Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

"read disk error" - Hitachi HTS545032B9A300

swwift 14 Jul 2014 12:36 3192 22
Texa Poland
    swwift
    Level 9  
    witam,

mam problem z dyskiem z swojego Lenovo Y550, "Read disk error" podczas ładowania systemu... bardzo mi zależy na oszyskaniu danych z dysku systemowego, problem polega na tym ze bios go widzi (choć zdażyło się że kilka razy zamuli, nie wykrył go) a pod win, czy oprogramowania różne (polecane na tym forum) diagnozujące nie skutkują nawet podaniem ocb :( jestem dość zaniepokojony, ehh czy może to być aż taka usterka mechaniczna, że nic się już nie da zrobić, dla "zwykłego człowieka"? bardzo ważne w tej sprawie jest to, że przed padnięciem, dwa razy zabrakło prądu (raz w robocie, panowie mieli ubaw, że po podłączeniu ich czajnika w całym budynku wywaliło korki ;) supcio nie?, potem w domu) i sru, 3 raz był zabójczy?;( proszę o jakieś instrukcje.

pozdrawiam
    Adam
  • Texa Poland
  • Helpful post
    mbo
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Odczytaj na początek SMART dysku i wklej tutaj.
    swwift
    Level 9  
    hmm no właśnie o to chodzi, że nie mam pojęcia jak :D po odpaleniu programu żeby odczytać SMART np CrystalDiskInfo, HDTune nie widzi mojego dysku :|

edit: czy może mieć to znaczenie, że nie widzi mi dysku bo robię to pod WinXP na stacjonarnym?
  • Texa Poland
    swwift
    Level 9  
    o masakra! dopiero w program HDS wersja pod DOSem znalazł mój dysk, dlugo się niestety nie nacieszyłem, bo jak szybko zacząłem SMARTa, tak zaraz zwiecha (tak mi sie wydaje, bo nie ruszalo się nic tylko nacisnąłem "->", przechodziło niby dalej, chyba, że trzeba czekać i czekać tylko ileee? pół godz i nic to samo miejsce było mielone), i ponowny restart zrobiłem kompa i juz w BIOSie spowro nie wykryw go (zauważyłem jak przemienieam złącza sata to niby widzi dysk), powinienem walczyc ze skanem HDS pod DOSem? poniżej fotka na szybko moim iP podjarałem sie że gdzies dysk zaskoczył i strzeliłem fote hehe, pewnie nic to nie da ale zapodaje ;)

pozdrawiam,
    Adam
  • Helpful post
    User removed account
    User removed account  
    swwift
    Level 9  
    jednak ;( ehh, dzieki za info, coś tak przeczuwałem... pozdrawiam
  • Helpful post
    Testerrr
    Level 25  
    Szału nie ma, ale dla ciekawości nas wszystkich - możesz spróbować zrobić kopię. W MHDD jest opcja Switchmbr - użyj jej, a potem odpal windowsa i zobacz czy DMDE wykryje ten dysk. I tam dokonaj kopii od tyłu...
    swwift
    Level 9  
    serio? super, od samego rana będę próbował ;) pozdrawiam
    User removed account
    User removed account  
    swwift
    Level 9  
    dobra Panowie, spytam jasno warto walczyć? podejrzewam, że dla zwykłego śmiertelnika temat nie do przejścia, może lepiej zlecić to komuś?

pozdrawiam
  • Helpful post
    sPeRaCz.PL
    Level 42  
    Odpuść. "Zwykły śmiertelnik" nie podoła.
    swwift wrote:
    może lepiej zlecić to komuś?

Kwestia czy dane są cenne, jeśli tak to odpowiem twierdząco.
  • Helpful post
    Testerrr
    Level 25  
    Moi mili - szanuję bardzo wasze zdanie, żeby nie było wątpliwości, że zawsze idę pod prąd. Brakuje jednak w tym wątku pewnej konsekwencji - MHDD dysk wykrywa, poszedł nawet skan. Autor tylko raz spróbował odczytać SMART. Niech sprobuje jeszcze raz, dwa. Głowice nie mogą raz czytać poprawnie, raz nie. Jeśli to powierzchnia - to przecież nie na całym platerze.

Autor nie ma dużego doświadczenia, dlatego trzeba mu napisać jak wygląda procedura - może oddać dysk do firmy - za kopię wykonaną za pomocą bardziej zaawansowanych narzędzi - zapłaci ok, 500 zł. Pisał o tym jakiś chłopaczek z 3 tygodnie temu. Myślę, że cena będzie podobna w innych miejscach. Użycie komendy switchmbr w MHDD sprawi, że system operacyjny nie będzie tego dysku czytał, a wiec zminimalizuje do niego dostęp. Uszkodzone głowice albo w ogóle by nie czytały sektorów - albo czasy odczytu sektorów byłyby wysokie - powyzej sekundy.
    Nie uważam, aby robienie kopii na tym dysku mogloby mu szczegolnie zagrozic, ale moja opinia nie jest wiążaca i mogę się mylić. Jeżeli autora stać na wydanie kilkuset złotych - to temat jest zamknięty. Ja uważam, że gra jest warta świeczki, ale proszę wziąc pod uwagę ryzyko, nawet jeśli wydaje się, że jest niewielkie. No i wygodniej SMART odczytać klawiszem F8 w MHDD.
    Jeżeli dysk się uszkodzi przy robieniu kopii - to przecież gdzie indziej też się uszkodzi. Bez dwóch zdań.
    Warto tylko wspomnieć, że jak się zdecydujesz na użycie DMDE - to przez wybraniem dysku - wyłącz "wczytanie partycji" - pisze z pamieci, nie jestem u siebie. Chodzi o to, zeby DMDE nie zawiesił dysku, gdy natrafi na jakiś bad sektor. Potem kopia od tyłu. Dmde ma polski manual, takze kwestia zrobienia kopii wstecznej jest prosta

Po południu bawiłem się Samsungiem, który się zawieszał - głowica tykała w kółko. Trzeba było odciąc prąd, podłączyć ponownie i działał, ale też przez chwile, sytuacja się powtarzała. Przy starcie komputera - zawieszał kontroler w biosie, bo stawał przy wykrywaniu dysków. Odłączenie go powodowało, że proces przechodzi dalej. Wybór MHDD dawał ten sam objaw - MHDD się nie odpalał, bo wisiał przy wykrywaniu, dopiero podpięcie go już w programie i próba wykrycia go sprawila, ze udalo sie na niego wejsc. Było dużo bad sectorów. W Smarcie nic ciekawego nie było - tradycyjne błędy, włącznie z 10 realokowanymi. Erase Delays sprawiło, że dysk nadaje się do odczytu i eksploatacji - przynajmniej przez te kilka godzin, ktore poswiecilem na zabawe z nim.

Edit:
    Ja napisałem jak to widzę. Napisałem o prawdopodobieństwie i ryzyku. Jak trzeba to podam odpowiednie wzory na podstawie których obydwa wspomniane czynniki wyliczyłem! (żarcik taki). I tak naprawdę nie chodzi o dane, bo te są niezagrożone jeśli się postąpi odpowiednio, a to znaczy zgodnie z podstawową wiedzą i tym co jest tu zawarte - wszystko się rozchodzi o ryzyko.... dla portfela.

