Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

i7 - Problem z instalacją Windows 7 X64 na nowym sprzęcie.

mayllo 11 Lip 2014 23:11 6972 55
  • #31 11 Lip 2014 23:11
    ValValiantThor
    Poziom 33  

    Spoko, niech Ci komputer służy. Pozdrawiam. Ciesze się, że problem rozwiązany.

  • #32 11 Lip 2014 23:26
    mayllo
    Poziom 8  

    Generalnie mam problem taki ze Windows obecnie nie widzi tego dysku drugiego WD 2 TB. Czy mam odpalic Partition Wizard i tam go sformatowac ?

    I jeszcze mam pytanie odnośnie sterowników. Polecający mi sprzęt mówili że nie potrzebuję dodatkowej karty graficznej gdyż jest w procesorze.

    Do komputera są podlączone 2 monitory. Niestety na obu jest to samo.
    W dodatku nie mogę ustawić cieni itp bo jest komunikat aby zaistalować sterowniki.

    Mam pytanie gdzie mam poszukać sterwoników do grafiki z procesora ?

    Nadmienię że ten komputer nie będzie w ogólne podłączony do internetu także wszytsko muszę przenosić do niego manualnie.

  • #33 11 Lip 2014 23:29
    ValValiantThor
    Poziom 33  

    W zarządzaniu dyskami jest on widoczny ?
    prawym na komputer>zarządzaj>zarządzanie dyskami

    jesli jest tam widoczny a ma GPT

    To wciśnij start
    wpisz diskpart
    odpal
    list disk
    select disk i wybierz nr dysku
    wpisz clean i enter

  • #34 11 Lip 2014 23:34
    mayllo
    Poziom 8  

    Odnośnie dyków jest tak, wszedłem prawym na dyski i w górnej części w tabelce jest tylko C i Zastrzeżone przez system.

    Natomiast w dolnej cześci jest widoczny jako nieprzydzielone z czarnym paskiem.
    Dysk zero (zatrz i C ) mają paski granatowe

    Kiedy najade na niego myszką mam tylko do wybroru właściwości i pomoc.

  • #35 11 Lip 2014 23:34
    ValValiantThor
    Poziom 33  

    Zrób screen pokaż

  • #37 11 Lip 2014 23:39
    ValValiantThor
    Poziom 33  

    Co masz za opcje jak najedziesz na nieprzydzielone i klikniesz prawy myszki ?

  • #38 11 Lip 2014 23:40
    mayllo
    Poziom 8  

    Do wyboru tylko właściwości i pomoc

  • #39 11 Lip 2014 23:41
    ValValiantThor
    Poziom 33  

    Start
    w szukajke wpisz diskpart i go uruchom
    jak sie odpali konsola wpisz
    list disk
    select disk (wybierz nr dysku tego 2TB) i wcisnij enter
    wpisz clean i wcisnij enter

    jeśli wszystko przebiegnie pomyslnie to
    teraz wejdź w zarządzanie dyskami i co tam widzisz? Daj screen

  • #40 11 Lip 2014 23:46
    mayllo
    Poziom 8  

    Nie wiem czemu ale dysk nie chce sie wybrać.

    Testowałem już jako Select Disk 1 , Select Dysk 1 i potem przy wpisywaniu Clean wywala komunikat Nie wybrano dysku

  • #41 11 Lip 2014 23:47
    ValValiantThor
    Poziom 33  

    wpisz dokładnie


    Cytat:
    select disk 1


    Musi wybrać nie ma bata

    zwróć uwagę na pisownie, litery, spacje, etc.

    Po poprawnym wybraniu dysku 1 powinienes otrzymać informacę: "Disk 1 is now the selected disk".

  • #42 11 Lip 2014 23:50
    mayllo
    Poziom 8  

    Poszło, teraz wróciłem do zarządzania dyskami:

    Wyskoczyło okinko : "Inicjowanie dysku"

    Wybierz dyski : haczyn przy Dysk 1

    poniżej Użyj następującego stylu partycji do wyboru

    MBR
    GPT

  • #43 11 Lip 2014 23:50
    ValValiantThor
    Poziom 33  

    Wybierz MBR


    potem po kliknięciu prawym na tym dysku powinienes juz móc normalnie tworzyć partycję.

