Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

lenovo p780 - brak zasiegu, brak gniazda anteny

12 Lip 2014 18:17 10200 26
  • Poziom 9  
    Cześć wam,
    otóż zakupiłem p780 i jak większość mam problem z zasięgiem.
    Zmieniałem modemy, nic nie pomogło więc zacząłem grzebać głębiej w czeluściach rosyjskiego netu.
    Pomyślałem że wepnę kabel w miejsce gniazda antenowego(zgodnie z tym co polecali bracia Rosjanie). Jakie było moje zaskoczenie gdy zobaczyłem że nie mam gniazda antenowego(na antenę zewnętrzną)...
    Popatrzcie:
    -tak powinno wyglądać:
    lenovo p780 - brak zasiegu, brak gniazda anteny
    a tak wygląda u mnie:
    lenovo p780 - brak zasiegu, brak gniazda anteny
    Co o tym sądzicie?
    I po co jest tam to czerwone coś? (klej?) Czy da się to usunąć żeby zamiast tego z powrotem umieścić tam gniazdo? Obstawiam że ktoś był z tym w serwisie i usunęli to gniazdo które rzekomo robi zwarcie.
    Na różnych sim jest tak samo. Zasięg jest ale słaby strasznie, tak do 2km od nadajnika, tam gdzie normalnie telefony tracą 1 kreskę.

  • Poziom 43  
    Który już raz zakładasz ten sam temat? Prócz tego, jak w telefonie można zmienić modem? Sprawdzałeś na kartach innych operatorów? Gniazdo antenowe jest na płycie jeśli nie widzisz.
  • Poziom 9  
    2 raz.
    W tych lenovo można podmienić plik modem.img, w którym są sterowniki odpowiedzialne za zasięg. Ja wgrałem te na których zasięg jest największy. Na różnych kartach zasięg tak samo.
    Do 2 km od nadajnika jest spoko, a później wystarczy ręką przykryć telefon i zasięg znika.
    Widziałeś obydwa zdjęcia? Porównaj je. Na tym moim w miejscu jednego gniazda jest... no właśnie, co to jest to czerwone? jest lekko przezroczyste i twarde jak skała. W tym miejscu powinno być gniazdo antenowe do którego wg rosyjskiego forum wystarczy włożyć kawałek kabla i zasięg jest normalny.

  • Poziom 43  
    Gniazdo masz pod tym czerwonym, na tamtym zdjęciu niewiele widać. Spróbuj w ustawieniach wymusić tryb GSM(900/1800) i zobacz wtedy jak telefon będzie się zachowywał.
  • Poziom 9  
    Na tym zdj z chińskimi znaczkami widać w tamtym miejscu 2 gniazda. Jedno jest podłączone do anteny(tej wewnętrznej), a drugie powinno być do anteny zewnętrznej.
    W tych telefonach słaby zasięg to częsty problem.
    No i ja go kupiłem z myślą, żeby w to miejsce dać ten kawałek kabla, tak jak pisali na rosyjskich forach. Ponoć 100% skuteczności.
    Na gsm, wcdma, auto jest tak samo, już próbowałem.