Prosty przykład - ktoś robi kopię w DMDE - dysk zatrzeszczy i przestaje być wykrywany w biosie. W labie mówią, że trzeba wymieniać głowice - koszt 1,5 tysiąca. Ktoś by pomyślał - po co robiłem kopię sam, mogłem od razu dać do laba. Tylko, że u nich by stało się to samo. W tym sęk. I do tego się nie przyznają znając życie. Powiedzą, że od razu trafił do nich uszkodzony (niewykrywane w biosie) dysk. Są w tym scenariuszu sytuacje skrajne jak oderwanie się slidera głowicy i rysowanie - ale to przypadki rzadkie, nowe dyski mają też odpowiednie zabezpieczenia przed takimi wypadkami, wszystko też rozbija się o model dysku - te droższe, serwerowe - są bardziej naszprycowane nowinkami.
    Trzeba przestrzegać przed pracą na niestabilnych zasilaczach, przed pracą na dyskach wydających nienaturalne dźwięki, na tych, które odczyty z DMDE sypią bardziej egzotycznymi znaczkami (od tego też są wyjątki, ale mówię tutaj o takim w miarę najprostszym rozgraniczaniu) lub wszystkimi czerwonymi sektorami - czyli czasami odczytu powyżej 500 ms. Do tego też dyski, które mają inne błędy w SMART niż klasyczne realokowane sektory, niestabilne, wstrząsy... - jak duża ilość błędów kalibracji, duża ilość ponownych rozkręceń silnika i coś jeszcze by się znalazło, a co mi nie przychodzi na mysl.

Tak to widzę ;-).
  • Helpful post
    sPeRaCz.PL
    Level 42  
    Testerrr

Gdyby to był mój dysk i moje dane to na pewno bym zaryzykował (dla swojego bezpieczeństwa ważne dane archiwizuję systematycznie, więc strata byłaby niewielka), ale:
    1. To nie mój dysk (sic!, bym zaryzykował)
    2. To nie moje dane

Twoje sugestie niewątpliwie są trafne, ale.... czy dla
    swwift wrote:
    zwykłego śmiertelnika

Realne do wykonania ?
    I nie pogorszą sytuacji ?

Sczerze wątpię, ale życzę powodzenia :-) (bo co mi pozostało)
    swwift
    Level 9  
    Witam Panów, od razu przejdę do rzeczy... zwykły śmiertelnik owszem, w kwestii odzysku danych z HDD... nigdy tego nie robiłem, bo nie miałem potrzeby (jedynie na studiach jakoś 8 lat temu straciłem przed zaliczeniem swój projekt, padł dysk na dwa tyg przed zaliczeniem HDD odmowił posłuszeństwa... kosztowało to 500 zł, jako że warunek 950 zł był to tzw dobry ROI (return on investment) - odzyskano co trzeba) ale zanim jednak coś zrobię czy to w kwestii modyfikacji softu swojego iPhone'a, czy ostatnio lapka easy ogarnę sam, jednak kwestia odzyskiwania danych była dla mnie do zeszłego czwartku obca, teraz jestem bogatszy o jeden level wyżej ;-) dlatego szacun Panowi za wiedzę i znajomość tematu, bo dla mnie to co tu piszecie jest mega pomocne i oddaję się dyzpozycji :) wyczytałem wcześniej że każda czynność na uszkodzonym hdd nie polepszy jego kondycji, więc jeżeli mam po raz kolejny piłować go HDSem by zczytać SMARTa, ok, robię to! zrobię co mi podpowiecie, gdyż świeżak jestem ale pracowity :) co do samych danych i 500 zł i mam odzyskane... hmmm powiem tak, szczerze nie oddam dysku dla "kogoś", żeby mi odzyskiwał... mam tam swoje zarówno b. prywatne dane, które nie chciałbym, aby ktoś przeglądał, po II ustawa o ochronie danych osobowych jest dokumentem rangi państwowej, a której nie przestrzeganie może mieć konsekwencje :) a po III.... zresztą nevermind, ;P dysk jest mój i słucham SMARTa ponowić tak HDSem? jedynie to pod DOSem mi poszło, mam backup jedynie C do odzysku pozostaje C + D...
    Wiedza mega potężna, jeszcze raz szacun Panowie.

pozdrawiam,
    Adam.

edit:.... aaaaa! bo nie usłyszałem odp. wcześniej... czy działanie na tym dysku z poziomu PC, który ma XP i jest "starszego typu", nie ma wpływu na uszkodzony HDD? Czy może kupić złącze (kieszeń?, obudowe?, eSATA?.. itp) pod Lenovo i działać na Win7?
  • Helpful post
    Testerrr
    Level 25  
    Skoro Autor dokładnie przeczytał mój post odnośnie ryzyka i chcę z nami wejść w tą grę - to zapraszam. Po to tu jesteśmy.

Pisałem, że skoro MHDD wykrył dysk i nawet zrobiłeś na nim fragment skanu - to spróbuj w jeszcze raz odczytać SMART. Tzn. wrzuciłeś screena w którym wpisałeś smart, a potem odpaliłeś skan. Rozumiem, że nie doprecyzowałeś komendy? Dlatego wspomniałem Ci, żebyś użył klawisza F8.
    Działanie XP nie powinno mieć wpływu, zresztą - podstawową sprawą jest czy dysk jest wykrywany w menadżerze urządzeń, a potem czy jest wykrywany w diskpart albo jego graficzna nakladke - menadzer zarzadzania dyskami. Jeżeli dysk jest wykrywany w menadżerze urządzeń w sekcji - dyski - to wykryje go również DMDE.
    W zasadzie napisałem w swoim powyższym poście co jest do zrobienia. Pozostaje to tylko zrobić. Ew. gdy coś jest niejasnego to zapytać.
    swwift
    Level 9  
    OK, kończę pracę i wieczorem się zajmę tematem ponownie, w biurze niestety nie ma warunków by podłączyć dysk, a korci ;D pozdrawiam

edit: no i spróbowałem... poszło w sumie za 1 razem... odpaliłem zgodnie z instrukcją F8 no i gitara, skanuje sektory i przeskanowało znacznie większą powierzchnię niż ostatnio, jednak gdy napotkało na błędy... zero reakcji, w sumie to zegar się nie zatrzymał, jak klikałem opcje "-->" po chwili przechodziło dalej, jednak, bez postępu, poza przeniesieniem symbolu "-->" dalej ooo! może powinienem czekać? tylko ile? zresztą poniżej fotka załącznik ze skanu...

po restarcie dysk zniknął z BIOSu... zasilanie off, restart i jest znowu aktywny w BIOSie ;) będę próbował dalej :) może zaskoczy ;-)
    User removed account
    User removed account  
    swwift
    Level 9  
    no własnie dlatego wolę dopytać... czy próbowac dalej? czy procedura odczytu za pomoca MHDD jest dla dysku b. szkodliwa? ehh sam juz nie wiem...
    User removed account
    User removed account  
    Testerrr
    Level 25  
    Piotrze, ale autor w 15 poście wyjaśnił na ille cenne są...
    Mnie tylko denerwuje to, że kompletnie nie czyta ze zrozumieniem.

Drogi Autorze - czy ja napisałem, żebyś skanował ten dysk jeszcze raz? Pisałem o użyciu F8, twierdzisz, że użyłeś... więc gdzie screen?
    swwift
    Level 9  
    HALELUJAAAH PANOWIE! :D groźba zamknięcia tematu na forum sprawiła, że w wróciłem do "tematu", ale jak :D hue, hue -_- OK, mam SMART'a z MHDD... udało się ;-) (fotki poniżej)

----
    ----
    a teraz najważniejsze, nie wiedzieć jakim cudem przy odpalaniu XP, wywaliło błąd ładowanie systemu hmmm, OK --> BIOS --> i --> się tak, się przestawiło (taaa, samo się przestawiło?!), HDD1 czytał właśnie mój ex HITACHI zamiast startowy z PC WD, przestawiłem ładuje się win dość długo, wcześniej nawet scan DISC'a cięzko mi było anulować, a teraz fakt troche dłużej załadowało, i...? wuaaala! HITACHI widoczny :D co prawda, win go nie widzi, ale w HDS siedzi, w DMDE siedzi uff, co wiecej w opcji "urządzenie fizyczne" tylko... oczywiście godz adekwatna abym dostał konkretną odp. co dalej ale chyba na czujce będę siedział :D jak już mam dysk w winXP to tylko tego nie spierd...! za chwile dorzucę log z HDS'a

edit: poniżej wspomniany LOG

Spoiler:

-- Informacje ogólne --

Informacje o aplikacji
    ------------------------
    Zainstalowana Wersja . . . . . . . . . . . . . . : Hard Disk Sentinel 4.50
    Zarejestrowany Dla . . . . . . . . . . . . . . . : Wersja niezarejestrowana, proszę zarejestrować.
    Aktualna Data I Godzina . . . . . . . . . . . . : 2014-08-01 02:11:16
    Metoda Obliczania żywotności . . . . . . . . . . : Analiza pola danych (domyślnie)

Informacje o komputerze
    -------------------------
    Nazwa Komputera . . . . . . . . . . . . . . . . : STANCJA
    Nazwa Użytownika . . . . . . . . . . . . . . . . : swwift
    Typ Komputera . . . . . . . . . . . . . . . . . : Pulpit
    Adres IP . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . : 192.168.1.101
    Adres MAC . . . . . . . . . . . . . . . . . . . : 00-17-31-8A-6B-C7
    Czas Pracy Systemu . . . . . . . . . . . . . . . : 0 dni, 0 godzin(y), 7 minuta(y), 52 sekund(y)
    Od Rejestracji . . . . . . . . . . . . . . . . . : 2014-08-01 02:03:24
    Użycie CPU . . . . . . . . . . . . . . . . . . . : 19 %
    Pamięć Wirtualna . . . . . . . . . . . . . . . . : 1247 MB, Używane: 396 MB (32 %)

Informacje systemowe
    ----------------------
    Wersja Windows . . . . . . . . . . . . . . . . . : Microsoft Windows XP Professional Dodatek Service Pack 2
    Typ CPU & Szybkość . . . . . . . . . . . . . . . : AMD Sempron(tm) Processor 3000+, 1600 MHz
    Producent BIOS . . . . . . . . . . . . . . . . . : A M I - 7000625 BIOS Date: 07/25/06 11:33:18 Ver: 08.00.12 BIOS Date: 07/25/06 11:33:18 Ver: 08.00.12
    Wielkość Pamięci Fizycznej . . . . . . . . . . . : 512 MB, Używane: 395 MB (77 %)
    Karta Graficzna . . . . . . . . . . . . . . . . : ASUS X1300 Series
    Rozdzielczość Ekranu . . . . . . . . . . . . . . : 1152 x 864 (32 bit)
    Drukarka #1 . . . . . . . . . . . . . . . . . . : HP PSC 1400 series
    Drukarka #2 . . . . . . . . . . . . . . . . . . : HP PSC 1400 series,0
    Drukarka #3 . . . . . . . . . . . . . . . . . . : Microsoft Office Document Image Writer
    Kontroler Sieci . . . . . . . . . . . . . . . . : Karta Realtek RTL8139 Family PCI Fast Ethernet NIC
    Napęd Optyczny #1 . . . . . . . . . . . . . . . : F: HL-DT-ST DVDRAM GSA-H10N / JL10 (DVD-RAM, DVD-RW, CD-RW)
    Napęd Optyczny #2 . . . . . . . . . . . . . . . : G: Generic DVD-ROM / 1.0 (DVD, CD)

Informacje o urządzeniach PCI
    -------------------------------
    Magistrala PCI 0; Urządzenie 0; Funkcja 0 . . . : Mostek (bridge) standardu PCI do CPU hosta
    Magistrala PCI 0; Urządzenie 0; Funkcja 1 . . . : Mostek (bridge) standardu PCI do CPU hosta
    Magistrala PCI 0; Urządzenie 0; Funkcja 2 . . . : Mostek (bridge) standardu PCI do CPU hosta
    Magistrala PCI 0; Urządzenie 0; Funkcja 3 . . . : Mostek (bridge) standardu PCI do CPU hosta
    Magistrala PCI 0; Urządzenie 0; Funkcja 4 . . . : Mostek (bridge) standardu PCI do CPU hosta
    Magistrala PCI 0; Urządzenie 0; Funkcja 5 . . . : Kontroler przerwań systemowych
    Magistrala PCI 0; Urządzenie 0; Funkcja 6 . . . : Mostek (bridge) standardu PCI do CPU hosta
    Magistrala PCI 0; Urządzenie 0; Funkcja 7 . . . : Mostek (bridge) standardu PCI do CPU hosta
    Magistrala PCI 0; Urządzenie 1; Funkcja 0 . . . : Kontroler procesora VIA do AGP
    Magistrala PCI 0; Urządzenie 2; Funkcja 0 . . . : Mostek (bridge) standardu PCI do PCI-do-PCI
    Magistrala PCI 0; Urządzenie 3; Funkcja 0 . . . : Mostek (bridge) standardu PCI do PCI-do-PCI
    Magistrala PCI 0; Urządzenie 14; Funkcja 0 . . . : Karta Realtek RTL8139 Family PCI Fast Ethernet NIC
    Magistrala PCI 0; Urządzenie 15; Funkcja 0 . . . : Standardowy podwójny kontroler PCI IDE
    Magistrala PCI 0; Urządzenie 15; Funkcja 1 . . . : Kontroler VIA Bus Master IDE
    Magistrala PCI 0; Urządzenie 16; Funkcja 0 . . . : Uniwersalny kontroler hosta USB VIA Rev 5 lub nowszy
    Magistrala PCI 0; Urządzenie 16; Funkcja 1 . . . : Uniwersalny kontroler hosta USB VIA Rev 5 lub nowszy
    Magistrala PCI 0; Urządzenie 16; Funkcja 2 . . . : Uniwersalny kontroler hosta USB VIA Rev 5 lub nowszy
    Magistrala PCI 0; Urządzenie 16; Funkcja 3 . . . : Uniwersalny kontroler hosta USB VIA Rev 5 lub nowszy
    Magistrala PCI 0; Urządzenie 16; Funkcja 4 . . . : Standardowy rozszerzony kontroler hosta PCI to USB
    Magistrala PCI 0; Urządzenie 17; Funkcja 0 . . . : Mostek (bridge) standardu PCI do ISA
    Magistrala PCI 0; Urządzenie 17; Funkcja 5 . . . : Realtek AC'97 Audio for VIA (R) Audio Controller
    Magistrala PCI 0; Urządzenie 24; Funkcja 0 . . . : Mostek (bridge) standardu PCI do CPU hosta
    Magistrala PCI 0; Urządzenie 24; Funkcja 1 . . . : Mostek (bridge) standardu PCI do CPU hosta
    Magistrala PCI 0; Urządzenie 24; Funkcja 2 . . . : Mostek (bridge) standardu PCI do CPU hosta
    Magistrala PCI 0; Urządzenie 24; Funkcja 3 . . . : Mostek (bridge) standardu PCI do CPU hosta
    Magistrala PCI 2; Urządzenie 0; Funkcja 0 . . . : ASUS X1300 Series
    Magistrala PCI 2; Urządzenie 0; Funkcja 1 . . . : ASUS X1300 Series Secondary
    Unknown . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . : D347PRT SCSI Controller

