Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Beretta Super Kompakt 12/24i - Przegrzewanie wody na cwu, brak modulacji pł. ?

gello1 15 Jul 2014 17:49 11688 18
    gello1
    Level 11  
    Witam forumowiczów,

Piec beretta super kompakt 12/24i

Korzystając z wody ciepłej użytkowej na cwu - brakuje modulacji płomienia ? tj. piec włącza się grzeje wodę do 55-60 stopni i wyłącza aż zaczyna lecieć zimna woda i po chwili się włącza i dogrzewa ponownie. Sytuacja jest mniej podobna przy większym odkręceniu kranu lecz woda jest gorąca pomimo zmniejszenia na regulatorze, także, zmiany na regulacji temperatury na piecu na cwu - nie mają wpływu większego na zadaną temperaturę wody ciepłej w kranie jest bliska 40-50 stopni pomimo przykręcenia na minimum.

Co sprawdziłem:

1. Wymiennik płytkowy CWU jest przepływ łagodny (dodatkowo użyłem odkamieniacza Kamix konserwacyjnie).

2. Czujniki temperatury CO, CWU (SONDA) - zostały sprawdzone.

3. Czujnik spalin.

Piec na CO pracuję wporządku.

Zawór trójdrogowy przełącza się uruchamiając CO.

Dioda sygnalizacyjna pracy Kotła cały czas jest zielona.

Zastanawiając się zostaję mi do sprawdzenia ewentualnie regulacja zaworu gazowego,moc palnika, ciśnienie gazu.
    Ale tutaj muszę wezwać serwis,(bez przyrządów tego nie zrobię?) a chciałbym wcześniej wykluczyć inne przyczyny, które mogą okazać się błahostką.. .
    Czy jeszcze jest coś co mogę sprawdzić we własnym zakresie ?

A na koniec dołączam filmik pracy Kotła - Woda jest użytkowa odkręcona.

Dziękuję za sugestie !

Pozdrawiam
    gello1
    Level 11  
    Witam Was ponownie mój problem wciąż nie rozwiązany :| .

Wróciłem z urlopu i szukam dalej postanowiłem sprawdzić płytę główną skupiłem się na jej połączeniach.

Chciałem zapytać odnośnie mostków jakie są na mojej płycie.

Oznaczenia płyty z instrukcji mojego pieca 12/24i

JP1 Mostek wyboru działania tylko C.O

JP2 Mostek zerowania czasów kalibrowania

JP3 Mostek na gaz płynny

Ale Moje spostrzeżenie!

Na mojej płycie są 4 mostki wszystkie są zmostkowane!

JP1
    JP2
    JP3
    JP4

I takie płyty były montowane w kotle Boiler 24i 29i
    Według instrukcji Boiler Jp1 - Mostek wyboru bezpieczeństwa dzieci. (eleminuje elektroniczne dzialnie pokrętła cwu). Może być to powód cyklicznej pracy ?

W załączeniu przedstawiam płyty jednego i drugiego pieca.

Zworki na mojej płycie

Instrukcja 12/24i

U mnie jest tak płyta Boiler 24i 29

Czy ten mostek może powodem ? Czy on w tym modelu nie bierze udziału bo nie mam zasobnika.

Można go usunąć i sprawdzić działanie pieca na CWU ?

Wciąż wierze, że zabierze tutaj głos jakiś serwisant, który rozwiąże mój problem.

Dziękuję!
    gello1
    Level 11  
    Witam ponownie śledzących mój temat.

Podmieniłem sonda CWU na nową piec zachowuję się bez zmian.

Mając wolną sondę postanowiłem podpiąć ją na zewnątrz do kabli od czujnika CWU po tej zmianie piec pracował z maksymalną modulacją palnika (nie szczytując temp wody) - piec nie taktował. - sterownik (płyta główna) widzi, że woda jest zimna więc grzeje do zadanej ustawionej na pokrętle czyli ciągle bo sterownik wyłącza Palnik na podstawie rezystancji otrzymanej wody zgodnie z ustawieniem na pokrętle?

Czujnik temperatury gdy woda jest ciepła (rezystancja spada ) podaje informację do sterownika, który moduluję płomieniem i gdy przekracza zadaną temperaturę na pokrętle wyłącza płomień ? (piec taktuję) jak wyżej.

