Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zegar z lampami NIXIE zbudowany na ATmega328P

mi_ma 15 Jul 2014 19:03 4962 0
  • Zegar z lampami NIXIE zbudowany na ATmega328P

Oto kolejny projekt zegara zbudowanego na lampach nixie. Do budowy zegara użyto sześciu lamp IN12 na których wyświetlane są godzina, minuty i sekundy. Każda z użytych lamp pracuje z własnym sterownikiem 74141. Układy 74141 są dosyć ciekawymi sterownikami, które podłączane bezpośrednio do lampy pozwalają wyświetlać cyfry podawane przy użyciu 4 bitowych wartości. Próba wyświetlenia liczby wartości wyższej niż dziewięć powoduje wygaszenie lampy. Autor wykorzystuje więc liczbę dziesięć w niektórych miejscach w kodzie oprogramowania do wygaszania lamp.
    Całe urządzenie zostało zbudowane w oparciu o mikrokontroler ATmega328P. Jest to ten sam układ, który stosowany jest na płytce rozwojowej Arduino Uno. Ponadto autor miał już doświadczenia z programowaniem wyżej wymienionego zestawu, zdecydował się na zaprogramowanie mikrokontrolera w języku arduino z użyciem znanych już sobie narzędzi.
    Aktualny czas wyznaczany jest z użyciem zegaru czasu rzeczywistego DS3232. Następnie mikrokontroler przy pomocy trzech rejestrów przesuwnych 74HC595 połączonych ze sobą steruje wejściami sterowników 74141. Na stronie autora znajdują się schematy i wszelkie informacje potrzebne do wykonania podobnego urządzenia.

Zegar z lampami NIXIE zbudowany na ATmega328P Zegar z lampami NIXIE zbudowany na ATmega328P Zegar z lampami NIXIE zbudowany na ATmega328P

Źródło http://doayee.co.uk/nixie-tube-clock/

Cool? Ranking DIY
    Do you have a problem with Arduino? Ask question. Visit our forum Arduino.
    About Author
    mi_ma
    Translator, editor
    Has specialization in: elektronika wojskowa
    mi_ma wrote 831 posts with rating 802. Live in city Wrocław. Been with us since 2006 year.