-- Informacje o dysku fizycznym - Dysk: #0: HITACHI HTS545032B9A300 --

Podsumowanie dysku twardego
    -----------------------------
    Numer Dysku Twardego . . . . . . . . . . . . . . : 0
    Interfejs . . . . . . . . . . . . . . . . . . . : S-ATA II
    ID Dysku Twardego . . . . . . . . . . . . . . . : HITACHI HTS545032B9A300
    Oprogramowanie Sprzętowe . . . . . . . . . . . . : PB3ZC61H
    Numer Seryjny Dysku . . . . . . . . . . . . . . : 091110PB4304QTKD06KA
    Rozmiar Całkowity . . . . . . . . . . . . . . . : 305242 MB
    Stan Zasilania . . . . . . . . . . . . . . . . . : Aktywny
    Temperatura Aktualna . . . . . . . . . . . . . . : 36 °C
    Czas Zasilania . . . . . . . . . . . . . . . . . : 229 dni, 20 godzin(y)
    Szacunkowy Pozostały Okres Istnienia . . . . . . : 242 dni
    ŻYwotność . . . . . . . . . . . . . . . . . . . : #######------------- 39 % (Dopuszczalna)
    Wydajność . . . . . . . . . . . . . . . . . . . : #################### 100 % (Doskonała)

Próbowano sprawdzić w napędzie i rozdzielić sektor(y) 41 razy.
    Istnieje 119 słaby(e) sektory na powierzchni dysku. Można je będzie odwzorować w dowolnym momencie późniejszego użycia dysku.
    W tym momencie gwarancyjna wymiana dysku nie jest jeszcze możliwa, jedynie można to będzie zrobić, jeżeli żywotność dysku będzie się obniżać.
    Zaleca się regularne sprawdzanie dziennika dysku. Wszystkie nowe znalezione problemy będą w nim zarejestrowane.
    Zaleca się częste robienie Kopii Zapasowej, aby zapobiec utracie danych.

Informacje ATA
    ----------------
    Ilość Cylindrów Dysku Twardego . . . . . . . . . : 620181
    Ilość Głowic Dysku Twardego . . . . . . . . . . : 16
    Ilość Sektorów Dysku Twardego . . . . . . . . . : 63
    Poprawka ATA . . . . . . . . . . . . . . . . . . : ATA8-ACS version 6
    Wersja Transportowa . . . . . . . . . . . . . . : SATA Rev 2.6
    Wszystkich Sektorów . . . . . . . . . . . . . . : 625142448
    Bajtów Na Sektor . . . . . . . . . . . . . . . . : 512
    Rozmiar Bufora . . . . . . . . . . . . . . . . . : 7208 KB
    Wielosektorowość . . . . . . . . . . . . . . . . : 16
    Bajtów Korekcji Błędów . . . . . . . . . . . . . : 4
    Pojemność Niesformatowana . . . . . . . . . . . : 305245 MB
    Maksymalny Tryb PIO . . . . . . . . . . . . . . : 4
    Maksymalny Tryb Multiword DMA . . . . . . . . . : 2
    Maksymalny Tryb UDMA . . . . . . . . . . . . . . : 300 MB/s (5)
    Aktywny Tryb UDMA . . . . . . . . . . . . . . . : 300 MB/s (5)
    Minimalny Czas Przesyłania Multiword DMA . . . . : 120 ns
    Zalecany Czas Przesyłania Multiword DMA . . . . : 120 ns
    Minimalny Czas Przesyłania PIO Bez IORDY . . . : 120 ns
    Minimalny Czas Przesyłania PIO Z IORDY . . . . . : 120 ns
    Bajt Kontrolny ATA . . . . . . . . . . . . . . . : Prawidłowa(y)
    Wartość Sumy Kontrolnej ATA . . . . . . . . . . : Prawidłowa(y)

Konfiguracja zarządzania akustyką
    -----------------------------------
    Zarządzanie Akustyką . . . . . . . . . . . . . . : Nieobsługiwane
    Zarządzanie Akustyką . . . . . . . . . . . . . . : Wyłączone
    Aktualny Poziom Akustyki . . . . . . . . . . . . : Domyślny (00h)
    Zalecany Poziom Akustyki . . . . . . . . . . . . : Domyślny (00h)

Cechy ATA
    -----------
    Read Ahead Buffer . . . . . . . . . . . . . . . : Obsługiwane, Włączone
    DMA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . : Obsługiwane
    Ultra DMA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . : Obsługiwane
    S.M.A.R.T. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . : Obsługiwane
    Zarządzanie Energią . . . . . . . . . . . . . . : Obsługiwane
    Zapis Pamięci Podręcznej . . . . . . . . . . . . : Obsługiwane
    Ochrona Obszaru Hosta . . . . . . . . . . . . . : Obsługiwane
    Zaawansowane Zarządzanie Energią . . . . . . . . : Obsługiwane, Włączone
    Zaawansowany Poziom Zarządzania Energią . . . . : Minimalny pobór mocy bez stanu wstrzymania (128)
    Rozszerzone Zarządzanie Energią . . . . . . . . : Nieobsługiwane
    Zasilanie W Stanie Wstrzymania . . . . . . . . . : Nieobsługiwane
    48-Bitowe Adresowanie LBA . . . . . . . . . . . : Obsługiwane
    Konfiguracja Urządzenia Nakładki . . . . . . . . : Obsługiwane
    Wsparcie IORDY . . . . . . . . . . . . . . . . . : Obsługiwane
    Kolejność Odczytu/Zapisu DMA . . . . . . . . . . : Nieobsługiwane
    Polecenie NOP . . . . . . . . . . . . . . . . . : Nieobsługiwane
    Wiarygodne środowisko Uruchamiania . . . . . . . : Nieobsługiwane
    64-Bitowy Unikalny Identyfikator ID . . . . . . : 0050A5CCEF99C2BB
    Przesyłanie Strumieniowe . . . . . . . . . . . . : Nieobsługiwane
    Bezpośrednie Przekazywanie Z Karty Pamięci . . . : Nieobsługiwane
    Ogólne Stosowanie Logowania . . . . . . . . . . : Obsługiwane
    Błąd Logowania . . . . . . . . . . . . . . . . . : Obsługiwane
    Zestaw Funkcji CFA . . . . . . . . . . . . . . . : Nieobsługiwane
    Urządzenie CFast . . . . . . . . . . . . . . . . : Nieobsługiwane
    Długość Sektorów Fizycznych (1) . . . . . . . . : Nieobsługiwane
    Długość Sektorów Logicznych . . . . . . . . . . : Nieobsługiwane
    Sprawdzanie Odczytu I Zapisu . . . . . . . . . . : Nieobsługiwane
    Funkcja Pamięci Podręcznej NV . . . . . . . . . : Nieobsługiwane
    Tryb Zasilania Pamięci Podręcznej NV . . . . . . : Nieobsługiwane
    Wielkość Pamięci Podręcznej NV . . . . . . . . . : Nieobsługiwane
    Kontrola Swobodnego Opadania . . . . . . . . . . : Nieobsługiwane
    Czułość Kontroli Swobodnego Opadania . . . . . . : Nieobsługiwane
    Nominalna Szybkość Obrotów Dysku . . . . . . . . : 5400 RPM

