Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Diora WS504 + 2xAlton 80 - problem z zab. prądowym

DJ Max 22 Apr 2005 18:31 1230 4
    DJ Max
    Level 30  
    Witam
    mam problemy z zabezpieczeniem prądowym Diora WS504. To znaczy mam wiele z nią problemów, jak spalona jedna końcówka (i cała odłączona, także tym się raczej nie kierujcie). Problem zaczął się niedawno, po sporym czasie nieużywania sprzętu, leżenia płytki głównej w piwnicy, złożyłem go i podłączyłem. Niby było ok, ale zauważyłem pewnego razu, że przy przełączaniu wzmacniacza w stan czuwania nie odłączają się przekaźniki. Po kilku dniach zauważyłem, że po jakimś czasie pracy wzmacniacza przy regulacji głośności słychać jakby szum przesuwu gałki (potencjometr jest ok, i jak się wyłączy na jakiś czas wzmacniacz a potem włączy to chodzi na początku dobrze). Gdy przesunie się tę gałkę dynamicznie, odłącza głośniki. To samo po np. 5, 10 minutach pracy na maksymalnej mocy. Po prostu odłącza je, po chwili załącza i od razu odłącza, aż w końcu po kilku takich cyklach po prostu odłącza. Z początku myślałem że może to wina kolumn (średniotonowców). Nadmienię, że ostatnio w Altonach wymieniłem standardowe tuby 80W (w których praktycznie ciągle paliły się, a właściwie pękały chyba wszystkie cewki) na kopółki 150W. Basowe są ok, nie rozklejają sie ani nic więc powinny być ok.
    Ostatnio również dałem wysokonapięciowe kondensatory w sterowaniu końcówką (100uF 250V zamiast 100uF 63V), oraz wszystkie inne w większości były na większe napięcie...
    DJ Max
    Level 30  
    Witam, przepraszam za post pod postem, ale widzę, że nikt nie odpisuje. Czy nikt nie jest w stanie pomóc?
    Jeszcze jeden szczegół: dwa razy, gdy wyłączałem wzmacniacz, widziałem gdzieś w nim przeskok iskry, koło lewego radiatora z tyłu wzmacniacza.
    sumi
    Level 17  
    to nie bedzie sprawa zabezpieczenia pradowego. nie piszesz paru waznych szczegolow. kondensatory zmieniles bez potrzeby. glosniki tu tez nie sa winne. ja bym na poczatek sprawdzil ten uklad zalaczania przekaznika od glosnikow. moze nie ma odpowiedniej stalej cxzasowej, za mala czyli np. wyschniety kondensator elektrolityczny. nie widze schematu ale napewno tam jest jakis 100- 470 uF. przy nieco dlugich utrzymujacych sie przebiegach wolnozmiennych(przenosza sie z potencjometrow) moze to identyfikowac jako napiecie stale i tak reagowac. jak nie to opisz cos wiecej.
    DJ Max
    Level 30  
    Witam, no co do potrzeby zmany elektrolitów to mam nieco inne zdanie, jak dla mnie spora róznica jest w dźwięku. Wszystkie są nówki, więc nie powinny być powysychane. Niezmienione pozostały jedynie 2 albo 4 elektrolity w regulatorze barwy.
    Otóż kolumny są tu, lub były winne. Jedna to ma tak zajechany średniotonowiec, że zakleił się w nim otwór w nabiegunniku, i jego impedancja jest równa 1ohm. Drugiej kolumny nie sprawdzałem ale zamierzam.
    Przebiegi z potencjometru to są tylko po jakimś czasie chodzenia (gdy sie któreś elementy, powiedzmy, rozgrzeją. dokładnie nie wiem co i czemu).
    Teraz przypuszczam, że to może przez ten średniotonowiec poprzebijały się tranzystory w tym układzie odłączania głośników?
    Przypomnę, że przy przełączaniu na Stand-by (w momencie pojawienia się sygnału na tej linii) przekaźniki są ciągle załączone, mimo że powinny być odłączane...
    DJ Max
    Level 30  
    Witam
    chciałbym do tego tematu wrócić. Wsadziłem poprzednie elektrolity i jest to samo (mówie o c606, 607 i 621). Co moze być popsute? Gdy odłącza to w przekaźnikach przeskakują iskry. Powiedzcie co powinienem zrobić bo mnie to drażni...