  • #44 11 Lip 2014 23:52
    mayllo
    Poziom 8  

    Wybralem MBR i zaakceptowałem.
    Teraz mogę pod myszką na dysku 1 wybrać opcje Nowy wolumin prosty.

    Nic więcej się nie wydarzyło

  • #45 11 Lip 2014 23:53
    ValValiantThor
    Poziom 33  

    No i teraz jest wszystko ok. Możesz tworzyć partycje (woluminy) utwórz jakie chcesz i ile chcesz partycji. Podczas tworzenia jest opcja formatuj.

    Po utworzeniu partycji które chcesz, pojawią się one w mój komputer.

    Partycje tworzysz klikając prawym >nowy wolumin......

    wybierasz ilośc miejsca, litere dysku, tryb (najlepiej NTFS), formatowanie i inne pierdoły.

  • #46 11 Lip 2014 23:57
    mayllo
    Poziom 8  

    Tak już podzieliłem na 2 dodatkowe partycje.

    Czy mógłbyś mi jeszcze podpowiedzieć odnośnie jak teraz wgrać sterowniki graficzne to o czym pisałem powyżej.. Nie kupiłem dodatkowej karty graficznej bo mówili że ta z procesora wystarczy. Mam 2 monitory. Bez sterowników nie można ustawić pracy separacyjnej 2 monitorów. Do tego nie mogę zrobić ustawień graficznych w Win bo woła o sterowniki. Gdzie mam pobrać takie sterowniki do grafiki co jest w procesorze ?

  • #47 11 Lip 2014 23:59
    ValValiantThor
    Poziom 33  

    Jaki masz procesor i płytę główną. Konkretnie, nazwa, model, producent?

  • #48 12 Lip 2014 00:03
    mayllo
    Poziom 8  

    Płyta AsRock Z87 pro4 , procek Intel Core i7 4770K 3,5GHz socket 1150

  • Pomocny post
    #49 12 Lip 2014 00:07
    ValValiantThor
    Poziom 33  

    A instalowałeś już jakieś sterowniki do czegokolwiek?

  • #50 12 Lip 2014 00:08
    mayllo
    Poziom 8  

    Nie. Tylko windows. I zainstalowalem Totala Commandera x64.
    I nic wiecej.

  • #52 12 Lip 2014 01:32
    mayllo
    Poziom 8  

    OK, dzieki INF zaistalowane jako pierwsze, biorę się za reszte :)
    Jeszcze raz dziękuję

    Dodano po 1 [godziny] 15 [minuty]:

    Generalnie po zainstalowaniu grafiki i realteka wszystko smigalo..
    po istalacji LAN i USB 3. Teraz jakos zaczal dziwnie chodzic,
    przy zamknieciu mieli i sie dlugo nie zamyka...czasem szybko pare sekund, a czasem mieli 3 minuty...
    czasem starsznie muli przy przelaczaniu okienek, po restarcie chodzi OK , znowu za chwile łapie zamuła...nie wiem co sie stało po tym instalowaniu USB3 i LAN

  • #53 12 Lip 2014 02:49
    Brodi
    Poziom 28  

    Jak masz podłączony internet to pewnie windows ściąga aktualizacje. Na przyszłość polecam ccleaner i defraggler do sprzątania.

  • #54 12 Lip 2014 12:41
    mayllo
    Poziom 8  

    Komputer jest odlaczony od internetu

  • #55 17 Lip 2014 21:30
    rafal_rx
    Poziom 25  

    Brodi napisał:
    Na przyszłość polecam ccleaner i defraggler do sprzątania.

    Na dysku SSD nie robi się defragmentacji. A u kolegi właśnie na SSD jest system.

  • #56 03 Mar 2015 22:00
    pawcio203
    Poziom 18  

    Mam na lapku 8.1 postawiony w uefi (z pena) i wszystko jest OK.
    Próbowałem zrobić to samo z win 7. Pobrałem oryginalny obraz iso 64 bit i programem rufus stworzyłem takiego boowalnego pena.
    Program sam utworzył folder efi/boot gdzie umieścił plik bootx64.efi
    System startuje z pena, dochodzi do "starting windows" i na tym sukces się kończy.
    Macie jakiś sposób na to? Czytam i czytam i nic. Zależy mi na uefi bo wtedy szybko system wstaje.

    p.s.
    oczywiście dysk sformatowany do gpt, w przeciwnym razie nie było by możliwe zainstalowanie 8.1 uefi.