Cechy SSD
    -----------
    Zestaw Danych Zarządzania . . . . . . . . . . . : Nieobsługiwane
    Polecenie TRIM . . . . . . . . . . . . . . . . . : Nieobsługiwane
    Deterministyczny Odczyt Po TRIM . . . . . . . . : Nieobsługiwane

Szczegóły S.M.A.R.T.
    ----------------------
    Stan Zbierania Danych Off-line . . . . . . . . . : Nigdy nie uruchamiano
    Stan Wykonania Auto-testu . . . . . . . . . . . : Zakończono pomyślnie
    Całkowity Czas Do Zakończenia Zbierania Danych.. : 645 sekund(y)
    Natychmiastowe Wykonanie Off-line . . . . . . . : Obsługiwane
    Przerwij/restartuj Off-line Przez Hosta . . . . : Nieobsługiwane
    Skanowanie Odczytu Off-line . . . . . . . . . . : Obsługiwane
    Auto-test Krótki . . . . . . . . . . . . . . . . : Obsługiwane
    Auto-test Rozszerzony . . . . . . . . . . . . . : Obsługiwane
    Auto-test Transportowy . . . . . . . . . . . . . : Nieobsługiwane
    Auto-test Selektywny . . . . . . . . . . . . . . : Obsługiwane
    Zapisz Dane Przed/po Trybie Oszczędania Energii : Obsługiwane
    Włącz/wyłącz Atrybut Auto-zapisu . . . . . . . . : Obsługiwane
    Funkcja Rejestrowania Błędów . . . . . . . . . . : Obsługiwane
    Szacunkowy Czas Auto-testu Krótkiego . . . . . . : 2 minuta(y)
    Szacunkowy Czas Auto-testu Rozszerzonego . . . . : 106 minuta(y)
    Ostatni Wynik Auto-testu Krótkiego . . . . . . . : Nigdy nie uruchamiano
    Data Ostatniego Auto-testu Krótkiego . . . . . . : Nigdy nie uruchamiano
    Ostatni Wynik Auto-testu Rozszerzonego . . . . . : Nigdy nie uruchamiano
    Data Ostatniego Auto-testu Rozszerzonego . . . . : Nigdy nie uruchamiano

Tryb bezpieczny
    -----------------
    Tryb Bezpieczny . . . . . . . . . . . . . . . . : Obsługiwane
    Usuwanie Zabezpieczeń . . . . . . . . . . . . . : Obsługiwane
    Czas Usuwania Zabezpieczeń . . . . . . . . . . . : 104 minuta(y)
    Funkcja Usuwania Rozszerzonych Zabezpieczeń . . : Obsługiwane
    Czas Usuwania Rozszerzonych Zabezpieczeń . . . . : 106 minuta(y)
    Zabezpieczenie Włączone . . . . . . . . . . . . : Nie
    Zabezpieczenie Zablokowane . . . . . . . . . . . : Nie
    Zabezpieczenie Zamrożone . . . . . . . . . . . . : Tak
    Wygaśnięcie Licznika Zabezpieczeń . . . . . . . : Nie
    Poziom Zabezpieczenia . . . . . . . . . . . . . : Wysoki

Funckje S-ATA
    ---------------
    Zgodność Z S-ATA . . . . . . . . . . . . . . . . : Tak
    Sygnalizacja Szybkości S-ATA I (1.5 Gps) . . . . : Obsługiwane
    Sygnalizacja Szybkości S-ATA II (3 Gps) . . . . : Obsługiwane
    S-ATA Gen3 Sygnalizacja Szybkości (6 Gps) . . . : Nieobsługiwane
    Otrzymanie żądania Zarządzania Energią Z Hosta . : Obsługiwane
    Ilości Zdarzeń PHY . . . . . . . . . . . . . . . : Obsługiwane
    Niezerowy Bufor Przesunięcia W Ustawieniach DM.. : Nieobsługiwane
    Optymalizacja Ustawień Automatycznej Aktywacji.. : Obsługiwane, Wyłączone
    Interfejs Urządzenia Inicjującego Zarządzanie .. : Obsługiwane, Wyłączone
    Kolejność Dostarczania Danych . . . . . . . . . : Nieobsługiwane
    Powiadamianie Asynchroniczne . . . . . . . . . . : Nieobsługiwane
    Ustawienia Ochrony Oprogramowania . . . . . . . : Obsługiwane, Włączone
    Kolejkowanie Wiadomości Poleceń (NCQ) . . . . . : Obsługiwane
    Długość Kolejki . . . . . . . . . . . . . . . . : 32

Informacje o dysku
    --------------------
    Rodzina Dysku . . . . . . . . . . . . . . . . . : Travelstar 5K500.B
    Rozmiar Kieszeni . . . . . . . . . . . . . . . . : 2.5"
    Pojemność . . . . . . . . . . . . . . . . . . . : 320 GB (320 x 1 000 000 000 bajtów)
    Ilość Talerzy . . . . . . . . . . . . . . . . . : 2
    Ilość Głowic . . . . . . . . . . . . . . . . . . : 3
    Prędkość Obrotowa . . . . . . . . . . . . . . . : 5400 RPM
    Czas Obrotu . . . . . . . . . . . . . . . . . . : 11,11 ms
    ŚRednie Opóźnienie Obrotowe . . . . . . . . . . : 5,56 ms
    Interfejs Dysku . . . . . . . . . . . . . . . . : Serial-ATA/300
    Maksymalna Szybkość Buforowania Hosta . . . . . : 300 MB/sekund(y)
    Rozmiar Bufora . . . . . . . . . . . . . . . . . : 8192 KB
    Czas Gotowości Napędu (Typowy) . . . . . . . . . : 3.5 sekund(y)
    ŚRedni Czas Wyszukiwania . . . . . . . . . . . . : 12,0 ms
    Czas Wyszukiwania Od ścieżki Do ścieżki . . . . : 1,0 ms
    Pełny Skok Czasu Wyszukiwania . . . . . . . . . : 20,0 ms
    Szerokość . . . . . . . . . . . . . . . . . . . : 70,0 mm (2,8 inch)
    Głębokość . . . . . . . . . . . . . . . . . . . : 100,0 mm (3,9 inch)
    Wysokość . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . : 9,5 mm (0,4 inch)
    Waga . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . : 102 gram (0,2 funt(a))
    Akustyka (Bezczynny) . . . . . . . . . . . . . . : 2,4 Bel
    Akustyka (Minimalna Wydajność I Głośność) . . . : 2,6 Bel
    Akustyka (Maksymalna Wydajność I Głośność) . . . : 2,6 Bel
    Wymagana Moc Zasilania Do Rozkęcania Talerzy . . : 900 mA
    Wymagan Moc Zasilania (Wyszukiwanie) . . . . . . : 1,7 W
    Wymagana Moc Zasilania (Bezczynność) . . . . . . : 0,8 W
    Wymagana Moc Zasilania (Tryb Gotowości) . . . . : 0,2 W
    Producent . . . . . . . . . . . . . . . . . . . : Hitachi Global Storage Technologies
    Strona Internetowa Producenta . . . . . . . . . : http://www.hgst.com

