Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nice Robus 600 - Wyłącznik brzegowy - typ, model, rodzaj

spanki 10 Jul 2014 15:48 2202 8
    spanki
    Level 10  
    Witam,

mam pytanie odnośnie usprawnienia i poprawienia bezpieczeństwa działania bramy przesuwanej. Chodzi o typ/model wyłącznika listwowego/brzegowego, którego wyzwolenie spowoduje natychmiastowe zatrzymanie napędu. Konkretnie chodzi mi o coś takiego jak na poniższym filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=ON7WrdRZizI - czas 2:23. Szukałem na stronach NICE itp., ale nic nie znalazłem.

Niebawem po podwórku będzie biegał dzieciak i takie coś znacznie poprawiłoby moje samopoczucie. Brama jest wyposażona w 1kpl. fotokomórek.
    Dodatkowo, czy ktoś ma przykład lub może opisać zadziałanie amperometrycznego zabezpieczenia bramy w przypadku napotkania przeszkody? Napęd Nice ROBUS 600.

pozdrawiam
    Zbych034
    Level 39  
    To zabezpieczenie to listwy pneumatyczne (mogą być tez optyczne). Dość drogie.
    Zabezpieczenie prądowe działa w ten sposób iż silnik pod zwiększonym obciążenie pobiera więcej prądu, elektronika pp przekroczeniu ustawionej wartości odcina prąd od silnika.
    spanki
    Level 10  
    Zbych034 wielkie dzięki za podpowiedź. Znalazłem coś co odpowiada moim wymaganiom, a mianowicie NICE TCB. Cena nie za wysoka, ale dla bezpieczeństwa dzieciaka nie gra to roli. Jeszcze przestudiuję temat tego podzespołu.
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    Wyłącz funkcje automatycznego zamykania i pilnuj zamykania osobiście , tak jak z jazdą samochodem po placu- masz jakieś specjalne zabezpieczenia?
    A co z tylna strona bramy od strony ogona? Jak dzieciak tam sobie ukucnie i zacznie sie bawić całe zabezpieczenia na nic. Najlepiej wygrodzić ten fragment za bramą prowizorycznym plotkiem, siatką, bo żadne fotokomórki i inne nie dadzą rady pomysłowości dzieci.
    Anonymous
    Anonymous  
    PrzyjaznyDom
    Level 13  
    Nice ROBUS600 ma możliwość podłączenia 8 linii fotokomórek. Na rysunku pokazane jest gdzie te linie mogą się znajdować i co zabezpieczają (także tył bramy - od ogona). Dodatkowo listwa rezystancyjna TCB, zestaw kompletujący TCK i profil stalowy TCA - chyba nie ma siłownika który ma więcej zabezpieczeń niż seria ROBUS. Nice Robus 600 - Wyłącznik brzegowy - typ, model, rodzaj
    spanki
    Level 10  
    PrzyjaznyDom masz rację - opcji jest dużo. W moim przypadku chyba zdecyduję się na Faac s30 1,5m + DW10 podłączone do wejścia STOP w sterowniku. Strefę za ogonem zabezpieczę w przyszłości dodatkowa parą fotokomórek.
    Wiem, że jest opcja amperometryczna, ale czy np. dziecko spowoduje zatrzymanie napędu?

Brama ma być montowana za około miesiąc, malec ma 6 miesięcy :), więc jest trochę czasu żeby się dozbroić.

Silnik 3f w sterowaniu bramą, bez zabezpieczeń - masakra.
    PrzyjaznyDom
    Level 13  
    Amperometryka to jedno - tą ma każdy automat. W zależności od ustawień może być mniej, lub bardziej czuła.
    Listwa rezystancyjna to coś innego i ta jest na tyle czuła, że można automat zatrzymać dłonią (S30 to właśnie odpowiednik Nice TCB).
    Poza tym przy tylu opcjach foto ciężko będzie doprowadzić do sytuacji żeby wogóle musiała zadziałać.
    spanki
    Level 10  
    Witam,

chciałem odświeżyć temat. Listwę mam już w domu. Zdecydowałem się na model firmy DEA 124- mechaniczna, czarna. Dlaczego? Potrzebuję długości 130-max 135cm. Trudno coś znaleźć w tych długościach, Came DF15 byłaby OK, ale nie jest czarna. Pneumatyczne tylko na zamówienie. Mechaniczną skrócę na 130cm i będzie OK :).

Temat do zamknięcia.