Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zasilacz / prostownik 14,5V 7,5A

mas444 14 Jul 2014 12:31 7635 10
Suntrack
  • Przedstawiam mój prostownik/zasilacz o parametrach:
    Napięcie stałe płynnie regulowane 0 - 14,5V
    Prąd maksymalny 7,5A
    Urządzenie składa się z dwóch głównych sekcji.
    Pierwsza to zasilacz impulsowy 16V 7,5A pochodzący od laptopa.
    Druga to prosty regulator napięcia.
    Całość upakowana dość ciasno w plastikowej obudowie. Tranzystor mocy 2N3055 osadzony na radiatorze dodatkowo chłodzony dwoma wentylatorami fi 50mm.
    Zasada działania jest prosta. Napięcie z zasilacza impulsowego kierowane jest na układ regulacyjny zakończony modułem pomiarowym amperomierz, woltomierz. Regulacja napięcia wyjściowego w przypadku ładowania akumulatorów wymusza zmiany prądu.
    Konstrukcja nie jest może wyszukana, ale sprawdza się i działa poprawnie. Dzięki zastosowaniu gotowego zasilacza impulsowego uzyskałem duży prąd wyjściowy, przy niewielkich wymiarach urządzenia.
    Wyjście prostownika ma wymienny przewód, pozwalający w zależności od potrzeb podłączyć akumulator, lub sondy, czy małe krokodylki do zasilania innych urządzeń.
    Moduł pomiarowy zasilany jest z oddzielnego transformatora, aby wyeliminować zmiany napięcia, przy różnych obciążeniach.
    Sygnalizacja poprawności pracy polega na zielonej diodzie LED wskazującej pracę zasilacza impulsowego, oraz na odczycie wartości napięcia woltomierza, co wskazuje na pracę układu regulacji.
    Konstrukcja wymaga jeszcze zbudowania zabezpieczenia przeciwzwarciowego, jednak nie wymyśliłem na razie jaką metodę zastosować.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    mas444
    Level 14  
    mas444 wrote 208 posts with rating 39, helped 3 times. Live in city Warszawa. Been with us since 2006 year.
  • Suntrack
    h3c4
    Level 14  
    Fajna konstrukcja zrobiłem cos podobnego na przetwornicy step-down o parametrach :

Napięcie IN: 4.3-30V
    Napięcie OUT: 0.8-30V
    Prąd OUT: max 12A 100W (200W przy wymuszonych chłodzeniu)
    Efektywność: max 95%
    Częstotliwość przełączania: 300Khz
    Temperatura pracy: -40℃ +85℃
    Wymiary: 60*51*22 mm

Zasilacz / prostownik 14,5V 7,5A Zasilacz / prostownik 14,5V 7,5A
    perch
    Level 27  
    Możesz wyjaśnić jak działa prostowanie napięcia w tym zasilaczu do miernika?
    Wg mnie ten układ diod jest bez sensu.
  • Suntrack
    zibq
    Level 28  
    Ten układ nie posiada stabilizacji napięcia ani prądu, słabo to się nadaje do czegokolwiek poza świeceniem żarówką.
    mas444
    Level 14  
    perch rzeczywiście, dopiero teraz zwróciłem uwagę, że obie diody chodzą równocześnie, a drugiej połowy mostka brak. Dzięki, przeoczyłem prostą rzecz.

zibq Ten układ z założenia nie ma takiej stabilizacji. Jego główna funkcja to ładowanie akumulatorów. Jednakże można nim zasilać wiele urządzeń. Po to jest regulacja napięcia. Brak stabilizacji napięcia rekompensuje duża wydajność prądowa.
    Ale oczywiście zgadzam się. Do wymagającej elektroniki się nie nadaje.
    1996arek
    Level 20  
    Gdzie kupiłeś ten woltomierz z amperomierzem? Jakie ma wymiary?
    Jakiej obudowy użyłeś?
    Freddy
    Level 43  
    Np. Ebay, DX AliExpress i wiele temu podobnych, nawet Allegro
    Anonymous
    Level 1  
    krzysztof723
    Level 30  
    mas444 wrote:
    Konstrukcja wymaga jeszcze zbudowania zabezpieczenia przeciwzwarciowego, jednak nie wymyśliłem na razie jaką metodę zastosować.

mas444 wrote:
    Ten układ z założenia nie ma takiej stabilizacji. Jego główna funkcja to ładowanie akumulatorów. Jednakże można nim zasilać wiele urządzeń. Po to jest regulacja napięcia. Brak stabilizacji napięcia rekompensuje duża wydajność prądowa.
    Ale oczywiście zgadzam się. Do wymagającej elektroniki się nie nadaje.