S.M.A.R.T.
    ------------
    Nr. Atrybut Próg Wart.. Najg.. Dane Stan Flagi
    1 Raw Read Error Rate 62 88 88 0000000D0047 OK Wskaźnik błędu, Statystyczny, Krytyczny
    2 Throughput Performance 40 100 100 000000000000 OK Wydajność, Krytyczny
    3 Spin Up Time 33 138 138 001600000002 OK Wydajność, Statystyczny, Krytyczny
    4 Start/Stop Count 0 98 98 000000000D08 OK (Zawsze zaliczone) Ilość zdarzeń, Statystyczny
    5 Reallocated Sectors Co.. 5 100 100 000000000000 OK Samozachowawczość, Ilość zdarzeń, Statystyczny, Kryt..
    7 Seek Error Rate 67 100 100 000000000000 OK Wskaźnik błędu, Statystyczny, Krytyczny
    8 Seek Time Performance 40 100 100 000000000000 OK Wydajność, Krytyczny
    9 Power On Time Count 0 88 88 00000000158C OK (Zawsze zaliczone) Ilość zdarzeń, Statystyczny
    10 Spin Retry Count 60 100 100 000000000000 OK Ilość zdarzeń, Statystyczny, Krytyczny
    12 Drive Power Cycle Count 0 98 98 000000000CF9 OK (Zawsze zaliczone) Samozachowawczość, Ilość zdarzeń, Statystyczny
    191 G-Sense Error Rate 0 100 100 000000000000 OK (Zawsze zaliczone) Wskaźnik błędu, Statystyczny
    192 Power off Retract Cycl.. 0 100 100 0000000000BA OK (Zawsze zaliczone) Samozachowawczość, Ilość zdarzeń, Statystyczny
    193 Load/Unload Cycle Count 0 100 100 000000001C27 OK (Zawsze zaliczone) Ilość zdarzeń, Statystyczny
    194 Disk Temperature 0 152 152 0030000D0024 OK (Zawsze zaliczone) Statystyczny
    196 Reallocation Event Count 0 100 100 000000000029 OK (Zawsze zaliczone) Samozachowawczość, Ilość zdarzeń, Statystyczny
    197 Current Pending Sector.. 0 100 100 000000000077 OK (Zawsze zaliczone) Samozachowawczość, Statystyczny
    198 Off-Line Uncorrectable.. 0 100 100 000000000000 OK (Zawsze zaliczone) Wskaźnik błędu
    199 Ultra ATA CRC Error Co.. 0 200 200 000000000000 OK (Zawsze zaliczone) Wskaźnik błędu, Statystyczny
    223 Load/Unload Retry Count 0 100 100 000000000000 OK (Zawsze zaliczone) Wskaźnik błędu, Statystyczny

informacje o szybkości przesyłania
    ------------------------------------
    Wszystkie Odczytane Dane . . . . . . . . . . . . : 0 MB, 0 MB od czasu instalacji (2014-07-14)
    Wszystkie Zapisane Dane . . . . . . . . . . . . : 0 MB, 0 MB od czasu instalacji
    Dzienna średnia Odczytu . . . . . . . . . . . . : 0,00 MB
    Dzienna średnia Zapisu . . . . . . . . . . . . . : 0,00 MB
    Aktualna Szybkość Przesyłania . . . . . . . . . : 0 KB/s
    Maksymalna Szybkość Przesyłania . . . . . . . . : 0 KB/s
    Aktualna Szybkość Odczytu . . . . . . . . . . . : 0 KB/s
    Aktualna Szybkość Zapisu . . . . . . . . . . . . : 0 KB/s
    Aktualna Aktywność Dysku . . . . . . . . . . . . : 0 %

-- Informacje o dysku fizycznym - Dysk: #1: WDC WD1600JS-60NCB1 --

Podsumowanie dysku twardego
    -----------------------------
    Numer Dysku Twardego . . . . . . . . . . . . . . : 1
    Interfejs . . . . . . . . . . . . . . . . . . . : S-ATA II
    ID Dysku Twardego . . . . . . . . . . . . . . . : WDC WD1600JS-60NCB1
    Oprogramowanie Sprzętowe . . . . . . . . . . . . : 10.02E02
    Numer Seryjny Dysku . . . . . . . . . . . . . . : WD-WCANME494407
    Rozmiar Całkowity . . . . . . . . . . . . . . . : 152625 MB
    Stan Zasilania . . . . . . . . . . . . . . . . . : Aktywny
    Dysk Logiczny . . . . . . . . . . . . . . . . . : C: [] D: [] E: []
    Temperatura Aktualna . . . . . . . . . . . . . . : 50 °C (Przegrzanie)
    Czas Zasilania . . . . . . . . . . . . . . . . . : 244 dni, 17 godzin(y)
    Szacunkowy Pozostały Okres Istnienia . . . . . . : więcej niż 1000 dni
    ŻYwotność . . . . . . . . . . . . . . . . . . . : #################### 100 % (Doskonała)
    Wydajność . . . . . . . . . . . . . . . . . . . : #################### 100 % (Doskonała)

Problem wystąpił w komunikacji pomiędzy dyskiem a hostem 1369 raz(y).
    Nie jest wymagane żadne działanie.

Informacje ATA
    ----------------
    Ilość Cylindrów Dysku Twardego . . . . . . . . . : 310101
    Ilość Głowic Dysku Twardego . . . . . . . . . . : 16
    Ilość Sektorów Dysku Twardego . . . . . . . . . : 63
    Poprawka ATA . . . . . . . . . . . . . . . . . . : ATA/ATAPI-7
    Wszystkich Sektorów . . . . . . . . . . . . . . : 312581808
    Bajtów Na Sektor . . . . . . . . . . . . . . . . : 512
    Wielosektorowość . . . . . . . . . . . . . . . . : 16
    Bajtów Korekcji Błędów . . . . . . . . . . . . . : 50
    Pojemność Niesformatowana . . . . . . . . . . . : 152628 MB
    Maksymalny Tryb PIO . . . . . . . . . . . . . . : 4
    Maksymalny Tryb Multiword DMA . . . . . . . . . : 2
    Maksymalny Tryb UDMA . . . . . . . . . . . . . . : 300 MB/s (5)
    Aktywny Tryb UDMA . . . . . . . . . . . . . . . : 300 MB/s (5)
    Minimalny Czas Przesyłania Multiword DMA . . . . : 120 ns
    Zalecany Czas Przesyłania Multiword DMA . . . . : 120 ns
    Minimalny Czas Przesyłania PIO Bez IORDY . . . : 120 ns
    Minimalny Czas Przesyłania PIO Z IORDY . . . . . : 120 ns
    Bajt Kontrolny ATA . . . . . . . . . . . . . . . : Prawidłowa(y)
    Wartość Sumy Kontrolnej ATA . . . . . . . . . . : Prawidłowa(y)

Konfiguracja zarządzania akustyką
    -----------------------------------
    Zarządzanie Akustyką . . . . . . . . . . . . . . : Nieobsługiwane
    Zarządzanie Akustyką . . . . . . . . . . . . . . : Wyłączone
    Aktualny Poziom Akustyki . . . . . . . . . . . . : Domyślny (00h)
    Zalecany Poziom Akustyki . . . . . . . . . . . . : Domyślny (00h)

