Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Konica C253 - c2556 za dużo tonera zółtego

15 Lip 2014 08:50 5553 26

  • Poziom 32  
    Maszyna po wyjęciu bębna byłą cała zasypana tonerem, dosłownie górka tonera na bębnie. Wyczyściłem, poskładałem i wywala błąd. Jak odsypać toner? :) nie da się, w Ricoh da się w kodach podnieść wartości i czarnymi stronami wypaprać toner. Jak zrobić to w tym kolorze?
  • Specjalista - kserokopiarki
    Z tego co pamiętam pod Imaging Process Adjustment jest opcja TCR level setting i tam w zakresie -3/3 można regulować wartość dozowanego tonera.

    C.

  • Poziom 32  
    sprawdzałem nie działa
  • Poziom 24  
    pcnet napisał:
    Maszyna po wyjęciu bębna byłą cała zasypana tonerem, dosłownie górka tonera na bębnie. Wyczyściłem, poskładałem i wywala błąd. Jak odsypać toner? :) nie da się, w Ricoh da się w kodach podnieść wartości i czarnymi stronami wypaprać toner. Jak zrobić to w tym kolorze?


    Sprawdź poziom toneru w developerach, w kodach (pozycja: level - ta druga) Na każdym kolorze powinno być nie więcej niż: 7,5%, jednak nie mniej niż 5% Jak będzie dużo powyżej (8,5%, 9,5%) - do wymiany będzie unit!
    Można także: nowy developer, chip, listwy, uszczelniacze i weryfikacja działania kółek układu odprowadzania - czyszczącego tego konkretnego zespołu.
    Możesz także sprawdzić czy bęben nie ma zerwanego napędu (na osi).
    Ostatnio wpadły nam w ręce z firmy wysyłkowej na allegro pl duże tańsze nowe unity kolorowe, w których były popękane same zespoły - unity. Niby działał, a po jakimś czasie toner kumulował się na zewnątrz i wysypywał górą. Na pierwszy rzut oka nie widać pęknięć, trzeba dokładnie oglądać każdy unit. Szczególnie przy dodatkowym wkręcie trzymającym z tyłu połówki. To malusie pęknięcia ale dają popalić serwisowi. Nie wiem skąd importer to badziewie wytrzasnął?
    Po za tym, wiadomo - allegro pl :(
    Co drugi był do naprawy, pierwszy i ostatni raz jakiś nowy unit z allegro!
  • Specjalista - kserokopiarki
    A moze po prostu wymień sam deweloper ? Wtedy masz pewność że jego nasycenie będzie idealne. Dla pewności jeszcze możesz chipem zainicjować i po problemie ... Jako wariant ekstremalny można jeszcze poćwiczyć regulacje w czujniki ATDC przy pomocy ferrytowego rdzenia - wkręcić go delikatnie bądź wykręcić co chwila kontrolując poziom w kodach. Jeden raz tak musiałem zrobić z czarnym i udało sie :) Warto spróbować ...

    C.

  • Poziom 32  
    w różnych miejscach poziomy na yellow odbiegają znacznie :(
    i teraz nie wiem czy sam developer ma sens - a jak znowu sie tak zrobi
  • Specjalista - kserokopiarki
    Co rozumiesz pod pojęciem "w różnych miejscach" ? Znaczy że jest źle rozłożony na kopii czy bardzo szybko zmieniają sie odczyty poziomu ? Warto by sprawdzić go w innej maszynie bo to nie musi być wina samego IU ...

    C.

  • Poziom 32  
    Właśnie wkładam do innej maszyny :)
    W level 2 to jest ok ale w innych miejscach gdzie są dane jest rozjechane
  • Poziom 24  
    pcnet napisał:
    Właśnie wkładam do innej maszyny :)
    W level 2 to jest ok ale w innych miejscach gdzie są dane jest rozjechane

    Oj oj oj, Kolego sympatyczny. W innej maszynie będzie raczej inaczej, troszkę inne wskazania level itd.
    Jaki jest level (poziom) procentowy / prądowy na unicie w starej maszynie a jaki na drugiej? Pamiętaj ze jak będzie za duży toner zniknie z nowego opakowania jak odrzutowiec :)
    Każdy unit ustawia się do danej maszyny. Maszyna po inicjacji na nowym chipie zapisuje nr seryjny unitu (no, powiedzmy chipa) i poziomy prądów, siatki elektrody łącznie ze wspomnianym ATDC. Cała masa ustawień wewnętrznych. To nic nie da!
    Wymień na nowy lub go rozłóż, wyczyść, dokładnie zweryfikuj i obejrzyj napęd oraz obudowy, uszczelki, powymieniaj co do wymiany i będzie spokój! :)
    Życzliwie radzę, cześć!

  • Poziom 32  
    wiem o tym :)
    teraz znalazłęm że czujnik był odpięty - wtyczka.
    Chyba podjade do źródłowej maszyny i sprawdze
  • Poziom 24  
    pcnet napisał:
    wiem o tym :)
    teraz znalazłęm że czujnik był odpięty - wtyczka.


    Ale heca, no to ładnie ;)

    Jak czujnik był odpięty maszyna wywali zawsze kod na koniec mieszania, nawet przed stabilizacją.

  • Poziom 32  
    ok ale to pewnie jak rozkładałem.
    a czemu był kopiec tonera?
    na razie maszyna działa
  • Specjalista - kserokopiarki
    Pewnie odczyty których nie miała nakazywały jej dosypywanie tonera do nieskończoności :) Dziwi mnie trochę że nie krzyczała wcześniej ... Odpięty ATDC sensor powodowałby błąd .

    C.
  • Poziom 24  
    Cześć Copyman, a ja myślę (tak czuję), że było troszkę więcej niż my tutaj wiemy :P
    Bez podpiętego ATDC nie weszła by w ogóle na wskazanie (były by wszędzie 0,0%) tylko wyskoczył by po lekkim mieszaniu c25xx, ale już nieważne, jak mawiają porządni Indianie: no way ;) Ważne że już sprzęcik działa :)
  • Specjalista - kserokopiarki
    Można jeszcze o stawić słabo podłączony ATDC sensor ... Głupialo z dozowaniem aż do momentu kiedy sie zasypała a wtyczka przy okazji rozbiórki unitu do czyszczenia sie odpieła. Fakt że wszystkiego do końca nie wiemy :)

    C.
  • Moderator
    Wątek zamykam. Gdyby Autor pytania chciał coś dopisać, proszę o PW.

  • Poziom 32  
    Dziś uszkodzenie powróciło. Nie ma błędu ale na bębnie jest góra toneru :(
  • Specjalista - kserokopiarki
    A odczyty ? Co pokazuje w poziomie nasycenia tonerem ? Moze masz uszkodzony czujnik ?

    C.
  • Poziom 25  
    Cytat:
    .....Wymień na nowy lub go rozłóż, wyczyść, dokładnie zweryfikuj i obejrzyj napęd oraz obudowy, uszczelki, powymieniaj co do wymiany i będzie spokój! Smile
    Życzliwie radzę, cześć! ...


    Witam
    Obawiam się Panowie, że Szacowny Kolega Piwos ma niestety racje! Ma, dobrego kopiarko-wego, branżowego nosa!

    Także coś mi tu nie pasuje... 8-)

    Cytat:
    A odczyty ? Co pokazuje w poziomie nasycenia tonerem ? Moze masz uszkodzony czujnik ?


    Gdyby czujnik był "...odpięty" lub uszkodzony, po wspomnianym "...wyczyszczeniu... podpięciu wtyczki..." nie przeszło by urządzenie do stanu gotowości. Po zamknięciu klapy, wstępnym "pre-drivie" zatrzymało by procesy rejestracji w połowie drogi.
    Ponadto urządzenie raportowało by najzupełniej w świecie odpowiedni kod awarii!
    A tak chyba nie jest...?

    Panowie, coś jest nie tak z samym zespołem obrazowym lub jego elementami składowymi. Możliwe, że w kopiarce (choć mniej prawdopodobne)
    Wydaję mi się, że szkoda czasu, szkoda paliwa na powtórne dojazdy, szkoda wiecznego czyszczenia i zaklinania rzeczywistości. Trzeba pochylić się nad tym porządnie i znaleźć przyczynę. Wyleczyć i pacjent będzie żył jeszcze pewnie bardzo długo.

    Pozdrawiam
    "serwek" ;)
  • Specjalista - kserokopiarki
    Jeżeli czujnik będzie uszkodzony to maszyna będzie na przykład miała lekko zaniżony odczyt i będzie nagminnie dozowała toner aż do jego wysypywania. Jeżeli juz to po prostu warto rozejrzeć sie za używanym unitem z bębnem do wymiany i po kłopocie :) Wyjdzie szybciej i taniej :)

    C.
  • Poziom 25  
    copyman napisał:
    Jeżeli czujnik będzie uszkodzony to maszyna będzie na przykład miała lekko zaniżony odczyt i będzie nagminnie dozowała toner aż do jego wysypywania. Jeżeli juz to po prostu warto rozejrzeć sie za używanym unitem z bębnem do wymiany i po kłopocie :) Wyjdzie szybciej i taniej :)

    C.

    Witaj
    Jeżeli już chcecie Panowie to sprawdzić empirycznie to najprościej wykręcić, przełożyć czujnik z innego unitu do rzeczonego gdzie domniemany był i sprawdzić zachowanie.
    Pozdrawiam
    "serwek" ;)
  • Specjalista - kserokopiarki
    Jest to jakiś sposób i myślę że zabieg ten, ze wszech stron słuszny , wiele by wyjaśnił. Co do rzeczonego przypadku z czarnym unitem w którym przeprowadziłem regulację rdzeniem to również był zasypany maksymalnie. Zaczęło się od komunikatu o braku tonera a następnie kopiarka uzupełniała go prawie non stop. Tam jednak się udało i maszyna działa po dziś dzień na tym czujniku. Był to Bizhub C252.

    C.

  • Poziom 32  
    ok dziś podmienie czujnik
  • Poziom 9  
    Odkopię trochę temat. Mam problem z Minolta c203, wyskakuje mi błąd c2556, na różnych unitach jest tak samo, na niektórych pokazuje c255b. Testowałem chyba na czterech różnych żółtych modułach. Zaczęło się od tego że chciałem przetestować jeden z modułów który u mnie zalegał i nie wiedziałem jak drukuje. Drukarka go nie rozpoznała i informowała że moduł bębna jest nie właściwy, podmieniłem spowrotem na ten który działał no i zaczęły się problemy...

  • Poziom 32  
    Po każdej wymianie musisz robić stabilizację.
  • Poziom 9  
    Dzięki, temat okazał się dużo prostszy. Ułamał się plastik z wtyczki czujnika w bębnie i został we wtyczce w drukarce. Po wyjęciu wszystko wróciło do normy.