Dodam jeszcze, że zmniejszyłem dopływu gazu na zaworze na wejściu do pieca, zmniejszenie ciśnienia gazu , piec pracuję z mniejszym palnikiem ale też się wyłącza.

Od gaszenia płomienia jest czujnik przepływu wody CWU (Sprawdzony)
    Jak i Elektroda zapłonowa jonizacyjna, która może być uszkodzona, po osiągnięciu temperatury wody następuje zmodulowania płomienia, elektroda nie widzi płomienia, i powoduję wyłączenie dopływie gazu piec się wyłącza?

Dziękuję za uwagę.

Może teraz, któryś z Panów coś wywnioskuję.
    Magister_123
    Level 36  
    Mój błąd. Zapomniałem że masz wymiennik płytowy a nie wymiennik bitermiczny. Nowy czujnik załóż w obiegu co. A ten stary od cwu niech pozostanie tam gdzie był.
    gello1
    Level 11  
    Magister_123 wrote:
    Mój błąd. Zapomniałem że masz wymiennik płytowy a nie wymiennik bitermiczny. Nowy czujnik załóż w obiegu co. A ten stary od cwu niech pozostanie tam gdzie był.

Czujnik (sonda) podmieniałem też na CO, piec tak samo się zachowuję.

Nawet gdy odłączyłem i podłączyłem przewody na zewnętrznym drugim czujniku.

Na wszystkich czujnikach rezystancje spadają pod wpływem ciepłej wody jak i na nowym (mierzone miernikiem).

Pan mi powie, czy sterowaniem palnika na CWU włączanie i wyłączanie steruję czujnik przepływu, termostat granicznej temperatury oraz czujnik spalin tylko, czy też może rozłączać elektronika po otrzymaniu odczytu z sondy CWU gdy temperatura przekracza już ustawienie na regulatorze. Czy zadaniem sond jest sterowanie płomieniem (modulacja palnika)
    - wnioskuję tak, ponieważ gdy podłączyłem kable z czujnika CWU na zewnętrznym piec działa z pełną mocą i nie taktuję. Rezystancja z czujnika odczytywana 11Kom świadczy o temperaturze wody 20 stopni temperatura się nie zmienia bo czujnik jest na zewnątrz sterownik widzi cały czas nizszą temperaturę niż na regulatorze więc nie rozłącza?

Albo Może być powodem jeszcze zakamieniony wymiennik główny, pompa, czy raczej się nie spotyka?
    A na CO nie ma dlatego tego problemu bo obieg jest duży.
    Jest tam słaby przepływ woda szybko się ogrzewa nie zależnie od płomienia (sprawność odbioru ciepła zmalała przez kamień).

Serdecznie Dziękuje Panu za zainteresowanie i kolejne sugestie!
    Magister_123
    Level 36  
    Po pierwsze to nie Pan! Tu wszyscy są na Ty.
    Jeżeli czujniki NTC są sprawne to pozostają kwestie. Kamień w wymienniku głównym, pompa ma za małe obroty(zużycie) lub niedostatecznie otwarty zawór trójdrogowy.
    Podczas grzania cwu grzejniki nie robią się ciepłe?
    Wymiennik główny również możesz potraktować kamixem: Zakręcasz zawory pod kotłem od CO. Spuszczasz wodę z kotła. Odkręcasz pompę. Wsypujesz do korpusu pompy kamix. Skręcasz, napełniasz i odpalasz na cwu. Po 5 minutach spuszczasz wodę i patrzysz jaki ma kolor. Jak brudna to kolejna dawka kamixu.
    gello1
    Level 11  
    Pompa pracuję na 3 biegu.

Zawór trójdrogowy grzejniki nie robią się ciepłe, choć rurka przy piecu robi się gorąca pod piecem przy zasilaniu CO, ale dalej jest zimna.

Kamix najlepszy w proszku ?

Czy koncentrat ?
    Magister_123
    Level 36  
    To że pompa pracuje na 3 biegu wcale nie oznacza że jest sprawna. Z czasem maleją jej obroty tzn. pompa się kręci ale z prędkością 20-30% tego co powinno być.
    Kamix tylko w proszku.
    gello1
    Level 11  
    Zgadzam się, czyszczenie na pewno nie zaszkodzi, kupię kamix wykonam i będę informował.

A czy ciśnienie w naczyniu przeponowym gdy jest źle dobrane za wysoko nie powoduję, że w obiegu CWU jest mniej wody (większa poduszka powietrzna) ?

Nie ma żadnego problemu z rosnącym ciśnieniem podczas grzania CO.

Ile litrów wody mieści się na krótkim obiegu ?
    Będę miał orientację ile jest kamienia ?
    serwis25
    Level 19  
    Kolego odłącz przewód z modulatora na zaworze gazowym ( niebieska cewka).
    Jeśli zawór gazowy jest dobrze wyregulowany to na palniku powinieneś mieć moc minimalną ( minimalny płomień nie powinien gasnąć), jeśli płomień zgaśnie i będzie następował cykliczny zapłon to wyregulować trzeba zawór gazowy.
    gello1
    Level 11  
    serwis25 wrote:
    Kolego odłącz przewód z modulatora na zaworze gazowym ......

Kolego, sprawdziłem płomień nie gaśnie piec zachowuję się bez zmian tj. temperatura dochodzi do 50 stopni i się wyłącza płomień i po chwili zapala i dogrzewa.

Być może za wysokie ciśnienie przy mocy minimalnej gazu, choć skręcałem zaworem pod piecem aby zmniejszyć ciśnienie i piec zachowuję się podobnie.

Jakieś Twoje sugestie poza Kolegi wyżej, które wykonam na dniach bo nic innego już mi nie przychodzi do głowy.
    gello1
    Level 11  
    Magister_123 wrote:

Wymiennik główny również możesz potraktować kamixem....

Czyszczenie wymiennika głównego również nie przyniosło rezultatu (czarna woda była).

Piec nadal pracuję jak pracował.

Ustawiłem wyższą temperaturę wody na pokrętle tj. około 60 stopni. Częstość wyłączania Kotła jest mniej zauważalna choć przy dużym poborze wody wystąpi.

Poszukam serwisanta gazowego, który sprawdzi mi ciśnienia na zaworze gazowym i spróbuję rozwiązać problem.

Jak temat rozwiąże serwisant poinformuję.

Dziękuję Koledzy.
    ksartur
    Level 9  
    Witam.
    Mam pytanie: jak skończyła się ta historia?
    Pytam bo mam ten sam problem i zastanawiam się czy warto jeszcze ratować kocioł.
    nuter
    Level 11  
    Witam

Dołączam się do pytania, mam ten sam problem. Czy prawdopodobne jest, że uszkodzona jest płyta sterująca ?

Także nie wiem czy inwestować w kocioł czy rozglądać się za czymś nowym. Trochę szkoda, bo niecałe 2 lata temu wymieniłem wymiennik główny, który nie był tani.

pozdrawiam
    sebek9991
    Level 3  
    Witam serdecznie,mam taki sam problem,miałem ściągniętą główkę do regulacji 1-5na grzejniku to mimo ustawionego minimum pięć grzał na maksa a temperatura prawie nie wzrastała,płomień przypalił mi cały wymiennik główny ,część stopił.Przy odkręceniu wody niezależnie czy delikatnie kran na czerwonym czy na maksa piec odpala płomień aż do wentylatora przy okazji przypalajac wymiennik,temperatura wody rośnie tak długo jak długo leci woda,nie sprawdzam do jakiej temperatury bo długie lanie wrzącej wody spowodowało że musiałem tam zajrzeć wymieniać przewody i mam do wymiany wymiennik.myslalem że problemem będzie zmniejszyć dawkę gazu i miałem nadzieję że jest prostsze rozwiązanie ,teraz zaczynam myśleć że regulacja gazu nie byłaby taka misja jaka szykuje się tutaj. Jak doszliscie co było przyczyną i udało wam się to naprawić proszę daaaajcie znac hehehe pozdrawiam Pany zdrowia dużo [url=https://obrazki.elektroda.pl/8141230500_1646149238.jpg]
    nuter
    Level 11  
    U mnie pomogło przelutowanie takich pomarańczowych kostek na płytce. Jest ich chyba 3, już nie pamiętam czy to jakieś styczniki czy coś innego. Wymiary około 1x3 cm
    ROWE
    Level 34  
    gello1 wrote:
    Korzystając z wody ciepłej użytkowej na cwu - brakuje modulacji płomienia ? tj. piec włącza się grzeje wodę do 55-60 stopni i wyłącza aż zaczyna lecieć zimna woda i po chwili się włącza i dogrzewa ponownie.

i #15:
    Będzie presostat, czujnik przepływu wody do sprawdzenia i przeczyszczania filtr.