Ciekawe połączenie zasilacza impulsowego z zasilaczem liniowym o regulowanym napięciu wyjściowym, ale szkoda byłoby, żeby ten zasilacz/prostownik uległ uszkodzeniu z powodu braku podstawowych zabezpieczeń - przeciwzwarciowego i przed zmianą biegunowości.
    Przyjmując, że zasilacz impulsowy posiada ograniczenie prądowe (7,5A) i zabezpieczenie przeciwzwarciowe to w zasadzie zasilacz liniowy regulowany nie musi posiadać tych funkcji, ale pojedynczy tranzystor 2N3055 nie jest wystarczający dla tak dużej wydajności prądowej (7,5A), bo ten tranzystor może nie przetrzymać takiego przeciążenia, a tym bardziej nie wytrzyma zwarcia gniazd wyjściowych - zostanie uszkodzony.
    Dlatego dla bezpiecznej pracy zasilacza liniowego należałoby zastosować przynajmniej dwa tranzystory mocy połączone równolegle z rezystorami wyrównującymi w emiterach.
    Przedstawiony zasilacz/prostownik jest przewidziany do ładowania akumulatorów, ale wyjście, czyli gniazda wyjściowe nie zostały zabezpieczone przed zmianą biegunowości przez nieprawidłowo podłączony akumulator. Brak takiego zabezpieczenia moze skutkować zniszczeniem układu.
    Gdyby jednak układ miał pozostać w pierwotnej wersji z jednym tranzystorem regulacyjnym mocy to nalezy ograniczyć prąd wyjściowy maksymalnie do 4A dobudowując w tym celu proste zabezpieczenie przeciązeniowe i przeciwzwarciowe oraz zabezpieczenie wyjścia przed zmianą biegunowości.
    Wymienione zabezpieczenia mozna wykonać na podstawie załączonych poniżej schematów.
    Przez zmianę wartości rezystora zamontowanego w obwodzie emitera tranzystora 2N3055 można ograniczać maksymalny prąd wyjściowy do ustalonej wartosci :
    0,62 Ohm/5W - do 1A
    0,33 Ohm/5W - do 2A,
    0,22 Ohm/5W - do 3A,
    0,15 Ohm/5W - do 4A.
    Zastosowanie tych czterech rezystorów wraz z przełącznikiem umożliwi skokową regulację ograniczania prądu wyjściowego, a zastosowanie potencjometru 1k/A z jednym dobranym rezystorem umozliwi płynną regulacją ograniczania prądu wyjściowego.
    Dioda D4 jest diodą wysokoprądową (np.50A/.600V), która podłączona równolegle do wyjścia zasilacza/prostownika w kierunku zaporowym tworzy najprostsze zabezpieczenie przed zmianą biegunowości przez pomyłkowo podłączony akumulator. Nie jest to doskonałe rozwiązanie, ale spełnia swoje zadanie.
    Wykonanie takiego zabezpieczenia jest mozliwe także przy użyciu przekaźnika lub mosfeta.
    Można jeszcze zwiększyć funkcjonalność całej konstrukcji i uruchomić dodatkowo zakres regulacji napięcia stabilizowanego w zakresie 0...+12V poprzez dodanie diody Zenera C13V/1W z włącznikiem W2. Stabilizacja napięcia wyjściowego w tego typu zasilaczach liniowych przy większych prądach obciążenia nie jest najlepsza, ale różnica między napięciem stabilizowanym regulowanym (0...+12V), a napięciem niestabilizowanym regulowanym (0...+14,4V) będzie znaczna.
    Dobrze byłoby zastosować odpowiedni rezystor do zmniejszenia napięcia na wentylatorach z 16V na 12V.
    Zasilacz / prostownik 14,5V 7,5A
    mas444
    Level 14  
    Kolego krzysztof723 !
    Bardzo dziękuję Ci za konstruktywne i istotne wnioski. Zastosuję się do porad.
    Przede wszystkim zabezpieczenie przed odwrotnym podłączeniem akumulatora. Następnie ogranicznik dla wentylatorów. Ponadto poprawa prostownika dla układu pomiarowego.
    Jeśli chodzi o układ ograniczający prąd wyjścia, to niestety nie mam na to miejsca w obudowie. Prąd pobierany przez akumulator ograniczam regulując napięcie wyjściowe potencjometrem P1 i startując akumulator z niskiego poziomu.

Kolego trymer01 Oczywiście racja. Trochę mój błąd z tym opisem. Konstrukcja nigdy nie będzie zasilać urządzeń małym napięciem i dużym prądem. Zatem 7,5A wykorzystywane może być jedynie do ładowania akumulatorów.
    Można by w sumie napisać że to prostownik z regulacją napięcia posiadający funkcję zasilacza.
    bearq
    Level 38  
    Mimo tego z zewnątrz dość ładnie to wygląda, osobiście zastosował bym inny przełącznik oraz mniejsze pokrętło bo to można trochę przeszkadzać i "wadzić' ale jest to kwestia gustu.