Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

komputer nie odpala systemu windows 7

daniello1704 11 Lip 2014 23:48 8151 35
  • #1 11 Lip 2014 23:48
    daniello1704
    Poziom 21  

    Witam,
    na początek mój zestaw:
    Zasilacz OCZ StealthXStream 2 400W PSU 80Plus
    Procesor AMD Phenom II X4 Quad Core 965 Black Edition 3.4GHz
    Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 500GB, SATA III, 7200RPM
    Obudowa SilentiumPC Brutus 410 Pure Black AT X/SSD
    Pamięć Patriot DDR3 (8GB (2x4GB kit) 1333MHz) CL9 Retail
    Płyta główna ASRock 970 Extreme3 AMD Socket AM3+
    Karta graficzna Gigabyte Radeon HD7770 1024MB rev. 2.0
    nagrywarka Asus DRW-24B5ST SATA CZARNY


    Dziś odpaliłem kompa i moim oczom ukazał się migający biały podkreślnik (lewy górny narożnik) na czarnym tle i system się nie ładował (win7 64bit).
    Po resecie wszedłem do bios i sprawdziłem napięcia oraz temp: wszystkie temp ok, napięcia na lini 12v, 5v i 3,3v w normie sprawdzone również miernikiem jedynie podejrzane napięcie na procesorze 1,46-1,46v -procek stockowy nie podkręcany nigdy chłodzenie cpu nie stockowe -stillenium fortis .
    Poza tym pamięci ram sprawne(widoczne w bios i sprawdzone programem memtest z płytki bootowalnej) , dysk twardy wykrywa - odpaliłem płytke bootowaną z mini xp i widzi dyski partycje i pliki wewnątrz oraz pamięci ram. Jedynie jak odpalam z płyty program gpu-z to i cpu-z nie wykrywa wcale grafiki.

    Poza tym przy pierwszej zmianie bootowania przez (klawisz f2 --> bootowanie )zmieniłem kolejność :jako pierwsze napęd , później dysk i po restarcie ładnie poszło z płyty, jednak kolejnym razem mimo ze dalej było botowanie z płyty od razu wskakiwał bios i tak w kółko... aby to obejść po restarcie wciskałem klawisz f11(szybki wybór botowania) i tu wybierałem napęd i dopiero szło z płyty. Pytanie dlaczego kolejność botowania przez bios (f2) nie działała a przez klawisz szybkiego bootowania poszło?
    Nadmienię ze resetowałem bios i to też nie pomogło ..może ustawienia dysku w biosie trzeba zmienić?
    macie jakieś propozycje rozwiązania problemu
    z góry dzięki za wszelkie sugestie

    0 29
  • #2 11 Lip 2014 23:57
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis

    daniello1704 napisał:
    jednak kolejnym razem mimo ze dalej było botowanie z płyty od razu wskakiwał bios i tak w kółko.

    Nie bardzo rozumiem twój problem.
    Jeśli w biosie masz ustawione bootowanie z CD jako pierwsze, to po włączeniu komputera ukazuje się ekran POST i następnie odbywa się bootowanie z CD.

    0
  • #3 12 Lip 2014 07:12
    daniello1704
    Poziom 21  

    Przepraszam za chaotyczność
    Główny problem to nie odpalanie się systemu Windows 7
    Co do bootowania . Przy pierwszym botowaniu z płyty napęd odpalił jednak po restarcie komputera od razu włączał się bios i napęd nie odpalał (mimo że dalej był ustawiony jako pierwszy w biosie)

    0
  • #4 12 Lip 2014 08:32
    Aseri15
    Poziom 29  

    daniello1704 napisał:
    aby to obejść po restarcie wciskałem klawisz f11(szybki wybór botowania) i tu wybierałem napęd i dopiero szło z płyty.


    Czyli instalator zakończył to co miał do zrobienia ?

    0
  • #5 12 Lip 2014 09:01
    daniello1704
    Poziom 21  

    Tak zakończył , obecnie klonuje dysk C na dysk zewnętrzny poprzez program z płyty live cd. wszystko przebiega bez błędów wszystkie partycje widoczne. Hmm może w biosie mam coś przestawione? Na co zwrócić uwagę?

    edit:
    Pojawił się problem po sklonowaniu dysku C na przenośny; w dysku przenośnym pojawia się błąd i we właściwościach brak jakiegokolwiek miejsca na dysku . Pojawia się format RAV. Po podłączeniu dysku do laptopa również go wykrywa lecz danych nie wyświetla.
    Boję się bo miałem na dysku masę danych i nie wiem jak to przywrócić

    0
  • #6 12 Lip 2014 10:25
    safbot1st
    Poziom 43  

    Wklej screeny z programu Crystal Disk Info w celu sprawdzenia SMART obydwu dysków. Możesz też użyć do tego bootowalnego MHDD. Wklej tu wyniki.
    Widzę w spisie 2 niepewne wg. mnie elementy:

    daniello1704 napisał:
    Zasilacz OCZ StealthXStream 2 400W PSU 80Plus
    daniello1704 napisał:
    Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 500GB, SATA III, 7200RPM


    Dodano po 2 [minuty]:

    daniello1704 napisał:
    Pytanie dlaczego kolejność botowania przez bios (f2) nie działała a przez klawisz szybkiego bootowania poszło?

    Jest to jakiś "popularny problem" z biosami lub konstrukcją płyt. Spotykam się na forum, ale rozwiązania nie znaleźliśmy.

    0
  • #7 12 Lip 2014 10:25
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    daniello1704 napisał:
    i moim oczom ukazał się migający biały podkreślnik (lewy górny narożnik) na czarnym tle i system się nie ładował (win7 64bit).
    A z pod menu F8, działają opcje trybu awaryjnego, VGA lub ostatniej znanej, dobrej konfiguracji?

    0
  • #8 12 Lip 2014 10:28
    safbot1st
    Poziom 43  

    daniello1704 napisał:
    tak zakończył , obecnie klonuje dysk C na dysk zewnętrzny poprzez program z płyty live cd.

    Dysk zewnętrzny na usb?
    daniello1704 napisał:
    Po podłączeniu dysku do laptopa również go wykrywa lecz danych nie wyswietla

    Dyski zew. usb są wymagające "prądowo" - potrzebują wydajnych portów usb, najlepiej 3.0 - słychać, że talerz się w ogóle rozkręca?

    0
  • #9 12 Lip 2014 10:28
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    daniello1704 napisał:
    Jedynie jak odpalam z płyty program gpu-z to i cpu-z nie wykrywa wcale grafiki.
    Sprawdź zestaw z inna kartą graficzną. Gigabyte podaje, że zasilacz dla tej karty, to minimum 450W, dodatkowo masz bardzo "ciężki" dla zasilacza procesor. Warto sprawdzić z mocniejszym zasilaczem.

    0
  • #10 12 Lip 2014 10:40
    daniello1704
    Poziom 21  

    Hmm komputer ani razu się wcześniej nie wyłączył przy obciążeniu ultra w bf 3 zasilacz pracował stabilnie i ani razu się nie wyłączył komputer

    Teraz martwię się o dane na tym dysku przenośnym usb bo po klonowaniu dysku systemowego programem Clone disk (opcja disk to disk) nie wykrywa żadnych danych. W menadżerze dysków wykrywa dysk przenośny, ale nie ma żadnego formatu (pozostałe maja ntfs) i pokazuje ze dysk jest czysty. Czym mogę przywrócić format ntfs i dane na dysku przenośnym?

    0
  • #11 12 Lip 2014 11:33
    safbot1st
    Poziom 43  

    safbot1st napisał:
    Wklej screeny z programu Crystal Disk Info w celu sprawdzenia SMART obydwu dysków.

    0
  • #12 12 Lip 2014 12:10
    daniello1704
    Poziom 21  

    A więc po kolei:
    Screeny z programu cristal disc dla dysku twardego 500GB i przenośnego 1000GB:
    komputer nie odpala systemu windows 7 komputer nie odpala systemu windows 7
    kolejna rzecz zdjęcie z menadżera dysków- na zdjęciu widać dysk przenośny jako :J i
    Widać ten nieszczęsny format RAW:
    komputer nie odpala systemu windows 7
    na koniec odpaliłem speedfana i posprawdzałem napięcia, zastanawiają mnie spore skoki na procesorze vcore (patrz wykres). Poza tym również w speedfanie odpaliłem raport smart . ukazały się 3 dyski : dysk twardy 500GB i 2 razy dysk przenośny 1TB niżej zdjęcia:
    komputer nie odpala systemu windows 7 komputer nie odpala systemu windows 7 komputer nie odpala systemu windows 7 komputer nie odpala systemu windows 7

    0
  • #13 12 Lip 2014 12:22
    safbot1st
    Poziom 43  

    Nieszczęście ten kolegi dysk WD5000AAKX.
    Uwaga na serie WD Blue model WD5000AAKX
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2624198.html
    Może to być egzemplarz z wadliwej serii.

    Dodano po 3 [minuty]:

    Dyski wg. SMART wyglądają jednak na sprawne - miejmy taką nadzieję.
    Dysk na usb posiada 10 błędów:

    Atrybut ID 01 ( 01 )
    Raw Read Error Rate
    Atrybut ten zależy od ilości błędów odczytu i stanu powierzchni dysku, wskazuje na częstość sprzętowych błędów odczytu, które wystąpiły podczas odczytu danych z powierzchni dysku. Wysokie wartości wskazują na problem z powierzchnią dysku lub głowicami odczytu/zapisu.
    Krytyczny: Tak (Im niższa wartość tym lepiej)

    Dodano po 2 [minuty]:

    Zwracam też uwagę, że wszystkie partycje na dysku WD5000AAKX masz ustawione jako dynamiczne - od zawsze tak masz?
    Zmiana na dysk dynamiczny może wywołać problem w temacie:

    daniello1704 napisał:
    Dziś odpaliłem kompa i moim oczom ukazał się migający biały podkreślnik (lewy górny narożnik) na czarnym tle i system się nie ładował (win7 64bit).

    Robiłeś coś poprzedniego dnia w tej kwestii w systemie? Jakiś format partycji itp?

    0
  • #14 12 Lip 2014 12:47
    daniello1704
    Poziom 21  

    Nic nie robiłem z dyskami .
    Dzisiaj jedyna operacja to próba sklonowania dysku C z systemem na dysk przenośny usb po której zmieniło mi format dysku przenośnego na RAW i nie mogę odczytać danych. Czy jest możliwość czytania danych jakimś programem?

    Co do partycji, nie wiem czy wcześniej były zaznaczone jako dynamiczne ale w menadżerze ani ja ani nikt inny nie grzebał

    0
  • #15 12 Lip 2014 13:03
    safbot1st
    Poziom 43  

    daniello1704 napisał:
    Hmm może w biosie mam coś przestawione? Na co zwrócić uwagę?

    Tryb AHCI, czy NativeIDE w biosie masz ustawiony?
    daniello1704 napisał:
    jedyna operacja to próba sklonowania dysku C z systemem na dysk przenośny usb po której zmieniło mi format dysku przenośnego na RAW i nie mogę odczytać danych.

    Dane na dysku źródłowym mogą być szyfrowane sprzętowo - jeśli tak - nie będziesz mógł ich odczytać z dysku usb.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Jaki jest obecnie status systemu na dysku WD5000AAKX?
    Sprawdź jaki tryb pracy masz ustawiony w bios IDE czy AHCI. Spróbuj właczyć AHCI i wejść w tryb awaryjny F8.

    0
  • #16 12 Lip 2014 13:58
    daniello1704
    Poziom 21  

    Jest ustawione Native IDE w biosie.
    Zmieniłem na ahci ale tryb awaryjny nie uruchamia się .
    Poza tym w tym trybie gdy z botowalnej płytki wybieram opcję załaduj system win7 z dysku twardego system zaczyna się lądować i restartuje komputer. Po ponownej zmianie na IDE system startuje.
    Przypominam że obie operacje ładowania systemu odpalam z płyty live cd bo
    gdy pierwszy ustawię dysk twardy nie chce ładować systemu .

    Panowie dla mnie priorytetem jest odzyskanie danych z dysku na usb . Czym to mogę ugryźć?

    0
  • #17 12 Lip 2014 15:02
    safbot1st
    Poziom 43  

    daniello1704 napisał:
    Panowie dla mnie priorytetem jest odzyskanie danych z dysku na usb .

    Jak mówię - dane mogą być zaszyfrowane i nic się nie da z nimi zrobić.
    Jeśli to wina samego dysku usb proponuję wyjąć go z obudowy i podłączyć jak każdy inny dysk do komputera - taśmą sygnałową i przewodem zasilającym.

    0
  • #18 12 Lip 2014 15:46
    daniello1704
    Poziom 21  

    Szukałem alternatyw w google czy programem test disk coś zdziałam?

    0
  • #19 12 Lip 2014 16:13
    linuks
    Spec od komputerów

    Klonowanie robiłeś dysk-dysk na dysk USB czy do pliku ?
    Jakie dane chcesz odzyskać z dysku USB te które były wcześniej czy te sklonowane ?
    Tak piszesz ,że trudno się zorientować.
    Pozdrawiam.

    0
  • #20 12 Lip 2014 18:58
    daniello1704
    Poziom 21  

    Klonowałem dysk systemowy C, a docelowe miejsce kopii to mój dysk usb przenośny wd elements .
    To co klonowałem mi nie jest potrzebne - chce po prostu odczytać pozostałe dane które są dla mnie ważne i były już wcześniej na dysku (jest ich dużo ok 500Gb).

    0
  • #21 12 Lip 2014 19:39
    linuks
    Spec od komputerów

    Jeżeli klonowałeś dysk-dysk a nie do pliku to nadpisałeś dane i będzie bardzo trudno coś odzyskać. Jeżeli klonowałeś dysk-plik to dane nie powinny zniknąć. Z tego co piszesz to klonowałeś prawdopodobnie dysk-dysk i nadpisanych danych już nie odzyskasz bo jest to fizycznie nie możliwe. Ile było partycji na dysku USB ?
    Napisz jak klonowałeś (dysk-dysk czy dysk-plik) dla pewności to postaram się pomóc uratować przynajmniej część danych. Masz pusty dysk odpowiedniej wielkości na zapisanie odzyskanych plików ?
    Pozdrawiam.

    Dodano po 5 [minuty]:

    daniello1704 napisał:


    Teraz martwię się o dane na tym dysku przenośnym usb bo po klonowaniu dysku systemowego programem Clone disk (opcja dysk to disk) nie wykrywa żadnych danych.

    Już wiem jak klonowałeś. Niestety dysk-dysk. Nadpisałeś dane i już ich nie odzyskasz. Kto Ci poradził takie klonowanie ???
    Ile było partycji na dysku USB ?

    0
  • #22 12 Lip 2014 19:53
    daniello1704
    Poziom 21  

    Nie było partycji tylko masę danych filmy, zdjęcia, programy bardzo dużo tego ... chyba się załamię jak nic nie odzyskam.
    Próbuję coś odzyskiwać programem Ease Us recowery . Niestety na razie wykrywa składniki kopi systemu i nic więcej. A po sformatowaniu nie ma szans na odzyskanie ?

    Niżej screen z tego, co odzyskał program. Na razie odzyskuje pliki klonu dysku C. Pytanie czy podczas klonowania zniszczyło wszystkie pozostałe dane?
    komputer nie odpala systemu windows 7

    Czy jeśli w menadżerze dysków zmienię mój dysk przenośny na dysk dynamiczny to coś zmieni?

    0
  • #23 12 Lip 2014 20:21
    WojtasJD
    VIP Zasłużony dla elektroda

    daniello1704 napisał:
    Klonowałem dysk systemowy C

    Źródło dla klonowania to C: <- partycja 97,56 GiB na WD5000AAKX i w dalszym ciągu masz tam swoje pliki?
    Niezły bajzel z partycjonowaniem masz na tym mniejszym dysku.
    Po co to całe klonowanie to nie wiem, można było tylko naprawić rozruch Windows 7.

    0
  • #24 12 Lip 2014 20:22
    safbot1st
    Poziom 43  

    daniello1704 napisał:
    Nie było partycji tylko masę danych filmy, zdjęcia, programy

    Z tego co właśnie napisałeś wynika, że niewiele wiesz o dyskach - stąd problemy.
    Nie powinieneś robić tego, co robisz, sam - postaramy się pomóc, ale musisz podać komplet informacji. Między innymi:
    - ile było partycji na dysku usb
    - co się dzieje z dyskiem, na którym były klonowane dane? Sformatowałeś go?

    0
  • #25 12 Lip 2014 20:27
    linuks
    Spec od komputerów

    Nie ma żadnych szans na odzyskanie nadpisanych plików.
    Możesz próbować odzyskać pliki tylko z obszaru który nie został nadpisany. W tej sytuacji czarno to widzę bo bardzo duży obszar dysku został nadpisany. Nic nie zmieniaj na tym dysku USB i NIc na nim nie zapisuj bo całkowicie stracisz szansę odzysku czegokolwiek.
    Pokaż fotkę z DMDE po szukaj NTFS.
    Odzysk danych
    DMDE
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2341359-30.html
    testdisk
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=11122592#11122592
    photorec
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=12918296#12918296
    Jeżeli będziesz miał szczęście to może coś odzyskasz. Niewielka szansa bo była na dysku USB jedna partycja i bardzo duży obszar dysku został nadpisany.
    Pozdrawiam.

    Fajne cytaty z forum :)

    1
  • #26 12 Lip 2014 20:36
    daniello1704
    Poziom 21  

    safbot1st napisał:
    daniello1704 napisał:
    Nie było partycji tylko masę danych filmy, zdjęcia, programy

    Z tego co właśnie napisałeś wynika, że niewiele wiesz o dyskach - stąd problemy.
    Nie powinieneś robić tego, co robisz, sam - postaramy się pomóc, ale musisz podać komplet informacji. Między innymi:
    - ile było partycji na dysku usb
    - co się dzieje z dyskiem, na którym były klonowane dane? Sformatowałeś go?

    Na dysku przenośnym były dane posegregowane w folderach np programy zdjęcia filmy itp. Dysk na który były klonowane dane jest nieformatowany i wykrywany jako format Raw -system prosi o formatowanie bo nie czyta tego. Na razie wstrzymałem się z formatowaniem bo myślałem, że uda się przywrócić format ntfs. Nie wiedziałem jakie konsekwencje pociągnie klonowanie. Klonowałem programem CloneDISK który był zapisany na live cd Hiren's BootCD 15,2.
    Ktoś pisał w innym wątku, że w tym pakiecie live cd są programy do przywrócenia dysku lecz ja się mało w tym orientuję.

    0
  • #28 12 Lip 2014 21:12
    daniello1704
    Poziom 21  

    komputer nie odpala systemu windows 7
    Na razie wyszukuje ntfs.
    Zaraz wrzucę więcej screenów
    komputer nie odpala systemu windows 7

    0
  • #29 12 Lip 2014 22:07
    linuks
    Spec od komputerów

    Brak MFT i MFT mirror. Zostaje odzysk po sygnaturach photorecem.
    Pozdrawiam

    0
  • #30 12 Lip 2014 22:15
    daniello1704
    Poziom 21  

    Dziękuję Panu serdecznie za chęć pomocy!
    Co myślicie o wysłaniu danych z dyskiem do jakiegoś zakładu w którym odzyskują dane?

    0