Witam forumowiczów,
Piec beretta super kompakt 12/24i
Korzystając z wody ciepłej użytkowej na cwu - brakuje modulacji płomienia ? tj. piec włącza się grzeje wodę do 55-60 stopni i wyłącza aż zaczyna lecieć zimna woda i po chwili się włącza i dogrzewa ponownie. Sytuacja jest mniej podobna przy większym odkręceniu kranu lecz woda jest gorąca pomimo zmniejszenia na regulatorze, także, zmiany na regulacji temperatury na piecu na cwu - nie mają wpływu większego na zadaną temperaturę wody ciepłej w kranie jest bliska 40-50 stopni pomimo przykręcenia na minimum.
Co sprawdziłem:
1. Wymiennik płytkowy CWU jest przepływ łagodny (dodatkowo użyłem odkamieniacza Kamix konserwacyjnie).
2. Czujniki temperatury CO, CWU (SONDA) - zostały sprawdzone.
3. Czujnik spalin.
Piec na CO pracuję wporządku.
Zawór trójdrogowy przełącza się uruchamiając CO.
Dioda sygnalizacyjna pracy Kotła cały czas jest zielona.
Zastanawiając się zostaję mi do sprawdzenia ewentualnie regulacja zaworu gazowego,moc palnika, ciśnienie gazu.
Ale tutaj muszę wezwać serwis,(bez przyrządów tego nie zrobię?) a chciałbym wcześniej wykluczyć inne przyczyny, które mogą okazać się błahostką.. .
Czy jeszcze jest coś co mogę sprawdzić we własnym zakresie ?
A na koniec dołączam filmik pracy Kotła - Woda jest użytkowa odkręcona.
Dziękuję za sugestie !
Pozdrawiam
Piec beretta super kompakt 12/24i
Korzystając z wody ciepłej użytkowej na cwu - brakuje modulacji płomienia ? tj. piec włącza się grzeje wodę do 55-60 stopni i wyłącza aż zaczyna lecieć zimna woda i po chwili się włącza i dogrzewa ponownie. Sytuacja jest mniej podobna przy większym odkręceniu kranu lecz woda jest gorąca pomimo zmniejszenia na regulatorze, także, zmiany na regulacji temperatury na piecu na cwu - nie mają wpływu większego na zadaną temperaturę wody ciepłej w kranie jest bliska 40-50 stopni pomimo przykręcenia na minimum.
Co sprawdziłem:
1. Wymiennik płytkowy CWU jest przepływ łagodny (dodatkowo użyłem odkamieniacza Kamix konserwacyjnie).
2. Czujniki temperatury CO, CWU (SONDA) - zostały sprawdzone.
3. Czujnik spalin.
Piec na CO pracuję wporządku.
Zawór trójdrogowy przełącza się uruchamiając CO.
Dioda sygnalizacyjna pracy Kotła cały czas jest zielona.
Zastanawiając się zostaję mi do sprawdzenia ewentualnie regulacja zaworu gazowego,moc palnika, ciśnienie gazu.
Ale tutaj muszę wezwać serwis,(bez przyrządów tego nie zrobię?) a chciałbym wcześniej wykluczyć inne przyczyny, które mogą okazać się błahostką.. .
Czy jeszcze jest coś co mogę sprawdzić we własnym zakresie ?
A na koniec dołączam filmik pracy Kotła - Woda jest użytkowa odkręcona.
Dziękuję za sugestie !
Pozdrawiam