    @edit
    znalazłem wyraźniejsze zdjęcie:
    lenovo p780 - brak zasiegu, brak gniazda anteny
    Po prawej stronie widać 2 gniazda. U mnie jest tylko 1 i to czerwone "coś".
    To czerwone to klej? Da się to usunąć jakoś prosto?
  • Poziom 11  
    Mam ten sam problem. Podmiany plików modem.img nic nie dają. U mnie zasięg zaczął gubić sam z siebie po miesiącu użytkowania, wcześniej było ok. Jak się z tym uporasz to proszę Cię daj znać.
  • Poziom 9  
    Na rosyjskich forach piszą żeby włożyć kabelek w gniazdo anteny. Zobacz czy u Ciebie pomoże i jakbyś mógł to zrób zdjęcie jak u Ciebie wygląda to gniazdo bo u mnie jak na zdjęciu = brak jednego. Powinny być dwa. Jedno powinno być widać przez otwór w obudowie.
  • Poziom 11  
    U mnie są oba gniazda (nie mam pojęcia do czego te drugie obok aparatu). Kabelek nic nie zmienia, zasięg skacze z nim i bez niego tak samo. Mam full, po chwili spada po jednej kresce do zera, i np. nie ma 3h zasięgu, potem robią się 2 kreski i tak w kółko. Męczę się z tym już z miesiąc, przegrzebałem wszystkie te rosyjskie fora, wszystkie modemy sprawdzałem i nic..
  • Poziom 9  
    Na różnych kartach sim? Na różnych softach(chińskie, rosyjskie, etc)?
    To obok aparatu to do WiFi antena zewnętrzna i wewnętrzna.
    U Ciebie chociaż było normalnie, u mnei od początku zasięg ledwo co.
  • Poziom 11  
    Tak na wszystkich simach, na softach ROW123 i 124 i na Life. Na różnych wersjach modemu. Teraz będę próbował kit kata, ale myślę że to nie soft :/. Z poczatku telefon działał, zasięg był tylko na 3g/2g slocie, w drugim nie było, po miesiącu zaczął tracić zasięg i dopiero wtedy bawiłem się z podmianą modemu, przeinstalowywałem softa pare razy. Teraz widzi obie karty sim ale gubi non stop zasięg, a raczej rzadko kiedy w ogóle jest..
  • Poziom 9  
    Byłeś z tym w serwisie? Mi powiedzieli, że to prawdopodobnie końcówka mocy więc naprawa raczej nieopłacalna, ze względu na brak części zamiennych.
  • Poziom 11  
    Nie byłem. Jakiś serwis na poziomie? Zostaje opcja wysłać do chińczyka, żeby oddał na gwarancje? Co wiąże się z inwestycją w przesyłkę, oczekiwaniem pewnie koło 3 miesięcy jak nie lepiej, i uczciwością chińczyka..
  • Poziom 9  
    Wątpię żeby uznali gwarancję skoro tel był otwierany -> w moim przypadku.
    Właśnie serwis taki miejscowy jakiś, może jak będę miał czas to ogarnę gdzieś dalej jakiś lepszy.
  • Poziom 11  
    Chciałem przeinstalować system z powrotem na row124 i teraz w ogóle mi windows raz wykrywa raz nie. I FlashTool nie startuje. Wie ktoś ocb?

    A co do tematu to rozumiem że ta końcówka mocy jest na płycie głównej, czyli została możliwość wymienić płytę. Sprawdzałem, najtaniej 150$. Nie mało.
  • Poziom 9  
    Z softem Ci nie pomogę, bo ja tez korzystam z flash tool.
    Robiłem wg tego poradnika: Link

    Tak, końcówka jest na płycie, więc lipa :(

    Tutaj ktoś napisał, że oddał tel na gwarancję i wgrali mu innego softa i modem i bangla.
  • Poziom 11  
    Mam teraz ten soft, co w tym temacie co podałeś - Vibe 1.5 z tym samym basebandem - v101. I rzeczywiście jakoś lepiej jest mam zasięg i rzadko kiedy skaczę, czasem jednak spadnie do 1 kreski i świeżo po włączeniu tel, zasięg trochę wariuje, ale po kilku(nastu) minutach się uspokaja i jakoś śmiga, jednak zdarza się że zasięg gubi. Ale o dziwo widać poprawę, czy to możliwe, że to wina softa?

    Dzwoniłem też do serwisu we Włocławku. Powiedzieli, że poza przesyłką taka naprawa 45zł i nie wiedzą czy zrobią do póki nie zobaczą, ale serwisują Lenovo, przez tel podali cenę. Diagnoza za darmo tylko poniósłbym koszty wysyłki 30-40zł ale chyba to sprawdzę, jeszcze zaobserwuje przez kilka dni co się dzieje z tym zasięgiem. Dam znać jak coś :).
  • Poziom 9  
    o to super wiadomość, mógłbyś podrzucić linka do softu ?
    W porównaniu do innych telefonów to jak wypada zasięg? tak samo?
  • Poziom 11  
    W porównaniu do innych softów wydaje mi się, że jest poprawa. Jednak po dłuższym użytkowaniu widzę, że co jakiś czas tracę zasięg ale zdarza się to jakby rzadziej niz na poprzednich romach, i kreski nie skaczą tylko mam full albo 0. A przynajmniej na razie tak mi się wydaje. Link do roma, tutaj jest jakiś zmodyfikowany ja pobierałem czysty też gdzieś z xda. Spróbuję jeszcze podmienić plik modem a jak nic to nie da, to w następnym tygodniu wysyłam im do serwisu.
  • Poziom 9  
    ale jak masz 2 telefony z tej samej sieci koło siebie to jak wygląda kwestia zasięgu? spada równomiernie, czy w lenovo jest słabszy?
  • Poziom 11  
    Taki sam, ale np teraz wziąłem Lenovo do ręki i zasięg zgubił na jednym simie, na drugim full bez jednej kreski, a na drugim telefonie full. Także nie wiem już. Lepiej działa, ale nie działa..
  • Poziom 9  
    Jak zwykły telefon ma powiedzmy 40% zasięgu, to lenovo ile? Dałbyś rade sprawdzić?
  • Poziom 11  
    Zwykły telefon ma pełny zasięg w normalnych miejsach tzn. jak jestem w domu, w pracy, na zewnątrz. W tym czasie Lenovo ma full zasięg ale zdarza się, że nie ma go wcale, albo jest tylko na jednej karcie sim. Więc dalej działa jak chce.
  • Poziom 9  
    dogrywałeś modem? U mnie po wgraniu tego ROMu baseband jest v52.
  • Poziom 11  
    Nie dogrywałem bo mam błędy w TRWP jak próbuję. Bo ten link co podałem to rom już zmodyfikowany, widocznie baseband też podmieniony, rozumiem, że v52 nic u Ciebie nie zmienia?
  • Poziom 9  
    zmieniłem teraz na
    Cytat:
    Kit Kat 4.4.2 VIBEUI_1.5_baralajbi wersja 4GB

    i mam ten sam baseband co Ty, ale zasięg mierny... tam gdzie inne tel mają po 80-100% ten ma 10-30%.
    Obawiam się że u mnie to może być już uszkodzenie mechaniczne, albo po prostu padła końcówka mocy na antenie.
  • Poziom 11  
    Stary nie wiem co się stało, ale mam już zasięg normalnie. Mam Vibe'a i zamierzałem dograć modem, w TRWP był błąd i znalazłem coś takiego:

    Cytat:
    Step 1: Launch into TWRP
    Step 2: Select Mount
    Step 3: Hookup phone to computer (Windows 7)
    Step 4: Click Mount with TWRP
    Step 5: Formatted mounted drive as FAT32 via Windows standard format tool
    Step 6: Reboot Phone
    Step 7: Everything works


    Czyli formatowanie karty sd. Modemu już nie podmieniałem, a od tego czasu zasięg mam prawie wszędzie full, czasem bez jednej kreski. Od przedwczoraj. Zdarzy się, że zgubie na jednym simie zasięg (bardzo rzadko, może ze 2 razy) i po 2-3 sekundach znowu full. Co lepsze, kiedy od nowości tel działał mi tylko na 1 simie ale zawsze był zasięg (bez podmian roma i modemu), to gdy byłem w pewnej wiosce na zadupiu nie miałem tam nigdy zasięgu. Wczoraj byłem na tym zadupiu i 1-2 kreski, czasami wcale, ale wykonałem 2 połączenia po około 30 sekund i nie było żadnych zakłóceń. Także Lenovo działa lepiej niż od nowości. Sam nie wiem już od czego. Po instalacji Vibe'a nie było tak kolorowo, ale widoczna była poprawa. Ale po tym formacie sd jakby się zmieniło. Nie wiem co to ma wspólnego z zasięgiem, ale Lenovo naprawiony.

    EDIT:

    Po tygodniu - dwóch wszystko wróciło. Odesłałem do serwisu we Włocławku, stwierdzili uszkodzenie płyty głównej czyli wydatek rzędu 150$. Ja sobie już odpuszczam, będzie użytkowany jako tablet.. A firma Lenovo nie zagości już w moim domu (nie tylko ze względu na ten smartfon, ale na całokształt) :).
  • Poziom 9  
    Mam taką teorię, że ten oryginalny kabelek USB jest bardzo sztywny i to on jest odpowiedzialny za jakieś uszkodzenia mechaniczne płyty głównej. Jak ładuję swojego p780 to widzę że traci zasięg, a jak odłączę to normalnie łapie.