kosc tez tak samo

    Dodano po 29 [minuty]:

    Jestem zaskoczony lekko... ponieważ włączyłem lapka dioda sie zaswieciła i zgasla po 1 sekundzie... ok.. zostawiłem go tak i co jest najlepsze... ON JEST CIEPŁY =,= tak jak by normalnie pracował itp tylko ze tak jak mowie.. dioda gasnie i nie ma zadnej reakcji na ekranie nic.. dysk sie nei uruchamia tak samo wentylator... tak jak by ten laptop byl cieplym trupem xD

  • #4 10 Lip 2014 18:06
    boro1234567
    Spec od komputerów

    Oddaj do serwisu zanim całkiem rozwalisz.

  • #5 10 Lip 2014 18:11
    Graczkiler
    Poziom 5  

    problem w tym że aktualnie nie mam kasy i próbuje sam dojść do tego co mu jest...pozatym.. jak go dam do serwisu to mi zagwizdają 500zł a nic nie będzie naprawione bo taki mam serwis w mieście...Dużo rzeczy już w nim naprawiałem począwszy od systemu po uszkodzenia fizyczne ale z takim przypadkiem się jeszcze nie spotkałem więc się wole spytać co może być przyczyna i jak ewentualnie to naprawić....

  • #6 10 Lip 2014 19:16
    boro1234567
    Spec od komputerów

    Graczkiler napisał:
    Dużo rzeczy już w nim naprawiałem począwszy od systemu po uszkodzenia fizyczne ale z takim przypadkiem się jeszcze nie spotkałem więc się wole spytać co może być przyczyna i jak ewentualnie to naprawić....

    Bez wykonania pomiarów, diagnostyki nikt nie powrózy.

  • #7 10 Lip 2014 19:26
    Graczkiler
    Poziom 5  

    A więc co dokładnie bym miał pomierzyć ? napięcie procesora ? układ zasilania czy coś tego rodzaju ? mogę zawsze poszukać na internecie jak porobić dane pomiary i kiedy tylko mi się to uda to podeśle wszystko co będę miał ;d jedynie czego jestem pewien na 100% to poprawnie działa zasilacz i bateria zacznę już coś szukać na temat pomiarów itp ;P

  • #8 11 Lip 2014 15:21
    Graczkiler
    Poziom 5  

    Dobra... narazię oddałem lapka do serwisu bo dzwoniłem po znajomych i powiedzieli mi że jest nowy serwis który się przeniósł z innego miasta... niby maja dobra opinie ale nigdy nie wiadomo jak to będzie.... ;p więc zobaczymy co i jak ; P

  • #9 11 Lip 2014 18:11
    slawmix1234
    Poziom 31  

    Graczkiler napisał:
    powiedzieli mi że jest nowy serwis który się przeniósł z innego miasta... niby maja dobra opinie

    Strach pomyśleć jakie miał opinie w poprzednim skoro się przeniósł ale bądźmy dobrej myśli ,daj znać

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME