Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
OptexOptex
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ASRock Z77 EXTREME 4 I7 3770K - Komputer resetuje się, kernel power, błąd 55

13 Lip 2014 11:21 3510 20
  • Poziom 11  
    Witam,
    Złożyłem nowy komputer i mam następujący problem, ponieważ komputer resetuje się w różnych momentach a następnie uruchamia się ponownie. Zaznaczam, że nieraz komputer potrafi działać kilka dni normalnie i nic się nie dzieje a czasem potrafi się zresetować raz bądź kilka razy na dzień.

    W dzienniku zdarzeń mam następujący błąd:
    Code:

    - <Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
    - <System>
      <Provider Name="Microsoft-Windows-Kernel-Power" Guid="{331C3B3A-2005-44C2-AC5E-77220C37D6B4}" />
      <EventID>41</EventID>
      <Version>3</Version>
      <Level>1</Level>
      <Task>63</Task>
      <Opcode>0</Opcode>
      <Keywords>0x8000000000000002</Keywords>
      <TimeCreated SystemTime="2014-07-11T22:27:38.016438100Z" />
      <EventRecordID>2427</EventRecordID>
      <Correlation />
      <Execution ProcessID="4" ThreadID="8" />
      <Channel>System</Channel>
      <Computer>Lukasz-Komputer</Computer>
      <Security UserID="S-1-5-18" />
      </System>
    - <EventData>
      <Data Name="BugcheckCode">0</Data>
      <Data Name="BugcheckParameter1">0x0</Data>
      <Data Name="BugcheckParameter2">0x0</Data>
      <Data Name="BugcheckParameter3">0x0</Data>
      <Data Name="BugcheckParameter4">0x0</Data>
      <Data Name="SleepInProgress">0</Data>
      <Data Name="PowerButtonTimestamp">0</Data>
      <Data Name="BootAppStatus">0</Data>
      </EventData>
      </Event>


    Mówię od razu, że nie zostaje generowany plik minidump, następuje po prostu reset i komputer uruchamia się ponownie.

    Poniżej konfiguracja sprzętu:
    Code:

    Komputer   
    Typ komputera   Komputer z procesorem x64 obsługujący interfejs ACPI
    System operacyjny   Microsoft Windows 8.1 Professional
    Internet Explorer   11.0.9600.17207
    DirectX   DirectX 11.2
       
    Płyta główna   
    Typ procesora   QuadCore Intel Core i7-3770K, 3800 MHz (38 x 100)
    Nazwa płyty głównej   ASRock Z77 Extreme4  (2 PCI, 2 PCI-E x1, 2 PCI-E x16, 4 DDR3 DIMM, Audio, Video, Gigabit LAN)
    Mikroukład płyty głównej   Intel Panther Point Z77, Intel Ivy Bridge
    Pamięć fizyczna   8075 MB  (DDR3-1600 DDR3 SDRAM)
    DIMM2: Kingston HyperX KHX1600C9D3/4GX   4 GB DDR3-1600 DDR3 SDRAM  (11-11-11-28 @ 800 MHz)  (10-10-10-27 @ 761 MHz)  (9-9-9-24 @ 685 MHz)  (8-8-8-22 @ 609 MHz)  (7-7-7-19 @ 533 MHz)  (6-6-6-16 @ 457 MHz)
    DIMM4: Kingston HyperX KHX1600C9D3/4GX   4 GB DDR3-1600 DDR3 SDRAM  (11-11-11-28 @ 800 MHz)  (10-10-10-27 @ 761 MHz)  (9-9-9-24 @ 685 MHz)  (8-8-8-22 @ 609 MHz)  (7-7-7-19 @ 533 MHz)  (6-6-6-16 @ 457 MHz)
    Typ BIOS'u   AMI (07/11/2013)
       
    Ekran   
    Karta wideo   AMD Radeon HD 6800 Series  (1 GB)
    Karta wideo   Intel(R) HD Graphics 4000  (2112 MB)
    Akcelerator 3D   AMD Radeon HD 6850 (Barts)
    Akcelerator 3D   Intel HD Graphics 4000
    Monitor   LG W2261 (Digital)  [22" LCD]  (1911190296)
       
    Multimedia   
    Karta dźwiękowa   ATI Radeon HDMI @ AMD Barts/Blackcomb - High Definition Audio Controller
    Karta dźwiękowa   Intel Panther Point HDMI @ Intel Panther Point PCH - High Definition Audio Controller [C-1]
    Karta dźwiękowa   Realtek ALC899 @ Intel Panther Point PCH - High Definition Audio Controller [C-1]
       
    Magazyn   
    Kontroler IDE   Intel(R) 7 Series/C216 Chipset Family SATA AHCI Controller - 1E02
    Kontroler IDE   Standardowy kontroler SATA AHCI
    Sterownik magazynowania   Kontroler miejsc do magazynowania firmy Microsoft
    Dysk fizyczny   SAMSUNG HD753LJ  (750 GB, 7200 RPM, SATA-II)
    Napęd dysków optycznych   ATAPI iHAS120   X  (DVD+R9:8x, DVD-R9:8x, DVD+RW:20x/8x, DVD-RW:20x/6x, DVD-RAM:12x, DVD-ROM:16x, CD:48x/32x/48x DVD+RW/DVD-RW/DVD-RAM)
    Status dysków SMART   OK
       
    Urządzenia wejściowe   
    Klawiatura   Standardowa klawiatura PS/2
    Mysz   Ergo 525V Laser
       
    Sieć   
    Karta sieciowa   Broadcom NetLink (TM) Gigabit Ethernet  (192.168.1.6)
       
    Urządzenia zewnętrzne   
    Kontroler USB2   Intel Panther Point PCH - USB 2.0 EHCI Controller #1 [C-1]
    Kontroler USB2   Intel Panther Point PCH - USB 2.0 EHCI Controller #2 [C-1]
    Kontroler USB3   ASMedia ASM1042 USB 3.0 xHCI Controller
    Kontroler USB3   Intel Panther Point PCH - USB 3.0 xHCI Controller [C-1]
    Urządzenie USB   Ergo 525V Laser Enhanced Device
    Urządzenie USB   Microsoft® LifeCam HD-3000
    Urządzenie USB   Scarlett 2i4 USB
    Urządzenie USB   Urządzenie kompozytowe USB


    Co zostało sprawdzone?

    1. Ponieważ mam interface Focusrite Scarlet 2i4, więc pierwsze co to odłączenie interface - PROBLEM NADAL WYSTĘPUJE
    2. Wyłącznie pozostałych kart muzycznych (AMD HD AUDIO oraz INTEL AUDIO) oraz odinstalowanie sterowników - PROBLEM NADAL WYSTĘPUJE
    3. Przełączenie profilu zasilania na wydajny (wszystkie opcje USB, MINIMALNY STAN PROC) albo wyłączone albo ustawione na MAX - PROBLEM NADAL WYSTĘPUJE
    4. Wyłączenie w biosie DEEP SLEEP oraz S4 wyłączone - PROBLEM NADAL WYSTĘPUJE
    5. Bios zaktualizowany na najnowszy - PROBLEM NADAL WYSTĘPUJE
    6. Sterowniki najnowsze ze strony producenta - PROBLEM NADAL WYSTĘPUJE
    7. Najpierw był zainstalowany Windows 7 x64 Ultimate (żeby wyeliminować błąd systemu zainstalowałem Windows 8.1 x64 Professional) - PROBLEM NADAL WYSTĘPUJE
    8. Karta graficzna, dysk, oraz zasilacz są ze starego komputera (RADEON 6850, DYSK SAMSUNG, ZASILACH CHIEFTEC CFT-500-A12S), nie było żadnych problemów na starej płycie głównej, podzespoły działały od początku poprawnie, nigdy nie miałem z nimi problemu.

    Zrobiłem również testy:
    1. Temperatury w spoczynku poniżej (w stresie żadna temperatura nie przekracza 77-78stopni):
    ASRock Z77 EXTREME 4 I7 3770K - Komputer resetuje się, kernel power, błąd 55

    2. Skanowanie dysku (nie mam bad sektorów), poniżej umieszczam jeszcze informacje z CRYSTAL DISK INFO:
    ASRock Z77 EXTREME 4 I7 3770K - Komputer resetuje się, kernel power, błąd 55

    3. MEMTEST puszczony na noc, przeszło 6 testów, nie wykryto błędów.

    4. Testy różnymi programami w stresie, komputer pracuje stabilnie nie przegrzewa się nie resetuje się z powodu obciążenia.

    Dzisiaj rano przeniosłem komputer na inne mieszkanie, po podłączeniu wszystkiego i włączeniu, komputer złapał BOOT LOOP (ekran czarny, komputer się uruchamiał i resetował w kółko), na płycie KOD 55 (błąd pamięci) trwało to około 2 min, następnie odłączyłem dysk twardy, cd-rom, klawiatury, myszki (po prostu wszystko, oprócz monitora) - DALEJ BOOT LOOP.
    Wyłączyłem komputer, odczekałem chwilę, podłączyłem jeszcze raz wszystkie elementy i włączyłem, uruchomił się normalnie. W dziennku zdarzeń dalej błąd KERNEL POWER taki jak na początku posta z tym że doszła ta linia:
    Code:
    <Data Name="SleepInProgress">6</Data> 


    Sprawdziłem jeszcze socket w celu wyeliminowania krzywych nóżek, poniżej zdjęcie:
    ASRock Z77 EXTREME 4 I7 3770K - Komputer resetuje się, kernel power, błąd 55

    Proszę o pomoc co to może być?, zaznaczam, że szukałem wszędzie, duża ilość ludzi ma podobne objawy z tym, że różne elementy powodują problemy (próbowałem wszystkiego co znalazłem na internecie, niestety problem dalej występuje), Płyta główna, procesor i pamięć są na gwarancji (kupione jakieś 3 miesiące temu).

    Dziękuję wszystkim zainteresowanym tematem.

    EDIT:
    Przed chwilą podczas czytania posta nastąpił dalej reset po dwóch dniach działania:
    Poniżej umieszczam błędy z dziennika:
    Code:
    - <Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
    
    - <System>
      <Provider Name="EventLog" />
      <EventID Qualifiers="32768">6008</EventID>
      <Level>2</Level>
      <Task>0</Task>
      <Keywords>0x80000000000000</Keywords>
      <TimeCreated SystemTime="2014-07-13T09:56:53.000000000Z" />
      <EventRecordID>2866</EventRecordID>
      <Channel>System</Channel>
      <Computer>Lukasz-Komputer</Computer>
      <Security />
      </System>
    - <EventData>
      <Data>11:55:59</Data>
      <Data>‎2014-‎07-‎13</Data>
      <Data />
      <Data />
      <Data>6793</Data>
      <Data />
      <Data />
      <Binary>DE07070000000D000B0037003B002B02DE07070000000D00090037003B002B023C0000003C000000000000000000000000000000000000000100000000000000</Binary>
      </EventData>
      </Event>


    Code:
    - <Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
    
    - <System>
      <Provider Name="Microsoft-Windows-Kernel-Power" Guid="{331C3B3A-2005-44C2-AC5E-77220C37D6B4}" />
      <EventID>41</EventID>
      <Version>3</Version>
      <Level>1</Level>
      <Task>63</Task>
      <Opcode>0</Opcode>
      <Keywords>0x8000000000000002</Keywords>
      <TimeCreated SystemTime="2014-07-13T09:56:43.000634000Z" />
      <EventRecordID>2881</EventRecordID>
      <Correlation />
      <Execution ProcessID="4" ThreadID="8" />
      <Channel>System</Channel>
      <Computer>Lukasz-Komputer</Computer>
      <Security UserID="S-1-5-18" />
      </System>
    - <EventData>
      <Data Name="BugcheckCode">0</Data>
      <Data Name="BugcheckParameter1">0x0</Data>
      <Data Name="BugcheckParameter2">0x0</Data>
      <Data Name="BugcheckParameter3">0x0</Data>
      <Data Name="BugcheckParameter4">0x0</Data>
      <Data Name="SleepInProgress">0</Data>
      <Data Name="PowerButtonTimestamp">0</Data>
      <Data Name="BootAppStatus">0</Data>
      </EventData>
      </Event>


    Code:
    - <Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
    
    - <System>
      <Provider Name="Microsoft-Windows-Eventlog" Guid="{fc65ddd8-d6ef-4962-83d5-6e5cfe9ce148}" />
      <EventID>1101</EventID>
      <Version>0</Version>
      <Level>2</Level>
      <Task>101</Task>
      <Opcode>0</Opcode>
      <Keywords>0x4020000000000000</Keywords>
      <TimeCreated SystemTime="2014-07-13T09:56:55.546678600Z" />
      <EventRecordID>12214</EventRecordID>
      <Correlation />
      <Execution ProcessID="992" ThreadID="768" />
      <Channel>Security</Channel>
      <Computer>Lukasz-Komputer</Computer>
      <Security />
      </System>
    - <UserData>
    - <AuditEventsDropped xmlns="http://manifests.microsoft.com/win/2004/08/windows/eventlog">
      <Reason>0</Reason>
      </AuditEventsDropped>
      </UserData>
      </Event>


    Code:
    - <Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
    
    - <System>
      <Provider Name="Microsoft-Windows-Kernel-PnP" Guid="{9C205A39-1250-487D-ABD7-E831C6290539}" />
      <EventID>219</EventID>
      <Version>0</Version>
      <Level>3</Level>
      <Task>212</Task>
      <Opcode>0</Opcode>
      <Keywords>0x8000000000000000</Keywords>
      <TimeCreated SystemTime="2014-07-13T09:57:11.743517400Z" />
      <EventRecordID>2901</EventRecordID>
      <Correlation />
      <Execution ProcessID="4" ThreadID="168" />
      <Channel>System</Channel>
      <Computer>Lukasz-Komputer</Computer>
      <Security UserID="S-1-5-18" />
      </System>
    - <EventData>
      <Data Name="DriverNameLength">70</Data>
      <Data Name="DriverName">SWD\WPDBUSENUM\{8c5bb593-094a-11e4-826a-806e6f6e6963}#0000001900100000</Data>
      <Data Name="Status">3221226341</Data>
      <Data Name="FailureNameLength">14</Data>
      <Data Name="FailureName">\Driver\WudfRd</Data>
      <Data Name="Version">0</Data>
      </EventData>
      </Event>
  • OptexOptex
  • Poziom 38  
    scaolin napisał:
    Poniżej konfiguracja sprzętu:
    Jakoś widzę tylko masę niepotrzebnych informacji. Nie można normalnie wypisać? Próbował koleha na innym zasilaczu?
  • OptexOptex
  • Poziom 11  
    Witam,
    nie próbowałem na innym zasilaczu, ale próbowałem ten zasilacz na innym komputerze i problem na nim nie występował. Dysk oraz karta graficzna również testowane na innym komputerze i problem nie występuje.

    Pozdrawiam
  • Poziom 43  
    Wyjmij te 2 kości pamięci i włóż 1 z nich w slot nr1.
    Wykonaj reset cmos.
    Testuj czy zresetuje się na takim ustawieniu.

    Odpal HWmonitor i OCCT na 10minut i wklej screena z HWmonitor.

    Wyjmij tego Radeona 6850 i pracuj chwilę na "integrze", sprawdź, czy resety występują, jeśli ustaną może to być kwestia zasilacza:
    scaolin napisał:
    nie próbowałem na innym zasilaczu

    Spróbuj, bo objawy przypominają problem z zasilaniem. To, że zasilacz pracował prawidłowo z innym zestawem nie oznacza, że "poradzi sobie" z nowym (nawet jeśli z naklejki i jego teoretycznej mocy w W wynika co innego - kwestia konstrukcji i inn.).

    Pomierz:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html
  • Poziom 11  
    Witam,
    poniżej screen:
    ASRock Z77 EXTREME 4 I7 3770K - Komputer resetuje się, kernel power, błąd 55

    Na chwilę obecną nie mam innego zasilacza, żeby spróbować podmienić.
    Kości były testowane w trybie Single Channel (B1 B2) i Dual channel (B2 A2).

    Jeżeli będzie trzeba pomierzyć napięcia to pożyczę miernik wieczorem i wkleję pomiary.

    W załączniku wykresy.

    Pozdrawiam
  • Poziom 43  
    Zerknij na "specsy":
    http://ark.intel.com/pl/products/65523/Intel-Core-i7-3770K-Processor-8M-Cache-up-to-3_90-GHz
    Przy tak niskim T-case (64 stopnie) od Intela, 81 stopni w stresie to o 17 stopni za dużo.
    Zrób coś z tym chłodzeniem, popraw montaż, czy co...
    ps. HWmonitor podaje nieprawidłowe rpm na sysfan. Spróbuj wyłączyć Q-fan na sysfan w bios = Disabled.
  • Poziom 11  
    Witam,
    T-case jest to sensor umieszczony przy heatspreader jego temperatura jest niższa o około 10-20stopni niż temperatury rdzeni, w programach jest to sensor: CPUTIN a tutaj widzę temp: 53 stopnie, więc myślę że jestem w garnicy jeszcze.

    Temperatury rdzeni, około 80stopni to przy tym procesorze tak jest (mniejsza powierzchnia rdzenia i heatspreader).

    Chłodzenie założone to FREEZER PRO, ale mogę założyć boxa jeżeli to coś zmieni.

    Pozdrawiam
  • Poziom 43  
    Ja miałem pomysły, ale autor i tak zrobił po swojemu:
    safbot1st napisał:
    Wyjmij te 2 kości pamięci i włóż 1 z nich w slot nr1.
    Wykonaj reset cmos.
    Testuj czy zresetuje się na takim ustawieniu.

    scaolin napisał:
    Kości były testowane w trybie Single Channel (B1 B2) i Dual channel (B2 A2).

    Ja nie pytałem czy były testowane, czy nie, bo z doświadczenia wiem, że kości przechodzące memtest "umieją" zawieszać sprzęt.
    Dlatego prosiłem o 1 (słownie jedną) sztukę w slot #1. Chodziło mi o to, czy będzie się tak zawieszał.

    safbot1st napisał:
    Przy tak niskim T-case (64 stopnie) od Intela, 81 stopni w stresie to o 17 stopni za dużo.
    Zrób coś z tym chłodzeniem, popraw montaż, czy co...

    Ja stwierdziłem, że temperatura cpu jest za wysoka, autor swoje:
    scaolin napisał:
    T-case jest to sensor umieszczony przy heatspreader jego temperatura jest niższa o około 10-20stopni niż temperatury rdzeni, w programach jest to sensor: CPUTIN a tutaj widzę temp: 53 stopnie, więc myślę że jestem w garnicy jeszcze.

    Rozumiem, że heatspreader jest tak bardzo oddalony od rdzeni, że różnica temperatur między nimi może dojść do 14 stopni?
    EDIT: A co to jest wg. autora za wskazanie "Package" w HWmonitor (najwyższe - 83 stopnie)?

    Proponuję jeszcze to:
    safbot1st napisał:
    Wyjmij tego Radeona 6850 i pracuj chwilę na "integrze", sprawdź, czy resety występują

    w kwestii pomysłów. Zanim zaczniemy podawać kolejne...
  • Poziom 11  
    Witam,
    radeon wyjęty, z temperaturą chodziło tylko o to, że intel podaje w spec inną temp, rdzenie są oddalone od heatspredera bo wymyślili sobie że dadzą tam pastę termiczną dlatego są takie wysokie temp na tym procesorze (resety występują nawet przy przeglądaniu neta gdzie temp nie dochodzi nawet do 50stopni).

    Dzięki za uwagę przeprowadzam testy najpierw radeon.

    Pozdrawiam
  • Poziom 11  
    Witam,
    nie chcę zapeszać ale wszystko wskazuje na to, że winny był radeon, teraz pytanie (ponieważ przechodził wszystkie testy), to czy uszkodzona jest karta, slot na płycie czy winny był sterownik.
    drugą sprawą jest fakt, że mam teraz na diodzie PCH temp 65stopni w stanie spoczynku więc nie wiem czy jest okej (ta płyta z tym mostkiem tak ma) czy jest za wysoka.

    Jeszcze pytanie, skąd ściągnąć jakieś starsze sterowniki catalyst (na stronie amd są bodajże najnowsze wersje).

    Pozdrawiam
  • Poziom 28  
    Odpal http://www.nirsoft.net/utils/blue_screen_view.html i zobacz sobie co powoduje bsody, ewentualnie wrzuć pliki z katalogu minidump - najważniejsze to to na czerwonym tle.
    Mimo wszystko podejrzewam zasilacz, ciężko zmęczyć 550W na słabszym sprzęcie, dlatego wydaje mi się że na starej płycie nie miał się czym męczyć a tutaj i7 daje mu popalić.
    Na koniec - dziennik zdarzeń jest tutaj raczej bezużyteczny. Lepszym narzędziem do diagnostyki będzie jakiś linux i benchmark grafiki np http://www.geeks3d.com/20140304/gputest-0-7-0...w-fp64-opengl-4-test-and-online-gpu-database/ bo zmiana sterowników na starsze raczej nie pomoże, zwłaszcza że starsze sterowniki będą pod win7.
  • Poziom 11  
    Brodi napisał:
    Odpal http://www.nirsoft.net/utils/blue_screen_view.html i zobacz sobie co powoduje bsody, ewentualnie wrzuć pliki z katalogu minidump - najważniejsze to to na czerwonym tle.
    Mimo wszystko podejrzewam zasilacz, ciężko zmęczyć 550W na słabszym sprzęcie, dlatego wydaje mi się że na starej płycie nie miał się czym męczyć a tutaj i7 daje mu popalić.
    Na koniec - dziennik zdarzeń jest tutaj raczej bezużyteczny. Lepszym narzędziem do diagnostyki będzie jakiś linux i benchmark grafiki np http://www.geeks3d.com/20140304/gputest-0-7-0...w-fp64-opengl-4-test-and-online-gpu-database/ bo zmiana sterowników na starsze raczej nie pomoże, zwłaszcza że starsze sterowniki będą pod win7.


    Witam,
    pisałem już, że nie mam plików minidump, benchmarka robiłem na PCLINUXOS również, wszystko działa okej (resety następowały bez obciążenia, szczerze powiem jak grałem w gierkę np po kilka godzin to nigdy nie miałem reseta, a podczas przeglądania neta i słuchania foobara miałem najczęściej).

    7 i tak będzie, tego windowsa zainstalowałem w celach testowych tak jak i PCLINUXOS

    Pozdrawiam
  • Poziom 28  
    Z nowym kompem ciężko wróżyć :]
    Brak dumpów wskazywałby na szybki reset dysku spowodowany zanikiem zasilania albo walniętą płytę a tego bez podmiany płyty nie zdiagnozujesz, więc podmień jeszcze co możesz i jak to nic nie da to zostaje płyta.
    Możliwe że przy montażu za bardzo wygiąłeś płytę albo masz zbyt mocno dociśnięte chłodzenie.
    Miałem podobne przygody z bsodami na fm1 to wymienili mi płytę i procesor.
  • Poziom 11  
    Witam,
    dzięki za zainteresowanie, na chwile obecną jadę na zintegrowanej karcie graficznej i od 3 dni resetów nie ma, więc albo radeon albo zasilacz, spróbuję zareklamować radeona, bądź pożyczyć inną kartę, jeżeli to nic nie da zostanie zasilacz jeszcze do sprawdzenia. Moja sytuacja wymaga jednak czasu, bo jak pisałem komp potrafi działać przez kilka dni normalnie a później wali resetami, będę informował na bieżąco.

    Co do chłodzenia, patrzyłem na to jak sprawdzałem ząbki na sockecie, na pewno nie jest za bardzo dociśnięte, ta płyta ma stalowe wzmocnienie więc nawet chyba się nie da zrobić banana, pamięci też były testowane pojedynczo w każdym możliwym slocie.

    EDIT:
    Witam,
    no i dalej dziwny temat, wsadziłem z powrotem radeona i od dwóch dni brak resetów, komputer działa normalnie dzisiaj testuje trzeci dzień, wszystko wygląda okej, nie wiem już ocb...

    Pozdrawiam
  • Poziom 11  
    Witam,
    po ciężkich próbach wszystkiego, chyba rozwiązałem problem.

    Otóż wyłączyłem w biosie wszystkie opcje oszczędzania energii C-STATES, jak na razie od kilku dni wszystko działa w porządku.

    Więc problemem nie były: temperatury, zasilacz, pamięci czy krzywe nóżki tylko ustawienie C-STATES.

    Jeżeli by coś się zmieniło to dam jeszcze znać.

    Pozdrawiam
  • Poziom 25  
    scaolin napisał:
    Otóż wyłączyłem w biosie wszystkie opcje oszczędzania energii C-STATES, jak na razie od kilku dni wszystko działa w porządku.

    Czyli jednak winny zasilacz, tj. nie obsługuje najnowszych standardów ATX i dlatego resetował sprzęt :)
  • Poziom 11  
    Witam,
    można to tak nazwać, że zasilacz (bo nie obsługiwał opcji oszczędzania energii C-STATES), tylko interesuje mnie jedno pytanie:
    Dlaczego po wyciągnięciu karty graficznej, komputer działał normalnie? a z kartą resetował się?
  • Poziom 43  
    scaolin napisał:
    Dlaczego po wyciągnięciu karty graficznej, komputer działał normalnie? a z kartą resetował się?


    Przez zmniejszenie obciążenia zasilacza przez wyjęcie karty?
    Najlepiej po prostu pożycz markowy zasilacz od kogoś i będzie wszystko jasne.
  • Poziom 31  
    Przeczytałem pierwszy post i obstawiłem zasilacz... Zdaje się, że miałem nosa. Koniecznie dobry zasilacz do testu.
  • Poziom 11  
    Witam,
    do wczoraj problem nie występował, jednak wczoraj miałem dalej pierwszy restart od tamtego czasu (Kernel-Power).

    Opiszę wszystko żeby było zrozumiałe.

    Radek był podkręcony delikatnie przez OverDrive (920 1200 to działa tylko wtedy gdy grafika pracuje na najwyższych obrotach), podczas ściągania z internetu i słuchania muzyki komputer się zrestartował, nie było obciążenia ani proca ani grafiki.

    Dodam, że gdy grałem ostatnimi czasy na grach z podkręconą grafiką, nic złego się nie działo (a chwile grałem w Far Cry 4 itp.)

    Co zostało zrobione?
    - Zaktualizowałem wszystkie sterowniki (Driver Pack Solution),
    - Wyłączyłem OverDrive,
    - Wyłączyłem jeszcze w biosie Intel SpeedStep Tech.

    Narazie dalej testuję...

    Jeżeli nikt nie ma jeszcze jakiś pomysłów, niedługo kupię nowy zasilacz.

    Według spec na stronie:
    Spec

    ten model:
    Zasilacz

    jest kompatybilny z Hashwell, więc pewnie kupię jego.

    EDIT:
    Przyszedł nowy zasilacz, włożony, funkcje C-STATES i INTEL SPEED STEP włączone.

    Dalej testuje, od kilku dni nie ma żadnych problemów, w razie pojawienia się będę informował.

    Pozdrawiam.