Cechy ATA
    -----------
    Read Ahead Buffer . . . . . . . . . . . . . . . : Obsługiwane, Włączone
    DMA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . : Obsługiwane
    Ultra DMA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . : Obsługiwane
    S.M.A.R.T. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . : Obsługiwane
    Zarządzanie Energią . . . . . . . . . . . . . . : Obsługiwane
    Zapis Pamięci Podręcznej . . . . . . . . . . . . : Obsługiwane
    Ochrona Obszaru Hosta . . . . . . . . . . . . . : Nieobsługiwane
    Zaawansowane Zarządzanie Energią . . . . . . . . : Nieobsługiwane
    Rozszerzone Zarządzanie Energią . . . . . . . . : Nieobsługiwane
    Zasilanie W Stanie Wstrzymania . . . . . . . . . : Obsługiwane
    48-Bitowe Adresowanie LBA . . . . . . . . . . . : Obsługiwane
    Konfiguracja Urządzenia Nakładki . . . . . . . . : Obsługiwane
    Wsparcie IORDY . . . . . . . . . . . . . . . . . : Obsługiwane
    Kolejność Odczytu/Zapisu DMA . . . . . . . . . . : Nieobsługiwane
    Polecenie NOP . . . . . . . . . . . . . . . . . : Obsługiwane
    Wiarygodne środowisko Uruchamiania . . . . . . . : Nieobsługiwane
    64-Bitowy Unikalny Identyfikator ID . . . . . . : Nieobsługiwane
    Przesyłanie Strumieniowe . . . . . . . . . . . . : Nieobsługiwane
    Bezpośrednie Przekazywanie Z Karty Pamięci . . . : Nieobsługiwane
    Ogólne Stosowanie Logowania . . . . . . . . . . : Obsługiwane
    Błąd Logowania . . . . . . . . . . . . . . . . . : Obsługiwane
    Zestaw Funkcji CFA . . . . . . . . . . . . . . . : Nieobsługiwane
    Urządzenie CFast . . . . . . . . . . . . . . . . : Nieobsługiwane
    Długość Sektorów Fizycznych (1) . . . . . . . . : Nieobsługiwane
    Długość Sektorów Logicznych . . . . . . . . . . : Nieobsługiwane
    Sprawdzanie Odczytu I Zapisu . . . . . . . . . . : Nieobsługiwane
    Funkcja Pamięci Podręcznej NV . . . . . . . . . : Nieobsługiwane
    Tryb Zasilania Pamięci Podręcznej NV . . . . . . : Nieobsługiwane
    Wielkość Pamięci Podręcznej NV . . . . . . . . . : Nieobsługiwane
    Kontrola Swobodnego Opadania . . . . . . . . . . : Nieobsługiwane
    Czułość Kontroli Swobodnego Opadania . . . . . . : Nieobsługiwane

Cechy SSD
    -----------
    Zestaw Danych Zarządzania . . . . . . . . . . . : Nieobsługiwane
    Polecenie TRIM . . . . . . . . . . . . . . . . . : Nieobsługiwane
    Deterministyczny Odczyt Po TRIM . . . . . . . . : Nieobsługiwane

Szczegóły S.M.A.R.T.
    ----------------------
    Stan Zbierania Danych Off-line . . . . . . . . . : Zawieszone przez przerwanie polecenia z hosta
    Stan Wykonania Auto-testu . . . . . . . . . . . : Zakończono pomyślnie
    Całkowity Czas Do Zakończenia Zbierania Danych.. : 4980 sekund(y)
    Natychmiastowe Wykonanie Off-line . . . . . . . : Obsługiwane
    Przerwij/restartuj Off-line Przez Hosta . . . . : Nieobsługiwane
    Skanowanie Odczytu Off-line . . . . . . . . . . : Obsługiwane
    Auto-test Krótki . . . . . . . . . . . . . . . . : Obsługiwane
    Auto-test Rozszerzony . . . . . . . . . . . . . : Obsługiwane
    Auto-test Transportowy . . . . . . . . . . . . . : Obsługiwane
    Auto-test Selektywny . . . . . . . . . . . . . . : Obsługiwane
    Zapisz Dane Przed/po Trybie Oszczędania Energii : Obsługiwane
    Włącz/wyłącz Atrybut Auto-zapisu . . . . . . . . : Obsługiwane
    Funkcja Rejestrowania Błędów . . . . . . . . . . : Obsługiwane
    Szacunkowy Czas Auto-testu Krótkiego . . . . . . : 2 minuta(y)
    Szacunkowy Czas Auto-testu Rozszerzonego . . . . : 60 minuta(y)
    Conveyance Self-test Estimated Time . . . . . . : 6 minuta(y)
    Ostatni Wynik Auto-testu Krótkiego . . . . . . . : Nigdy nie uruchamiano
    Data Ostatniego Auto-testu Krótkiego . . . . . . : Nigdy nie uruchamiano
    Ostatni Wynik Auto-testu Rozszerzonego . . . . . : Nigdy nie uruchamiano
    Data Ostatniego Auto-testu Rozszerzonego . . . . : Nigdy nie uruchamiano
    Ostatni Wynik Auto-testu Transportowego . . . . : Nigdy nie uruchamiano
    Ostatnia Data Auto-testu Transportowego . . . . : Nigdy nie uruchamiano

Tryb bezpieczny
    -----------------
    Tryb Bezpieczny . . . . . . . . . . . . . . . . : Nieobsługiwane
    Usuwanie Zabezpieczeń . . . . . . . . . . . . . : Nieobsługiwane
    Czas Usuwania Zabezpieczeń . . . . . . . . . . . : Nieobsługiwane
    Funkcja Usuwania Rozszerzonych Zabezpieczeń . . : Nieobsługiwane
    Czas Usuwania Rozszerzonych Zabezpieczeń . . . . : Nieobsługiwane
    Zabezpieczenie Włączone . . . . . . . . . . . . : Nie
    Zabezpieczenie Zablokowane . . . . . . . . . . . : Nie
    Zabezpieczenie Zamrożone . . . . . . . . . . . . : Nie
    Wygaśnięcie Licznika Zabezpieczeń . . . . . . . : Nie
    Poziom Zabezpieczenia . . . . . . . . . . . . . : Wysoki

Funckje S-ATA
    ---------------
    Zgodność Z S-ATA . . . . . . . . . . . . . . . . : Tak
    Sygnalizacja Szybkości S-ATA I (1.5 Gps) . . . . : Obsługiwane
    Sygnalizacja Szybkości S-ATA II (3 Gps) . . . . : Obsługiwane
    S-ATA Gen3 Sygnalizacja Szybkości (6 Gps) . . . : Nieobsługiwane
    Otrzymanie żądania Zarządzania Energią Z Hosta . : Obsługiwane
    Ilości Zdarzeń PHY . . . . . . . . . . . . . . . : Obsługiwane
    Niezerowy Bufor Przesunięcia W Ustawieniach DM.. : Nieobsługiwane
    Optymalizacja Ustawień Automatycznej Aktywacji.. : Obsługiwane, Wyłączone
    Interfejs Urządzenia Inicjującego Zarządzanie .. : Obsługiwane, Wyłączone
    Kolejność Dostarczania Danych . . . . . . . . . : Nieobsługiwane
    Powiadamianie Asynchroniczne . . . . . . . . . . : Nieobsługiwane
    Ustawienia Ochrony Oprogramowania . . . . . . . : Obsługiwane, Włączone
    Kolejkowanie Wiadomości Poleceń (NCQ) . . . . . : Obsługiwane
    Długość Kolejki . . . . . . . . . . . . . . . . : 32

Informacje o dysku
    --------------------
    Rodzina Dysku . . . . . . . . . . . . . . . . . : Caviar SE
    Rozmiar Kieszeni . . . . . . . . . . . . . . . . : 3.5"
    Pojemność . . . . . . . . . . . . . . . . . . . : 160 GB (160 x 1 000 000 000 bajtów)
    Ilość Talerzy . . . . . . . . . . . . . . . . . : ?
    Ilość Głowic . . . . . . . . . . . . . . . . . . : ?
    Prędkość Obrotowa . . . . . . . . . . . . . . . : 7200 RPM
    Czas Obrotu . . . . . . . . . . . . . . . . . . : 8,33 ms
    ŚRednie Opóźnienie Obrotowe . . . . . . . . . . : 4,17 ms
    Interfejs Dysku . . . . . . . . . . . . . . . . : Serial-ATA/300
    Maksymalna Szybkość Buforowania Hosta . . . . . : 300 MB/sekund(y)
    Czas Gotowości Napędu (Typowy) . . . . . . . . . : 9 sekund(y)
    ŚRedni Czas Wyszukiwania . . . . . . . . . . . . : 8,9 ms
    Czas Wyszukiwania Od ścieżki Do ścieżki . . . . : 2,0 ms
    Pełny Skok Czasu Wyszukiwania . . . . . . . . . : 21,0 ms
    Szerokość . . . . . . . . . . . . . . . . . . . : 101,6 mm (4,0 inch)
    Głębokość . . . . . . . . . . . . . . . . . . . : 147,0 mm (5,8 inch)
    Wysokość . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . : 25,4 mm (1,0 inch)
    Waga . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . : 600 gram (1,3 funt(a))
    Wymagana Moc Zasilania Do Rozkęcania Talerzy . . : ? mA
    Wymagan Moc Zasilania (Wyszukiwanie) . . . . . . : ? W
    Wymagana Moc Zasilania (Bezczynność) . . . . . . : ? W
    Wymagana Moc Zasilania (Tryb Gotowości) . . . . : ? W
    Producent . . . . . . . . . . . . . . . . . . . : Western Digital Corporation
    Strona Internetowa Producenta . . . . . . . . . : http://www.westerndigital.com/en/products

S.M.A.R.T.
    ------------
    Nr. Atrybut Próg Wart.. Najg.. Dane Stan Flagi
    1 Raw Read Error Rate 51 200 200 000000000191 OK Wskaźnik błędu, Wydajność, Statystyczny, Krytyczny
    3 Spin Up Time 21 190 173 000000000DA3 OK Statystyczny, Krytyczny
    4 Start/Stop Count 0 96 96 0000000011AA OK (Zawsze zaliczone) Samozachowawczość, Ilość zdarzeń, Statystyczny
    5 Reallocated Sectors Co.. 140 200 200 000000000000 OK Samozachowawczość, Ilość zdarzeń, Statystyczny, Kryt..
    7 Seek Error Rate 51 200 200 000000000000 OK Wskaźnik błędu, Wydajność, Statystyczny, Krytyczny
    9 Power On Time Count 0 92 92 0000000016F1 OK (Zawsze zaliczone) Samozachowawczość, Ilość zdarzeń, Statystyczny
    10 Spin Retry Count 51 100 100 000000000000 OK Ilość zdarzeń, Statystyczny, Krytyczny
    11 Drive Calibration Retr.. 51 100 100 000000000000 OK Ilość zdarzeń, Statystyczny
    12 Drive Power Cycle Count 0 96 96 000000001199 OK (Zawsze zaliczone) Samozachowawczość, Ilość zdarzeń, Statystyczny
    190 Airflow Temperature 45 50 38 000000000032 OK Samozachowawczość, Statystyczny
    194 Disk Temperature 0 97 85 000000000032 OK (Zawsze zaliczone) Samozachowawczość, Statystyczny
    196 Reallocation Event Count 0 200 200 000000000000 OK (Zawsze zaliczone) Samozachowawczość, Ilość zdarzeń, Statystyczny
    197 Current Pending Sector.. 0 200 200 000000000000 OK (Zawsze zaliczone) Ilość zdarzeń, Statystyczny
    198 Off-Line Uncorrectable.. 0 200 200 000000000000 OK (Zawsze zaliczone) Ilość zdarzeń
    199 Ultra ATA CRC Error Co.. 0 200 200 000000000559 OK (Zawsze zaliczone) Samozachowawczość, Ilość zdarzeń, Wskaźnik błędu, Wy..
    200 Write Error Rate 51 200 200 000000000000 OK Wskaźnik błędu, Krytyczny

informacje o szybkości przesyłania
    ------------------------------------
    Wszystkie Odczytane Dane . . . . . . . . . . . . : 80 MB, 2 295 MB od czasu instalacji (2014-07-14)
    Wszystkie Zapisane Dane . . . . . . . . . . . . : 6 MB, 1 147 MB od czasu instalacji
    Dzienna średnia Odczytu . . . . . . . . . . . . : 127,50 MB
    Dzienna średnia Zapisu . . . . . . . . . . . . . : 63,72 MB
    Aktualna Szybkość Przesyłania . . . . . . . . . : 0 KB/s
    Maksymalna Szybkość Przesyłania . . . . . . . . : 1674 KB/s
    Aktualna Szybkość Odczytu . . . . . . . . . . . : 0 KB/s
    Aktualna Szybkość Zapisu . . . . . . . . . . . . : 0 KB/s
    Aktualna Aktywność Dysku . . . . . . . . . . . . : 0 %

-- Informacje o partycji --

Dysk logiczny Całkowita ilość m.. Wolne miejsce Wolne miejsce Używane miejsce
    C: (Dysk: #1) 29,3 GB 11,8 GB 40 % ############--------
    D: (Dysk: #1) 58,6 GB 5,0 GB 9 % (Mało) ##################--
    E: (Dysk: #1) 61,2 GB 4,8 GB 8 % (Mało) ##################--

edit(2): próba odpalenia go w DMDE skuchą, bo cały czas wywala błędy, yyy chyba, że mam je ignorować 4all?:) błąd "WinError 23. Błąd danych (CRC)"
    ----
    edit(3): WRÓÓÓÓĆ!!! czytanie ze zrozumieniem się kłania... :D

Quote:
    ...w DMDE - to przez wybraniem dysku - wyłącz "wczytanie partycji"

edit(4): ok, leci kopia obyy ;) uff, boje się tylko o temp. w pobliżu "strefy zrzutu", czy słusznie? PC daje już swoje stopnie, +monitor "LCD" :| +Lenovo yyy, chyba noc na przeciągu się szykuje :D anyway leci, ost. pyt? ILE!... ILE czasu może potrwać robienie takiej kopii? dysk zewn. TOSHIBA 640GB ATA jeżeli ma to znaczenie... suma sumarum ;) dobranoc
    swwift
    Level 9  
    ostatecznie wyszła lipa... bo jakoś w 7h robienia kopii, stanęło na 32%... błąd ten sam co powyżej zacytowałem: "WinError 23. Błąd danych (CRC)"... po poł h bezruchu anulowałem wyszedłem z programu bez zwiechy i sru do roboty... w pracy odpalam dysk zewn. gdzie była robiona strefa zrzutu i ehh nie czytadanych, komunikat żeby go sformatować :| ahh no ale jakieś pomysły? rady? cokolwiek...

pozdrawiam,
    Adam.